January 15, 2022

14.01.2022: Гривня та українські єврооблігації стрімко дешевшають

Гривня та українські єврооблігації стрімко дешевшають

  • Гривня та українські єврооблігації стрімко дешевшають.
  • Чиновники стверджують, що державні сайти зазнали кібератаки з Росії.
  • ЦВК не дозволила проводити в березні вибори на прифронтових територіях.

В Україні

  • СБУ розслідує причетність російських спецслужб до атак на державні сайти України. Загалом під атаку потрапили понад 70 сайтів. Київський мер Кличко заявив, що атакували і його персональний сайт. Чиновники й надалі стверджують, що витоку даних не трапилося. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Кабміну вважає, що сайти було атаковано із Росії. На підтвердження цього заступник. голови Держспецзв'язку Жора заявив, що повідомлення про злам з'явилися на російських ресурсах уже за 2 години після інциденту. Сайт компанії-розробника порталів KITSoft не відкривається вже дві доби. Чиновники Міністерства цифрової трансформації стверджують, що злом стався через сервер цієї компанії, яка мала права адмініструвати всі державні сайти. Міністр Федоров заявив, що атака не торкнулася додатку "Дія", який нібито працював стабільно, а працездатність більшості сайтів уже відновлена. Чиновники міністерства повідомили, що вебпортал "Дія" вони нібито відключили самі "для підстрахування" та запобігання атакам на інші ресурси. Незалежні фахівці в галузі кібербезпеки одноголосно стверджують, що зламу можна було уникнути, якби програмне забезпечення сайтів було вчасно оновлено. На їхню думку, вина за злам лежить на українських високопосадовцях.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що експерти Альянсу допомагають українській владі в розслідуванні кібератаки.
  • 17 січня на Українській енергетичній біржі відбудуться торги газом для компаній-виробників "соціальних" харчових продуктів за списком, затвердженим Міністерством агрополітики.
  • Центральна виборча комісія відмовилася проводити 27 березня вибори в прифронтових територіальних громадах на Донбасі. Донецька та Луганська військово-цивільні адміністрації повідомили комісії про неможливість забезпечити безпеку під час підготовки та проведення виборів у цих районах.
  • Печерський суд проведе 17 січня засідання про вибір запобіжного заходу попередньому президенту Порошенку. Слідчі Держбюро розслідувань сподіваються, що він прибуде до засідання суду без примусу. Суддя, яка ухвалила рішення про арешт активів Порошенка, пішла у відпустку, тому текст рішення буде опубліковано лише 19 січня. Адвокати Порошенка мають намір негайно його оскаржити.
  • У п'ятницю на торгах гривня знову стрімко дешевшала. Нерезиденти й надалі позбавляються гривневих ОВДП. На курс тиснув і вихідний день у США в понеділок, оскільки зарахування коштів на рахунки за результатами угод відбудеться лише у вівторок. Попри адресні продажі валюти Нацбанком, курс долара та євро зростав усю сесію й наприкінці перевалив психологічний бар'єр 28 ₴/$. Обсяг торгів склав $343 млн. На понеділок курс гривні встановлено на рівні 27,94 ₴/$ (+0,21 грн), 31,99 ₴/€ (+0,21 грн), 3,64 ₴/10 руб (– 0,03 грн). НБУ для підтримання курсу за тиждень продав $330 млн, проте це не збило ажіотажу. Після невдалих переговорів між США, НАТО та Росією, на світових торгових майданчиках другий день поспіль стрімко падають котирування українських єврооблігацій, що призводить до підвищення їхньої прибутковості та вартості обслуговування зовнішнього боргу.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п'ятницю проведено 77 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 10,6 тис. осіб, одужали 6,2 тис. хворих, померли – 127. Вакциновано за добу майже 91 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозами – майже 20 тис. Темпи поширення вірусу у світі, як і раніше, дуже високі – за добу підтверджено 3,23 млн випадків, померли 7,9 тис. хворих. Суд у Франції став на бік страхової компанії, яка відмовилася виплачувати відшкодування за смерть клієнта через вакцинацію. На думку суду, його було поінформовано про можливі негативні наслідки та він особисто дав згоду на проведення над собою медичного експерименту. Суд в Австралії повторно анулював візу тенісистові Джоковичу – одному з головних претендентів на титул Australian Open – до розгляду справи про екстрадицію по суті в неділю.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту, а зі стрілецької зброї та гранатометів – у Причепилівці на трасі Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. Втрат серед українських військовослужбовців немає, війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.
  • Міністри закордонних справ Франції та Німеччини мають намір найближчим часом відвідати лінію фронту на Донбасі.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що для російського керівництва однаково неприйнятними є варіанти вступу України до НАТО та розміщення на її території військових баз Альянсу. Генеральний секретар НАТО Столтенберг учергове підкреслив, що рішення про прийняття України та Грузії вже ухвалено, але терміни його поки що не встановлено. За результатами його переговорів із держсекретарем Блінкеном Держдепартамент опублікував пресреліз про готовність НАТО та США до нових переговорів із РФ. Єврокомісар із закордонних справ Боррель виключає можливість створення Росією сфер впливу в Європі. Він підтвердив підтримку України та інших країн Східної Європи й назвав головними принципами європейської безпеки Гельсінський акт та Паризьку хартію. Прессекретар Білого дому Саакі заявила, що російське керівництво має зробити вибір між переговорами та санкціями, проте адміністрація президента Байдена готова до власних кроків незалежно від цього вибору.
    Інформагентство CNN із посиланням на чиновників американської адміністрації повідомило про підготовку Росією спецоперації на сході України для виправдання вторгнення. Цю інформацію підтвердив і прессекретар Пентагону Прайс. На думку експертів американського видання Forbes, Росії для масштабного вторгнення не вистачить вантажівок для швидкого перекидання техніки та боєприпасів.
    Чиновники американської адміністрації обговорили з енергокомпаніями можливість постачання додаткових партій газу до Європи в разі вторгнення Росії в Україну та зупинення транзиту через російські газогони. На тлі виснаження запасів у підземних газових сховищах ціни на газових хабах Європи знову зросли й перевищили $1100/1000 м³.
    Глава офісу президента Єрмак повідомив, що Зеленський запропонував провести переговори з російським президентом Путіним за участю президента Байдена щодо деескалації на кордоні України. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що пропозиції про подібну зустріч від американської адміністрації не надходило.
  • На переговорах у Києві президент Зеленський підписав із президентом Азербайджану Алієвим меморандум про взаємну підтримку суверенітету та територіальної цілісності.
  • Спецслужби Данії звинуватили в розголошенні державної таємниці колишнього міністра оборони Фредеріксена. До мережі Інтернет було злиті секретні дані про ресурси польської армії.
  • Президент РФ Путін призначив послом у Білорусі главу делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Гризлова.

Тренди

  • За твердженням голови парламентської комісії з енергетики депутата Геруса, віялових відключень електрики цієї зими вдасться уникнути. Уряд готує рішення про збільшення штрафів для ТЕС, які не виконують нормативи запасів вугілля. За інформацією компанії "Оператор ГТС", споживання газу в Україні у 2021 р. знизилося на 6,6 % проти 2020 р та становило 26,8 млрд м³.

No comments:

Post a Comment