January 13, 2022

12.01.2022: Кабмін запровадив держрегулювання цін на 11 "соціальних" харчових продуктів

Кабмін запровадив держрегулювання цін на 11 "соціальних" харчових продуктів
  • Кабмін запровадив держрегулювання цін на 11 "соціальних" харчових продуктів.
  • НАТО відмовилося виконувати вимоги РФ щодо "гарантій безпеки".
  • Світовий банк погіршив прогноз зростання української економіки

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про запровадження норми локалізації продукції машинобудування для участі в державних тендерах – у перший рік понад 10 %, зі зростанням на 5 % кожного наступного року – до 40 %.
  • Чиновники Офісу президента планують продати у 2022 р. три найбільші держпідприємства – Об'єднану гірничо-хімічну компанію, Центренерго та Одеський припортовий завод.
  • Кабмін запровадив на термін чинності карантину державне регулювання цін на 11 "соціальних продуктів", зокрема, на батони, гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно, макаронні вироби вищого ґатунку, молоко жирністю 2,5 %, олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, тушки курячі та масло вершкове жирністю 72,5 %. Розмір торгової надбавки на них не має перевищувати 10 %.
  • Міністерство оборони підвищує зарплати військовослужбовцям із 1 січня. Військовим медикам встановлено грошове утримання від 20 тис. грн на руки.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції має намір винести припис директору НАБУ Ситнику за порушення в організації антикорупційної роботи.
  • Попередній президент Порошенко повертається до України вранці 17 січня. Його адвокати стверджують, що Печерський суд ухвалив постанову про його затримання та доставлення в судове засідання для обрання запобіжного заходу. Цей же суд відпустив під домашній арешт ще одного можливого фігуранта "справи Медведчука-Порошенка-Демчишина" – бізнесмена Кузяру.
  • Шевченківський райсуд Києва ще 14 грудня закрив справу про корупцію одіозного заступника глави президентського Офісу Татарова через пропущення процесуальних термінів прокурорами, що ведуть розслідування.
  • Голова комісії з виборів керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Коваль повідомила, що з 23 грудня чекає відповіді від Офісу генпрокурора, який дасть можливість оголосити переможця конкурсу. За балами в ньому переміг детектив НАБУ Клименко.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив про початок роботи з підготовки нової угоди про кредитування зі МВФ, яку уряд сподівається укласти після закінчення поточної програми stand by.
  • Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки України у 2022 р. з 3,5 % до 3,2 %, а у 2023 р. – з 3,7 % до 3,5 %. Експерти банку наголошують, що напруженість довкола України створює ризики зниження економічних показників сусідніх регіонів.
  • На ринку зростає попит на валюту з боку імпортерів та іноземних компаній, що виводять дивіденди. Обсяги торгів значно зросли і склали $295 млн. Продаж Нацбанку дещо пом'якшує ситуацію, але валюти не вистачає, оскільки нерезиденти продають гривневі ОВДП та виводять кошти з країни. На четвер курс зафіксовано на позначці 27,71 ₴/$ (+0,20 грн), 31,48 ₴/€ (+0,31 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,05 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ для підтримання курсу продав близько $100 млн.

Київ

  • Суд заарештував 100 % акцій Першого київського машзаводу ("Більшовик") за поданням Держбюро розслідувань, яке розслідує справу про можливе заниження вартості акцій працівниками Фонду держмайна під час приватизації. Держпакет акцій заводу купили компанії, які належать бізнесмену Хмельницькому.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано 79 тис. осіб, з них у 10 тис. підтверджено зараження коронавірусом. Одужали 7,2 тис. хворих, померли – 191. Вакциновано 102 тис. осіб, з них третьою та "бустерною" дозою – майже 16 тис. За оцінкою МОЗ, уже 3 області за показниками кількості заражень має бути переведено до "помаранчевої" карантинної зони. Кабмін підвищив до 20 тис. грн на міс. зарплати лікарям державних та комунальних медустанов, які працюють повний робочий день, а середньому медперсоналу – до 13,5 тис. грн на міс.
    У світі знову зафіксовано вибухове зростання кількості тих, хто заразився. У середу підтверджено 3,15 млн випадків інфікування коронавірусом, померло 8 тис. хворих. У США за підсумками року зафіксовано найвище за 40 років зростання споживчих цін – за рік інфляція підстрибнула на 7 % через дефіцит матеріалів, сировини, зростання цін на енергоносії та "карантинні" виплати. Європейське агентство з лікарських засобів вважає, що регулярне бустерне щеплення від коронавірусу може послабити імунну систему людей, тому між ревакцинаціями треба робити великі інтервали та прив'язувати їх до періоду холодів. Німецький Бундестаг у березні голосуватиме законопроєкт про обов'язкову вакцинацію. МОЗ Ізраїлю має намір почати у квітні щепити немовлят віком від 6 місяців. У центрі болгарської столиці Софії відбувся багатотисячний мітинг проти сертифікатів та обмежень, учасники якого штурмували парламент.

Війна

  • На Донбасі бойові дії тривали на півночі Луганської обл. У Новозванівці в районі Попасної позиції українських військ було обстріляно з мінометів, у Причепилівці на трасі Р-66 – з гранатометів. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що внаслідок обстрілу дістав травму український військовослужбовець.

Україна та світ

  • У Брюсселі протягом 4 годин відбувалися переговори в рамках Ради Росія-НАТО. У них узяли участь заступник глави МЗС РФ Грушко та заступник. міністра оборони Фомін, від США – заступник держсекретаря Шерман. Сторони визнали можливість нового воєнного конфлікту у Європі. Росія знову зажадала від НАТО відмови від розширення та приймання України та Грузії. Чиновники Альянсу відмовилися надати ці гарантії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг наголосив на наявності серйозних розбіжностей між сторонами, водночас вказав на необхідність розпочати діалог. За його словами, Росія порушила умови договору про нерозміщення ракет середньої та малої дальності в Європі та вдерлася на територію Молдови, Грузії та України, застосувала хімічну зброю в країнах Європи та пригнічує власну демократичну опозицію. Столтенберг наполягає, що Україна не становить загрози Росії, яка сама спровокувала кризу зосередженням військ поблизу українського кордону. Він наголосив, що країни НАТО надіслали Росії чіткий меседж про серйозні економічні та політичні наслідки в разі нападу на союзників Альянсу (Україну та Грузію). Столтенберг заявив, що Росія не має права вето на вступ цих країн до Альянсу. Вона є агресором – окупувала Крим та й надалі вде  ескалацію на Донбасі. Україна має право на захист і НАТО допомагає їй у цьому. Столтенберг окреслив коло питань, які готовий обговорювати Альянс. Серед них – обмеження розгортання ракетних систем у Європі та контроль над звичайними озброєннями. Шерман заявила, що під час переговорів не почула від російської делегації жодної нової інформації, а Альянс не відмовиться від політики відкритих дверей. Грушко наполягає, що вступ України до НАТО не є питанням вибору і Кремль вбачає в ньому загрозу власній безпеці. Він стверджує, що Росія й НАТО "не мають взагалі позитивного порядку денного, що може об'єднати". Гудков допускає відновлення роботи Ради лише в разі змінення курсу НАТО. Члени Альянсу запропонували відновити роботу місій у Москві та Брюсселі, російська делегація врахувала їх, але прямої відповіді не дала.
    За інформацією групи російських розслідувачів, командування перекидає на захід війська та техніку зі Східного військового округу. Серед них – танкові підрозділи з Бурятії, які брали участь у битві за Дебальцеве, а також установки залпового вогню "Град", зенітно-ракетні та зенітні комплекси. Міністерство оборони РФ проводить масштабні навчання на 20 полігонах на півдні європейської частини країни, на Донбасі, у Криму, в Абхазії та Південній Осетії.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін не впевнений у необхідності проведення саміту в "нормандському форматі" та наполягає на виконанні Україною всіх домовленостей, які було досягнуто на зустрічі в Парижі в грудні 2019 р.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що перед російською загрозою ЄС має залишитися єдиним і повернутися до принципів безпеки на підставі міжнародного права.
    До Сенату США внесено законопроєкт про санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну. Під них потрапляють президент Путін та російські високопосадовці, а також банківський сектор і видобувні галузі промисловості. Документ передбачає оприлюднення протягом 180 діб інформації про активи Путіна та його оточення, жорсткі санкції проти газогону "Північний потік-2", які призведуть до повного зупинення введення його в експлуатацію, а також додаткову негайну військову допомогу Україні в розмірі $0,5 млрд у разі вторгнення.
    За інформацією американських ЗМІ, до складу американської допомоги на суму $200 млн, виділеної в грудні, буде включено радарні установки та "морське обладнання".
  • Представник США при ОБСЄ Карпентер не впевнений, що російські війська залишать територію Казахстану після завершення місії ОДКБ. ООН вимагає розслідування вбивств маніфестантів у Казахстані та виправданості застосування зброї правоохоронцями.
  • Посол Ірану в Україні Мораді повідомив про передавання адвокатам та родичам загиблих інформації про осіб, які причетні до знищення українського авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном у січні 2020 р. За його словами, у Тегерані в цій справі проведено вже 2 судові засідання.

Тренди

  • За словами Міністра юстиції Малюські, президент Зеленський доручив РНБО розробити механізм, який дасть можливість поширити обмеження на олігархів за межі України.
  • За твердженням заст. голови президентського Офісу Шурми, підвищення тарифу Укренерго на передавання електроенергії на 10 % дасть змогу повністю погасити борги перед виробниками "зеленої" електроенергії. Він також анонсував запуск у січні-березні програми "Українська мрія", яка нібито дасть можливість оформити іпотеку або купити автомобіль у кредит під 5 % річних. Чиновники також мають намір запровадити виплату субсидій через додаток "Дія" подібно, виплаті премії за вакцинацію.
  • Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Гетманцев оголосив про встановлення підприємцями вже понад 200 тис. касових фіскальних апаратів (програмних РРО). Користувачі сервісу повідомляють про масові збої в роботі системи, продуктів сторонніх розробників тощо.
 

No comments:

Post a Comment