December 23, 2021

22.12.2021: Зеленський дозволив коментувати зовнішню політику лише собі, Шмигалю та Кулебі

Зеленський дозволив коментувати зовнішню політику лише собі, Шмигалю та Кулебі

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Зеленський дозволив коментувати зовнішню політику лише собі, Шмигалю та Кулебі.
  • ВАКС заочно заарештував колишнього голову правління Приватбанку Дубілета.
  • Нафтогаз поскаржився Єврокомісії на зловживання Газпрому.
  • Депутат президентської фракції Галушко потрапив у гучний скандал.

В Україні

  • Президент Зеленський заборонив указом коментування зовнішньої політики країни всім офіційним особам, окрім себе, прем’єр-міністра Шмигаля та міністра закордонних справ Кулеби.
  • Посли країн великої сімки висловили розчарування відмовою керівництва комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосити переможця конкурсу. За балами детектив НАБУ Клименко переміг ставленика Офісу президента прокурора Синюка. Посли закликали комісію негайно зібратися та оголосити переможця.
  • Адвокат попереднього президента Порошенка викликав на допит у справі про можливу держзраду представників влади – депутатів Арахамію, Гетманцева, Безуглу, Веніславського, віцепрем’єрку Верещук та президента Зеленського, оскільки вони неодноразово заявляли про факти вчинених Порошенком правопорушень.
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього голову правління Приватбанку Дубілета. За повідомленнями ЗМІ, він переховується в Ізраїлі, де влада, нібито, відправила його під домашній арешт.
  • Попри хороші результати аукціону з продажу ОВДП у вівторок, більшість із них було куплено банками, а нерезиденти не виявили до них інтересу. Тому в середу курс гривні замість зміцнення поступово знижувався до кінця торгової сесії. Обсяги продажів були трохи вищими за середні – $229 млн. Курс на четвер встановлено на позначці 27,25 ₴/$ (-0,01 грн), 30,81 ₴/€ (+0,02 грн), 3,69 ₴/10 руб. Держказначейство почне виплати експортерам відшкодування ПДВ уже в четвер, що також гратиме проти гривні.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби проведено 70,1 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано 7,3 тис. випадків зараження, одужали 16,5 тис. хворих, померли – 275. МОЗ дозволив вакцинацію третьою дозою  медикам та співробітникам будинків для людей похилого віку за 6 місяців після другого щеплення. У світі зафіксовано сплеск заражень – у середу підтверджено 895 тис. випадків. Смертність водночас практично не зростає – померло 7,6 тис. хворих. Понад 220 тис. випадків зафіксовано в США. Головний інфекціоніст Південно-Африканської Республіки Абдул Карім заявив, що спалах штаму "омкірон" вщухає так само швидко, як і виник, і прогнозує, що подібний сценарій станеться в інших країнах. Смертність від нового штаму практично нульова. Голова МОЗ Німеччини запропонував вакцинувати населення 4-ою дозою для захисту від нового штаму, а Ізраїль уже розпочав цю вакцинацію. Канцлер Німеччини Шольц не відкидає оголошення в країні ще одного локдауну. 21 грудня Єврокомісія скоротила термін дії сертифікатів вакцинації до 9 місяців, подібне рішення планує прийняти й Кабмін України. Регулятор США схвалив застосування пігулок Pfizer на ранній стадії лікування коронавірусної інфекції.

Війна

  • На Донеччині впродовж доби порушень режиму припинення вогню не зафіксовано, втрат серед українських військовослужбовців не було.
    За словами в.о. керівника української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Костіна, "вперше за довгий час відчувається реальна можливість забезпечити тишу". Він також побачив "реальну готовність іншої сторони до цього кроку".

Україна та світ

  • Російське керівництво планує призначити главу делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Гризлова послом у Білорусі.
  • Єврокомісар із зовнішньої політики Боррель заявив, що ЄС вимагатиме своєї участі в переговорах США з Росією з питань безпеки в Європі. Він наполягає, що подібні переговори мають проводитися на принципах та майданчиках ОБСЄ та ООН та зміцнювати їх, а не призводити до ерозії. У середу відбулися його телефонні переговори із держсекретарем США Блінкеном щодо ескалації російської загрози.
    Делегації 36 західних країн-членів ООН зробили спільну заяву про поширення Росією дезінформації про сусідні держави для того, щоб  приховати власні порушення міжнародного права та прав людини на тлі нарощування військового угруповання на кордоні України.
    За словами секретаря РНБО Данилова, Росія зосередила у 200-км зоні поблизу кордону з Україною приблизно 122 тис. військовослужбовців, проте президент та військове керівництво "тримають ситуацію на контролі".
    Спікер парламенту Стефанчук заявив, що Росія може завдати по Україні ядерного удару, якщо країна й надалі буде йти демократичним шляхом розвитку.
  • Глава окупаційної адміністрації Криму Аксьонов оголосив про виділення ще 200 млрд руб. з російського бюджету до 2030 р. на розвиток регіону.
  • Нафтогаз звернувся до Єврокомісії зі скаргою на зловживання Газпромом монопольним становищем на європейському ринку газу, що обмежує можливості постачання третіми компаніями і вже призвело до рекордного зростання цін. ЄС намагається розв’язати енергетичну проблему встановленням нових потужностей сонячної енергетики. У 2021 р. встановлена ​​потужність зросте на 34 % і сягне 165 ГВт, майже половина сонячних батарей встановлено ​​в Італії та Німеччині.
  • Директор підприємства "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що Угорщина з 1 січня почне постачати газ в Україну з гарантованим обсягом 8 млн м³ на добу.
  • Міністерство економіки запровадило антидемпінгове мито на фанеру та картопляний крохмаль, що імпортуються з Білорусі.

Тренди

  • Зі ще одним депутатом від "Слуги народу" Галушком стався гучний скандал. Він нецензурно лаявся на поліціянтів, які зупинили його за порушення правил дорожнього руху в центрі Києва. За словами колишнього міністра внутрішніх справ Авакова, це не перший випадок із Галушком – попередній було спущено на гальмах".

 

No comments:

Post a Comment