December 22, 2021

21.12.2021: Оголошення переможця конкурсу на главу САП зірвано

Оголошення переможця конкурсу на главу САП зірвано

  • Оголошення переможця конкурсу на главу САП зірвано.
  • АМКУ оштрафував підприємства Порошенка на 283 млн грн.
  • Ще в 6 областях рівень карантину знижений до "жовтого".
  • Міністр оборони РФ Шойгу звинуватив "американських найманців" у провокаціях із хімічною зброєю на Донбасі.

В Україні

  • Міненерго оголосило, що запаси вугілля на теплових станціях зросли на 15 %, але все ще далекі від мінімально допустимих. Україна запросила термінову допомогу зі Словаччини через аварійне відключення одного з енергоблоків Бурштинської ТЕС підприємства ДТЕК олігарха Ахметова. Асоціація міст України, яку очолює мер Києва Кличко, звернулася до Кабміну із проханням стабілізувати ціни на електроенергію для бюджетних підприємств та організацій. У грудні ціни зросли на 78 % та наразі становлять майже 5 грн/кВт•год.
  • За оцінкою міністра агрополітики Лещенка, 2021 р. Україна зібрала рекордний урожай зернових, який може перевищити 100 млн т.
  • Антимонопольний комітет наклав штраф за порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції в розмірі 283,6 млн грн на підприємства, що належать попередньому президентові Порошенку. Сам Порошенко заявив, що повернеться в Україну на початку січня і працюватиме за власними планами, а не за вказівками з Банкової. Зеленський висловив переконання, що українці не вийдуть на вулицю на захист Порошенка.
  • Скандал навколо обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури триває. Один із кандидатів, детектив НАБУ Клименко переміг на останній співбесіді за балами конкурента, ставленика Офісу президента прокурора Синюка. За твердженням голови ГО "Центр запобігання корупції" Шабуніна, члени комісії, яких контролює Офіс президента, відмовилися затверджувати рішення.
  • Окружний адмінсуд Києва відмовив колишньому голові Конституційного суду Тупицькому в позові до Нацагентства щодо запобігання корупції про визнання протиправними дій щодо перевірки його електронної декларації за 2020 р.
  • Конституційний суд визнав законною заборону на показ російських фільмів та серіалів, у яких грають актори, включені до санкційного списку.
  • Чиновники Мінфіну знову підняли прибутковість держоблігацій, що дало змогу збільшити їхній продаж на аукціоні. У вівторок було розміщено гривневі ОВДП на суму понад 12 млрд грн, доларові – на $307,5 ​​млн. Основне розміщення припало на короткотермінові 3-х 6- та 12-місячні облігації. Результати аукціону майже не вплинули на ситуацію на валютному ринку. Попит та пропозиція були збалансовані, НБУ в торгах не брав участі, обсяг операцій був на середньому рівні – орієнтовно $200 млн. На середу курс встановлено на позначці 27,26 ₴/$ (-0,02 грн), 30,79 ₴/€ (+0,02 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,01 грн). За словами голови Ради НБУ Данилишина, українці в грудні продали валюти на $100 млн більше, ніж купили. У звіті про фінансову стабільність експерти НБУ констатували, що поширення нового штаму коронавірусу, зростання напруженості на кордоні з РФ та стрибок цін на енергоносії погіршили очікування розвитку економіки країни. Водночас вони вважають, що економіка має достатній запас міцності та "подушку" з міжнародних резервів.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні за добу зроблено 81,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 6,4 тис. осіб, одужали 19,5 тис. хворих, померли – 301. Вакциновано 119 тис. громадян, усього з початку кампанії 2 дози щеплень дістали 13,1 млн осіб, 3 дозою вакциновано 154 осіб. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій знизила з 23 грудня рівень карантину до "жовтого" в 6 областях – у Житомирській, Київській, Миколаївській, Сумській, Черкаській, Чернігівській.
    У світі у вівторок зареєстровано 748 тис. випадків інфікування, померло 7,5 тис. хворих. У столиці Румунії Бухаресті відбувся мітинг проти обов'язкових сертифікатів вакцинації для робітників, у якому взяли участь приблизно 2,5 тис. осіб. Маніфестанти штурмували будівлю парламенту. Уряд Ізраїлю має намір вакцинувати 4 дозою препаратів осіб віком від 60 років та медиків. Німеччина не запроваджуватиме загальнонаціональний локдаун на новорічні свята, проте обмежує масові збори всією країною.
    Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус заявив, що 2022 р. має стати роком закінчення пандемії. Водночас він наполягає на фінансуванні всіма країнами заходів щодо запобігання катастрофам подібного масштабу. Гебреєсус також визнав, що новий штам "омікрон" поширився вже в 103 країнах і здатний інфікувати вакцинованих людей.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї в Широкиному – на ділянці фронту в районі азовського узбережжя, з мінометів – у Мар'їнці на околиці Донецька. На північ від Донецька, у Красногорівці, було збито квадрокоптер. Під час бойових дій поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Прокуратура Нідерландів просить суд призначити компенсацію родичам загиблих у катастрофі лайнера MH17 у розмірі від €30 до €40 тис. Оголошення обвинувального висновку буде завершено 22 грудня, рішення суду очікується наприкінці 2022 року.
  • Держсекретар США Блінкен заявив, що більшість пропозицій Росії щодо "гарантій безпеки" є неприйнятними. Інші пропозиції американська адміністрація готова обговорити на початку 2022 р. для зниження напруженості навколо України. Він повідомив, що ще одні переговори президентів Байдена та Путіна поки що не плануються. За інформацією видання Die Welt, сили швидкого реагування НАТО на східному фланзі приведені в бойову готовність. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг запропонував провести засідання ради Росія-НАТО "якнайшвидше". Він заявив, що всі питання безпеки мають обговорюватися лише з урахуванням інтересів партнерів, зокрема, України. Посол у США Маркарова наполягає, що переговори США та РФ не можуть проводитися без участі України. Президент Зеленський заявив послам іноземних держав на нараді в резиденції "Сінегора" про бажання взяти участь у саміті НАТО у 2022 р., який відбудеться в Мадриді. За його словами, адміністрація Байдена зацікавлена ​​в участі в "нормандському форматі", проте поки що не визначила спосіб своєї присутності в процесі.
    Президент Франції Макрон обговорив телефоном із російським президентом Путіним ситуацію навколо України та договір між РФ та США про гарантії безпеки. Путін вкотре звинуватив українську владу в порушенні мінських домовленостей і назвав конфлікт на Донбасі "внутрішньоукраїнським". Путін також зателефонував новообраному канцлеру Німеччини Шольцю й також поскаржився на "деструктивну політику Києва", яка, за його словами, заважає проведенню саміту в "нормандському форматі". На засіданні колегії Міністерства оборони Путін заявив, що Росія виступає проти кровопролиття та хоче розв'язувати всі питання в дипломатичний спосіб, одержавши гарантії безпеки. У РФ прийнято національний стандарт влаштування братських могил під час війни або надзвичайних ситуацій, який набуде чинності 1 лютого 2022 року.
    Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що американські приватні військові компанії готують на Донбасі провокації із застосуванням хімічної зброї. Спікер Пентагону Кірбі назвав звинувачення Шойгу хибними та закликав Росію до деескалації на кордоні з Україною. Речник українського МЗС Ніколенко заявив, що Росія знову застосувала масовану дезінформацію для прикриття провокацій її військ на українській території.
  • На думку посла України в Німеччині Мельника, ймовірність відмови в сертифікації російського газогону "Північний потік-2" є мінімальною. На його думку, суперечки щодо газогону можуть поставити під загрозу стабільність владної коаліції країни. Газпром заповнив газом і другу нитку "Північного потоку-2" та готовий розпочати постачання в будь-який момент. Ціни на європейських хабах пробили абсолютний максимум за весь час та перевищили $2000/1000 м³.


 

No comments:

Post a Comment