December 21, 2021

20.12.2021: 99 депутатів вимагають перевірити конституційність "множинного громадянства"

99 депутатів вимагають перевірити конституційність "множинного громадянства"

  • 99 депутатів вимагають перевірити конституційність "множинного громадянства".
  • Офіс генпрокурора повідомив Порошенка про підозру в держзраді.
  • Суд у Гаазі виголошує звинувачення в справі про знищення авіалайнера MH17.
  • Газпром відмовився від бронювання додаткових транзитних потужностей до ЄС на січень.

В Україні

  • 99 депутатів Верховної Ради звернулися до Конституційного суду з вимогою оцінити президентський законопроєкт про "множинне" громадянство. На думку депутатів, він прямо порушує положення Конституції про єдине громадянство.
  • Кабмін встановив мінімальну ціну на пластикові пакети від 2 до 3 грн.
  • Офіс генпрокурора повідомив про підозру попередньому президенту Порошенку в держзраді в справі про постачання вугілля з окупованої території Донбасу та сприяння діяльності терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР". Держбюро розслідувань надіслало йому підозру поштою. Партія Порошенка "Європейська солідарність" у відповідь заявила, що Зеленський завозить вугілля на мільярди доларів з окупованих територій Донбасу під виглядом російського. Звинувачення Порошенка, за словами пресслужби партії, посилює тиск на опозицію, яка стає найпопулярнішою політичною силою країни. Партія повідомила, що Порошенко працює за власним графіком і не має наміру залишатися за кордоном. Голова центрального штабу партії Турчинов заявив, що Порошенко планує прийти на допит після повернення до України.
  • За словами голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, Податкова служба скасує рішення щодо донарахування 1,1 млрд грн шведській компанії "Сінево" та проведе додаткову перевірку.
  • Рахункова палата вважає невиконання планів перевезень, непрофільні активи, курсову різницю та обслуговування кредитів причиною збитків на суму 11,9 млрд грн, які дістала Укрзалізниця у 2020 р. За словами голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Гришиної, монополіст без підвищення тарифів може дістати цього року збиток у 8 млрд грн. Комісія наполягає на неподовженні контракту із головою компанії Камишиним.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підвищила на 10–22 % тарифи на 2022 р. на розподіл електроенергії та універсальні послуги.
  • Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення про скасування порядку роботи комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Керівник ГО "Центр запобігання корупції" Шабунін заявив, що за рішенням суду стоїть президент Зеленський та голова його Офісу Єрмак, які зацікавлені в затягуванні та зриванні конкурсу. Офіс президента оголосив, що Зеленський має намір провести конкурс до кінця року та не вбачає підстав для затягування відбирання. Посли країн "великої сімки" заявили про свою участь у засіданні комісії, яке заплановано на 21 грудня.
  • СБУ не проводила перевірку наявності російського громадянства в колишнього заступника міністра внутрішніх справ Гогілашвілі через брак запиту на таку перевірку, а перевірку під час вступу на посаду для допуску до держтаємниці нібито було проведено. Гогілашвілі жив у Росії та працював помічником одіозного депутата від "Єдиної Росії" боксера Валуєва.
  • Держстат покращив показники зростання ВВП у III кв. з 2,4 % до 2,7 % у річному обчисленні, а проти II кв. зростання економіки склало 1,5 %.
  • Торги на міжбанківській біржі пройшли дуже спокійно, з невеликим перевищенням попиту над пропозицією, що призвело до незначного послаблення гривні: 27,28 ₴/$ (+0,03 грн), 30,77 ₴/€ (-0,09 грн), 3,68₴/10 руб (-0,01 грн). Загальний обсяг торгів склав $186 млн – на середньому рівні. Банкіри очікують на реакцію нерезидентів на аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. У разі їхнього виходу з українських боргових зобов'язань курс гривні може швидко впасти.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок проведено 71,3 тис. тестів на коронавірус, виявлено 6,0 тис. випадків зараження, одужали 18,9 тис. хворих, померли – 345. Вакциновано 110 тис. громадян. Голова парламентської комісії з охорони здоров'я Радуцький констатував різке зниження темпів вакцинації, особливо в групі людей віком від 60 років. Уряд розгляне в січні можливість щеплень громадян "бустерною" дозою вакцин. Президент Зеленський відповів на петиції про скасування обов'язкової вакцинації та карантину, що уряд діє строго в рамках законодавства. Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив, що за 2 дні з моменту запуску програми "єПідтримка" (1 тис. грн як премія за вакцинацію) громадяни витратили вже 134 млн грн. У додатку для смартфона "Дія" з'явилися ще 3 різновиди сертифікатів – про одужання, про заперечний ПЛР тест та дитячий.
    У світі зареєстровано 559 тис. випадків зараження, померло 5,5 тис. хворих. Бельгія розпочала вакцинацію дітей віком 5–11 років. Громадянам України для в'їзду до Румунії потрібно заповнити цифрову анкету, а також надати заперечний результат ПЛР тесту. Уряд Австрії подовжив локдаун для невакцинованих громадян, водночас скасував із 21 грудня обмеження на в'їзд вакцинованих туристів за умови пред'явлення ПЛР тесту. Міжнародний економічний форум у Давосі перенесено на літо 2022 р. Всесвітня організація охорони здоров'я закликала скасувати новорічні святкові масові заходи. Європейське агентство з лікарських засобів схвалило щеплення вакциною компанії Novavax осіб віком від 18 років.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Невельському на околицях Донецька, скинули гранати з безпілотників на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, обстріляли зі стрілецької зброї Широкине на узбережжі Азовського моря та Новолуганське на Світлодарському водосховищі. Унаслідок підриву на вибуховому пристрої поранено 2 українських військовослужбовців, ще один – дістав поранення внаслідок обстрілу.
    За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, на Донбасі в складі 1 та 2 "армійських корпусів" постійно служать від 600 до 800 російських офіцерів та генералів.

Україна та світ

  • У резиденції Гута відбулася зустріч президентів "Люблінського трикутника" – Польщі Дуди, Литви Науседи та України Зеленського. За її підсумками Дуда заявив, що Росія має зробити крок назад – до деескалації на кордоні з Україною, а Захід – запобігти вторгненню. За словами Дуди, Польща виступає проти будь-яких поступок Росії та закликає НАТО не реагувати на шантаж. Президенти підписали спільну декларацію щодо підтримання вступу України до ЄС і НАТО та протидії російській агресії.
    Заст. глави російського МЗС Рябков повідомив, що Росія очікує від США "термінової прямої відповіді" на пропозиції щодо "гарантій безпеки" (про нерозширення НАТО на схід через вступ до Альянсу України та Грузії). Глава делегації РФ на переговорах із воєнної безпеки у Відні Гаврилов пригрозив "військовою та військово-технічною відповіддю" в разі, якщо "НАТО наступатиме на больові точки" Росії. За словами прессекретаря російського президента Пєскова, керівництво РФ не відкидає розміщення ядерної зброї в Білорусі у відповідь на дії НАТО. Він також повідомив, що підготовка до зустрічі Путіна та Зеленського наразі не ведеться. Зеленський у відповідь на висловлювання Пєскова заявив, що "принаймні буде відомо, де розміщено частину російської ядерної зброї", проте "такими речами грати не можна". За інформацією видання The Financial Times, глави країн НАТО не хочуть прямо відмовляти Росії у її вимогах, щоби зберегти можливість для подовження переговорів. Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін заявила про готовність адміністрації президента Байдена поставити більше зброї Україні та союзникам у Східній Європі в разі наступу російських військ. Держдепартамент США не радить громадянам країни найближчим часом відвідувати Україну через можливий початок воєнних дій та збої в роботі посольства. За інформацією видання Daily Star, джерела в британській розвідці не виключають вторгнення Росії до України напередодні православного Різдва. The New York Times повідомила про направлення до України фахівців США та Великобританії з кібербезпеки. На думку видання, Росія може організувати після Нового року кібератаку на українські електричні мережі, об'єкти інфраструктури та урядові сайти для того, щоби влаштувати хаос, водночас уникнувши запровадження санкцій.
  • Директор підприємства "Оператор ГТС України" Макогон повідомив, що Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей для прокачування газу до Європи в січні. Ціни на європейських хабах перевищили $1800/1000 м³. "Нафтогаз-трейдинг" виставив газ на продаж на Українській енергетичній біржі за ціною 56,1 тис. грн/1000 м³.
  • Суд Гааги розпочав оголошення звинувачення на процесі про знищення авіалайнера MH17 ракетою ЗРК "Бук-М1" у небі над Донбасом у липні 2014 р. Особи, яким пред'явлено обвинувачення – 3 громадян РФ та один – України. Прокуратура Нідерландів заявила, що вони мали намір збити український військовий літак, проте це не змінює сутність обвинувачення.
  • Держприкордонслужба повідомила, що має право збивати безпілотники та перехоплювати управління ними в прикордонній зоні та поряд із патрульними кораблями.

Тренди

  • За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, конституційна більшість депутатів підтримує повернення до системи мажоритарних виборів. Він заявив, що на наступні вибори Зеленський візьме лише половину депутатів фракції. За даними опитування 2 тис. осіб службою "Рейтинг", лідерами антирейтингу є Порошенко, Тимошенко, Бойко та Зеленський. Парламентський рейтинг очолюють "Слуга народу" – 16,7 %, "Європейська солідарність" –11,9 %, "Батьківщина" – 9,8 %, "Опозиційна платформа – За життя" – 9,2 %. До парламенту мають шанс потрапити також "Сила та честь", віртуальна партія Разумкова, "Українська стратегія Гройсмана" та партія "Наші" Мураєва. 63 % респондентів підтримують дострокові парламентські вибори, 58 % – звільнення Кабміну. 55 % вважають головною проблемою України корупцію, 51 % – війну на Донеччині. За даними опитування служби "Социс", на позачергових виборах парламенту перемогли б "Європейська солідарність" та "Слуга народу", різниця голосів між ними – на рівні статистичної похибки. До парламенту потрапили б також "Батьківщина", "ОПЗЖ" та партія Разумкова. За Зеленського готові проголосувати 16,7 % респондентів, за Порошенка – 12,3 %, вони також мають найбільший антирейтинг.

No comments:

Post a Comment