December 08, 2021

07.12.2021: Байден та Путін обговорили ситуацію навколо України

Байден та Путін обговорили ситуацію навколо України

  • Байден та Путін обговорили ситуацію навколо України.
  • Міжнародні резерви України знову перевищили $30 млрд.

В Україні

  • Президент Зеленський запровадив санкції щодо трьох літаків, які літали з України до Москви в обхід обмежень і які було переоформлено на інші компанії.
  • За інформацією голови Фонду держмайна Сенниченка, 1,43 млрд грн від продажу Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик") уже надійшли до бюджету. Він заявив, що інвестор – компанія, що належить бізнесменові Хмельницькому – також погасить понад 500 млн грн боргу підприємства перед бюджетом. Антимонопольний комітет ще не оголосив рішення за результатами перевірки можливої ​​змови під час купівлі держпакету акцій підприємства.
  • Головний редактор Kyiv Post Шеньє повідомив про поновлення роботи з новою командою. У листопаді власник видання Ківан оголосив про зупинення його роботи. Журналісти старого видання в повному складі створили з нуля нове – Kyiv Independent – ​​та збирають кошти на його утримання краудфандингом. На думку низки експертів, журналістів було звільнено через небажання власника псувати відносини з владою, оскільки в газеті часто публікувалися матеріали з критикою Зеленського та його "команди".
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП на загальну суму 16,6 млрд грн. Більшість коштів отримано від розміщення короткотермінових облігацій – 7-місячних у доларах та 3-місячних у євро, а також 7- та 12-місячних – у гривні. Такі продажі практично не вплинули на ситуацію на валютному ринку. Усю сесію торгівля на міжбанківській біржі відбувалася у вузькому курсовому коридорі, втручання НБУ не знадобилося. З обіду й до кінця торгів котирування долара поступово знижувалися. На середу курс встановлено на позначці 27,33 ₴/$ (-0,05 грн), 30,73 ₴/€ (-0,18 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,04 грн) За даними НБУ, на 1 грудня, міжнародні резерви України зросли на 3 % до $30,5 млрд після отримання траншу кредиту stand by від МВФ.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 83,9 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 9,4 тис. випадків інфікування. Одужали 9,4 тис. хворих, померли – 450. Вакциновано майже 200 тис. осіб, з початку кампанії двома дозами щеплено вже понад 12 млн громадян. Міністр освіти Шкарлет оголосив, що 90 % учителів уже повністю вакциновано. У світі зафіксовано 602 тис. випадків, померло 8 тис. хворих. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила, що їй потрібен додатковий час для вивчення штаму "омікрон", а також ефективності вакцин проти нього. Уряд Польщі з 15 грудня посилює обмеження під час в'їзду до країни та зменшує норми перебування людей у ​​місцях загального користування та транспорті. Негромадяни ЄС мають пред'явити заперечний результат тесту на кордоні. Укрзалізниця призначила ще 2 поїзди зі Львова до Перемишля зі стикуванням з експресами до Праги та Берліну.

Війна

  • На Донбасі у вівторок бойові дії із застосуванням мінометів, гранатометів та стрілецької зброї тривали навколо Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському), Південному (Чигирях) та в Майорську, а також у Луганській обл. – у Новоолександрівці на околицях Попасної та в Причепилівці на трасі Р-66. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок боїв українські війська втрат не зазнали.

Україна та світ

  • У режимі відеоконференції відбулися переговори президентів США та Росії. За повідомленнями пресслужб, жодних домовленостей досягнуто не було, відбувся лише "обмін думками". Байден заявив, що Росія зосередила велике угруповання військ поблизу українського кордону. Він пригрозив запровадити жорсткі санкції колективного Заходу, Євросоюзу тощо, у разі ескалації конфлікту. У разі посилення тиску на Україну він пообіцяв наростити військову допомогу та зміцнити східний фланг НАТО перекиданням додаткових підрозділів. Байден підтвердив, що США й надалі підтримуватимуть територіальну цілісність та суверенітет України, а також не відмовляються від перспективи її членства в НАТО. Він заявив про готовність його команди до жорстких заходів, від яких відмовився президент Обама під час окупації Росією Криму. Путін звинуватив Україну в "провокаціях", а НАТО – у нарощуванні угруповання військ поблизу російського кордону. За його словами, дослівне виконання Україною мінських домовленостей є основою мирного врегулювання на Донеччині. За підсумками переговорів, радник Байдена з нацбезпеки Салліван заявив, що США готові підтримати зусилля для реалізації мінських домовленостей у рамках "нормандського формату". За його словами, процес можуть прискорити дотримання сторонами режиму припинення вогню та заходи взаємної довіри. Посольство США спростувало інформацію ЗМІ про евакуацію американських громадян з України в разі вторгнення.
    Лідер фракції Республіканської партії Сенату США Макконнелл закликав Байдена забезпечити Україну будь-якою зброєю, яка їй буде потрібна для захисту від російського вторгнення. За даними американських ЗМІ, адміністрація Байдена в разі початку наступу російських військ вимагатиме від Німеччини зупинити прокачування газогоном "Північний потік-2".
    Перед переговорами з Путіним Байден обговорив позицію американської адміністрації з лідерами Німеччини, Франції, Італії та Великої Британії. Розмову із президентом Зеленським заплановано на четвер. Президент Франції Макрон має намір провести переговори з Путіним та Зеленським найближчими днями. Начальники генштабів країн НАТО обговорили в режимі відеоконференції ситуацію навколо України.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що не вірить у перемогу Росії в разі агресії та попередив, що українська армія влаштує російським солдатам "криваву бійню".
  • Радник російського президента Швидкой заявив, що рішення суду Амстердама про повернення до України скіфського золота з Кримських музеїв буде оскаржено у Верховному суді Нідерландів у 2022 році.
  • Іспанська авіакомпанія-лоукостер Vueling відкрила рейси з Парижа до аеропорту Бориспіль.

Тренди

  • За словами заступника. голови парламенту Стефанчука, депутати не встигнуть ухвалити до Нового року законопроєкт президента Зеленського про "економічний паспорт українця".

No comments:

Post a Comment