December 03, 2021

02.12.2021: Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік

Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік

  • Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік.
  • Виплати за вакцинацію буде нараховано до 17 грудня.
  • Зеленський вніс до парламенту законопроєкти про "множинне" громадянство.
  • Чинність закону про "особливий статус" ОРДЛО подовжено на 2022 р.

В Україні

  • Верховна Рада ударними темпами ухвалила в другому читанні та загалом бюджет на 2022 р. після того, як профільний комітет о 3 годині ночі затвердив його та передав на голосування. Дохідну частину бюджету визначено в сумі 1332 млрд грн, витрати – в 1521 млрд грн. Верхню межу дефіциту бюджету встановлено в розмірі 189 млрд грн (3,5 % ВВП). Бюджет розраховано з огляду на курс 28,6–28,7 ₴/$. Запланований рівень інфляції – 6,2 %. Прожитковий мінімум із 1 січня встановлено у 2,39 тис.грн, з 1 грудня – 2,59 тис. грн. Мінімальна зарплата з 1 січня – 6,5 тис. грн, з 1 жовтня – 6,7 тис. грн, середньомісячна протягом року – 15,3 тис. грн. Міністр фінансів Марченко повідомив, що на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду заплановано виділення 205 млрд. За його словами, пенсії значно зростуть у пенсіонерів, які отримують найбільші пенсії, і незначно – в одержувачів "мінімалки".
    Витрати парламенту на наступний рік затверджено в сумі 2,69 млрд грн, що на 0,13 млрд менше, ніж у 2021 р. Водночас витрати на оплату праці зростуть.
    Депутати ухвалили закон про збільшення доходів та видатків бюджету 2021 р. на 48,65 млрд грн. Доходи збільшено через підвищення рентних платежів за користування надрами для газовидобувних компаній, а також ПДВ щодо операцій усередині країни. З них 19,25 млрд грн буде виділено Укравтодору на ремонт та будівництво доріг, 26,9 млрд грн – на субвенцію місцевим бюджетам на погашення заборгованості з виплати різниці в тарифах, 1,56 млрд грн – Міністерству оборони та 0,6 млрд грн – МВС на виплату зарплат та грошового утримання.
    За основу прийнято законопроєкт про скорочення термінів публічних закупівель для дочірніх компаній Нафтогазу, "Оператора ГТС України" та Дністровської ГАЕС.
    Парламент ратифікував Нагойський протокол про доступ до генетичних ресурсів для збереження біорізноманіття.
  • На Майдані відбулася акція, партії "Національний корпус", Руху опору капітуляції та "Демократичної сокири", учасники якої зажадали відставки "проросійських агентів" – голови Офісу президента Єрмака та його заступника Татарова та радника президента Демченка.
  • Держлісагентство повідомило, що з початку року в країні посаджено 38 млн дерев у рамках програми президента "Зелена країна", яка передбачає висадження 1 млрд дерев протягом 3 років. Чиновники не навели інформацію, звідки взялися ці сіянці, оскільки перший центр із вирощування 3 млн шт. на рік з'явиться лише наступного року.
  • За твердженням Нафтогазу, запаси газу в підземних сховищах становлять 16 млрд м³, і їх цілком достатньо для проходження опалювального сезону.
  • Кабмін ухвалив рішення про позбавлення прав водіїв, які порушили правила дорожнього руху, негайно після рішення суду.
  • За словами міністра внутрішніх справ Монастирського, реєстр зброї буде запущено навесні наступного року.
  • Посли країн "великої сімки" закликали комісію з виборів голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури якнайшвидше ухвалити рішення та призначити нового главу відомства. Напередодні засідання комісії анонс про нього зник із сайту Офісу генпрокурора, про що повідомила ГО "Центр протидії корупції". До "короткого" списку на обрання не потрапив висуванець Офісу президента, тому, на думку експертів, влада всіляко гальмує процес.
  • Попит на валюту поступово видихається. Експортери виставляли на продаж великі суми валюти, що, зрештою, збалансувало ринок і дало змогу НБУ купити $5 млн. На п'ятницю курс зафіксовано на позначці 27,29 ₴/$ (+0,06 грн), 30,94 ₴/€ (+0,10 грн), 3,70₴/10 руб. (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 93,5 тис. осіб, виявлено зараження 13,8 тис., одужали –22,9 тис. хворих, померли – 509. Вакциновано 206 тис. громадян. МОЗ повідомило, що 2 дози щеплень дістали понад 37 % дорослого населення. З 3 грудня в Україну заборонено в'їзд іноземцям із країн Південної Африки, де зафіксовано штам "омікрон". Глава парламентської комісії з охорони здоров'я Радуцький заявив, що українські лабораторії нібито можуть ідентифікувати зараження цим штамом. Верховна Рада ухвалила закон про виділення фінансування з бюджету цього року в розмірі 8 млрд грн для нарахування в додатку "Дія" премії в розмірі 1 тис. грн для кожного громадянина, що дістав щеплення 2 дозами вакцин. Радник президента Устенко заявив, що її не виплачуватимуть готівкою через ризик виведення коштів з економіки та можливого стрибка інфляції. За словами міністра економіки Свириденко, "еПідтримку" може бути використано, зокрема, для купівлі книжок. Скористатися коштами зможуть не всі, оскільки на 3 грудня 2 дозами препаратів щеплено вже 11,5 млн громадян.
    У світі за добу зафіксовано 694 тис. випадків інфікування, померло 7,6 тис. хворих. Влада Великої Британії планує робити щеплення кожні 3 місяці з огляду на поширення нових штамів.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти та перестрілки зі стрілецької зброї та гранатометів на приморській ділянці фронту – у Водяному та Широкиному, у Новолуганському та Світлодарську в районі водосховища та в Катеринівці неподалік Попасної в Луганській обл. У Красногорівці на околицях Донецька позиції українських військ було обстріляно з мінометів. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця.
  • Верховна Рада подовжила ще на рік – – до кінця 2022 року чинність закону про "особливий статус" окупованих територій Донецької та Луганської областей

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков назвав "прямою загрозою" Росії заяву президента Зеленського щодо наміру повернути Крим до складу України. Єврокомісар із закордонних справ Боррель пообіцяв міністру закордонних справ Кулебі посилення підтримки України Євросоюзом на тлі ескалації російської агресії. Держсекретар США Блінкен заявив, що адміністрація президента Байдена готова до застосування негайних жорстких заходів у разі вторгнення російських військ. Польща, Литва та Україна закликали міжнародну спільноту посилити санкції проти РФ, а також закликали Росію вивести війська з окупованих територій та відвести від українського кордону. Кулеба заявив, що Росія провокує Україну у воєнний та дипломатичний спосіб, проте українська влада поводить себе стримано.
    Білоруський президент Лукашенко анонсував проведення цієї зими на території країни поблизу українського кордону військових навчань разом із російськими військами. ЄС опублікував рішення про запровадження санкцій проти найбільших білоруських підприємств, які фінансують режим Лукашенка, а також проти суддів та співробітників прикордонної служби, які брали участь у репресіях проти активістів та міграційних провокаціях. Велика Британія також запровадила санкції проти підприємства "Білоруськалій" та 8 фізосіб, які брали участь у репресіях.
    Держсекретар США Блінкен провів переговори в Москві з міністром закордонних справ РФ Лавровим. Лавров заявив, що Росія готова до початку діалогу з Вашингтоном щодо України, проте він хоче почути від Блінкена роз'яснення заяв про обов'язковість виконання кількох пунктів мінських домовленостей російською владою. За його словами, Росія незабаром висуне вимоги до нового пакту про безпеку Європи, які передбачають заборону розширення НАТО на схід (тобто заборону на вступ Грузії та України). Він закликав НАТО "не грати з вогнем", обіцяючи членство Україні, і заявив, що "в Грузії вже рвонуло" після подібних обіцянок.
  • СБУ назвала "фейком" повідомлення ФСБ Росії про затримання трьох українських агентів.

Тренди

  • Президент Зеленський подав до Верховної Ради 5 законопроєктів щодо "множинного" громадянства. Вони передбачають набуття громадянства за територіальним походженням, якщо родичі претендента народилися до 1991 р. на території сучасної України чи УНР. У разі наявності другого громадянства особа визнається лише громадянином України. Для громадян із подвійним громадянством планується обов'язкове його декларування, водночас друге громадянство є перешкодою для набуття державних або виборних посад, а також доступу до держтаємниці. Співробітникам митних органів заборонено мати друге громадянство. Один із законопроєктів передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність для чиновників за недекларування множинного громадянства. Друге громадянство не позбавляє особу права участі в голосуваннях. За даними кількох опитувань суспільної думки, майже половина респондентів і навіть більше не підтримують ідею запровадження подвійного громадянства, а велика частка опитаних вважають законопроєкт порушенням Конституції.
  • Міністр юстиції Малюська оголосив, що висновок Венеціанської комісії щодо закону про олігархів буде отримано 10–11 грудня.
  • Заст. міністра закордонних справ Божок подав у відставку. На дипломатичній службі він працював із 2002 р., у 2015 – 2017 рр. очолював місію України при НАТО, у 2017–2019 роках. був головою Служби зовнішньої розвідки. Прокуратура двічі пред'являла йому підозри в справі, яка пов'язана із попереднім президентом Порошенком, одну з них було скасовано судом як безпідставну.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що 90 % помилок у додатку "Дія" під час генерації сертифікатів вакцинації, нібито, уже виправлено.

1 comment:

  1. Де Законопроект 4668-1? Що планується-коли прийняття?

    ReplyDelete