November 16, 2021

15.11.2021: Путін підписав указ про економічну інтеграцію "ЛНР" та "ДНР"

Путін підписав указ про економічну інтеграцію "ЛНР" та "ДНР"

  • Путін підписав указ про економічну інтеграцію "ЛНР" та "ДНР".
  • Мігранти під контролем білоруських спецслужб намагаються прорвати польський кордон.
  • Головою партії "Слуга народу" обрано депутатку Шуляк.

В Україні

  • Укрзалізниця оголосила про підвищення з 1 січня тарифу на перевезення вантажів, зокрема, залізняку. Проти звичайних тарифів, перевезення таких вантажів коштуватиме дорожче у 2,4 раза, що знизить рентабельність бізнесу олігарха Ахметова з видобутку руди.
  • Запаси вугілля на українських теплових електростанціях скоротилися за тиждень на 20 % та впали до 380 тис. т. Усього 2 ТЕС мають запаси вугілля, яких достатньо для роботи, 25 енергоблоків простоюють через брак палива. Президент Зеленський пообіцяв, що населення без тепла не залишиться, а нестачу вугілля буде компенсовано постачанням компанії ДТЕК.
  • Держаудитслужба під час перевірок видатків бюджету Кривого Рогу виявила порушення на суму 27 млрд грн. В. о. мера Вілкул заявив, що має намір оскаржити результати перевірки в суді.
  • Більшість депутатів Закарпатської облради проголосували за відставку та усунення голови ради, депутата від президентської партії "Слуга народу" Петрова. Його зобов'язали відзвітувати про результати роботи на посаді, після чого буде обрано іншого керівника області. Генерал-майор Петров у 2017–2019 р. очолював департамент контррозвідки СБУ.
  • Колектив видання Kyiv Post, яке закрив одеський забудовник Ківан, запускає новий незалежний проєкт. Журналістка Миронюк звинуватила у втручанні в політику видання генпрокурора Венедиктову та депутатів парламенту від партії "Слуга народу". Венедиктова назвала звинувачення "чутками".
  • Міністерство економіки знизило граничні ціни на непреміальне моторне паливо. Ціни на заправках на бензин не мають перевищувати 33,18 грн/л (-0,22 грн), а на дизпаливо – 31,55 грн/л (-0,35 грн).
  • За інформацією Держстату, зростання ВВП в III кв. сповільнився до 2,4 % у річному обчисленні після зростання в II кв. на 5,7 %. За квартал реальний ВВП зріс на 1,4 % з урахуванням сезонного чинника. За оцінкою НБУ, в III кв. ВВП країни мав зрости на 4 %. Сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура дала нагоду наростити експорт товарів та послуг за 3 квартали на 32,2 %, а зовнішньоторговельне сальдо за 9 місяців зросло майже вдвічі проти аналогічного періоду 2020 р. – до $0,44 млрд.
  • На міжбанківській біржі долар та євро різко подорожчали. Нацбанк був обізнаний про ситуацію заздалегідь, тому вже зранку виставив лот на купівлю валюти за ціною набагато нижчою за ринкову, чим позначив дно котирувань. Усі угоди укладалися за набагато вищим курсом. До кінця сесії продавців побільшало й відбулася невелика корекція курсу. На вівторок офіційний курс встановлено на позначці 26,34 ₴/$ (+0,23 грн), 30,15 ₴/€ (+0,25 грн), 3,64 ₴/10 руб (+0,02 грн). Низка банкірів назвали стрибок курсу долара спекулятивним, оскільки обсяги торгів були невеликими, а попит на валюту – незначним.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 113 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 16,3 тис. осіб. Одужали 21,9 тис. хворих, померли – 838. У понеділок вакциновано 268 тис. громадян. Президент Зеленський оголосив, що кожен громадянин, який вакцинується двома дозами препаратів, отримає з бюджету 1 тис. грн. Програма стартує 19 грудня, на неї буде виділено 3 млрд грн цього року і стільки ж – на початку наступного. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що вже майже 40 % мешканців країни вакциновано. Головний санлікар Кузін стверджує, що в Україні немає жодного випадку смерті людей від вакцин проти коронавірусу. Голова Верховної Ради Стефанчук заявив, що 83 % депутатів та 93 % працівників апарату вже дістали щеплень. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила Вінницьку область "червоною" карантинною зоною з 18 листопада.
    У світі зафіксовано 406 тис. випадків зараження коронавірусом, померло 5,3 тис. осіб. Рівень реальної захворюваності в Словаччині підскочив майже до весняного максимуму, влада стверджує, що проблема полягає в недостатньому охопленні вакцинацією, хоча 2 дозами різних препаратів щеплено майже 60 % населення.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали перестрілки всією лінією фронту зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів – у Талаківці на схід від Маріуполя, у Світлодарську в районі водосховища, Луганської обл. – у Попасній та її околицях – у Новозванівці, а також поруч із КПВВ "Золоте". Втрат серед українських військовослужбовців нема.
  • Тимчасова слідча комісія Верховної Ради стверджує, що поразка української армії під Іловайськом стала наслідком неналежної організації оборони, зокрема, через невведення воєнного стану, помилкових призначень у керівництві військами, неприйняття належних заходів щодо деблокування українського угруповання.
  • Уповноважена з прав людини Денисова повідомила, що з моменту оголошення "перемир'я Зеленського" кількість заручників "республік" збільшилася на 70 осіб. Загалом українській владі відомо про 301 громадянина, які перебувають у місцях позбавлення волі "ДНР" та "ЛНР", ще 258 осіб вважаються зниклими безвісти.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін підписав указ про надання "гуманітарної допомоги" донбаським "республікам" до моменту "політичного врегулювання". Указ визнає сертифікати на товари та послуги "республік", їх допущено до держзакупівель нарівні з російськими.
  • Колона мігрантів на польсько-білоруському кордоні вирушила до пункту пропуску "Брузги", попереду поставили жінок та дітей. У Польщі в прикордонній зоні було затримано 2 співробітників французької редакції пропагандистського телеканалу "Russia Today" (RT). Представники країн ЄС ухвалили рішення про запровадження санкцій проти фізичних та юридичних осіб Білорусі у зв'язку з атаками мігрантів, список буде оголошено у вівторок. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що мігранти мають одержати гуманітарну допомогу та повернутися до своїх країн. Президент Зеленський обговорив ситуацію на українсько-російському кордоні та міграційну кризу з головою Ради ЄС Мішелем.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг під час переговорів із міністром закордонних справ Кулебою визнав, що Альянс має інформацію про скупчення російських військ біля кордону з Україною, проте закликав не спекулювати на чутках про масштабне вторгнення Росії. Після зустрічі зі Столтенбергом відбулися переговори Кулеби з міністрами закордонних справ Франції ле Дріаном та Німеччини – Маасом. Він поінформував колег про подальшу інтеграцію "республік" у російську економіку, зокрема, про указ Путіна про визнання сертифікатів на товари та послуги, а також про ситуацію на окупованій території Донбасу. У спільній заяві за результатами саміту йдеться про те, що ескалація агресії на українському кордоні буде мати серйозні наслідки для Росії. Водночас німецький та французький міністри закликали Україну до стриманості, а також до виконання мінських домовленостей та продовження переговорів у "нормандському форматі". Кулеба заявив, що вбачає безпосередній зв'язок між міграційною кризою на польському кордоні та нарощуванням військового угруповання Росії.
    Заст. міністра оборони Маляр заявила, що західні розвідки передали Україні інформацію про можливу ескалацію агресії цієї зими. США поділилися з європейськими союзниками даними про плани вторгнення РФ до України, яке може статися після загострення міграційної кризи та припинення постачання енергоносіїв до ЄС. За інформацією агентства Bloomberg, у разі вторгнення російських військ до України США разом із європейськими союзниками запровадять нові жорсткі санкції проти РФ та нададуть допомогу "у галузі безпеки". Міністр оборони Рєзніков має намір відвідати США цього тижня для переговорів із головою Пентагону Остіном.
    Відбулися телефонні переговори президента Франції Макрона з російським президентом Путіним. Макрон заявив, що Франція захищатиме територіальну цілісність України. Путін кілька разів повторив, що переговори в "нормандському" форматі будуть складними через позицію української влади.
  • Росія успішно провела випробування протисупутникової зброї – знищила ракетою наземного базування власний супутник. США засудили РФ за ці дії, унаслідок яких на орбіті утворилися тисячі уламків, що загрожують космічним програмам усіх країн, зокрема, космонавтам які перебувають на Міжнародній космічній станції.
  • Газпром не забронював і на грудень додаткові потужності для транзиту Україною, а також польською ділянкою газогону "Ямал-Західна Європа". Унаслідок цього ціни на європейських хабах знову впритул наблизилися до $1000/1000 м³. Українська спілка промисловців і підприємців попередила, що понад 40 % українських підприємств можуть стати збитковими через аномально високі ціни на газ, а їхня продукція не зможе конкурувати з аналогічною, яку вироблено країнами з низькими цінами на енергоносії.
    Глава Нафтогазу Вітренко повідомив, що компанію допущено до участі в сертифікації російського газогону "Північний потік-2", а вимоги буде представлено незабаром. За твердженням Вітренка, газогін не відповідає нормам європейського енергетичного законодавства, що перешкоджає його сертифікації. У процесі сертифікації братиме участь і компанія "Оператор ГТС України".
  • Міністр закордонних справ Кулеба обговорив із єврокомісаром із сусідства та розширення ЄС Вархеї інвестиційну програму для України в рамках "Східного партнерства" на суму €2,3 млрд. Це мають бути гранти, фінансові гарантії та змішані інструменти, які дадуть змогу залучити інвестиції на суму до €17 млрд.
  • Польська поліція затримала громадянина України, який здійснив акт вандалізму над пам'ятником маршалу Пілсудському в Кракові напередодні Дня незалежності країни.

Тренди

  • Головою президентської партії "Слуга народу" обрано депутатку Шуляк. Вона була членом правління організації "Офіс ефективного регулювання", яка працювала на грантові кошти фонду "Відродження" бізнесмена Сороса. Колишній голова партії Корнієнко стверджує, що політична сила вже виконала 42 % обіцянок.
    З'їзд партії виключив зі складу фракції депутата Дмитрука, який увійшов до міжфракційного об'єднання колишнього спікера Разумкова, а також позбавив його посади в комітеті. Було позбавлено посади в комітеті й депутатку Буймістер, яку було виключено з фракції напередодні.
  • Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради депутат від "Слуги народу" Безугла заявила, що президент Зеленський не скасовував операцію із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", а голова його Офісу Єрмака не має повноважень для ухвалення подібного рішення. Група розслідувачів "Bellingcat" має намір опублікувати матеріали "Вагнергейту" цього тижня. МЗС Франції повідомило, що країна готова підтримати санкції щодо компанії "Вагнера".
  • Депутати фракції "Голос" планують ініціювати створення тимчасової слідчої комісії для розслідування масових порушень на виборах мера Харкова, у яких брали участь керівники їхньої партії.

 

No comments:

Post a Comment