November 15, 2021

14.11.2021: У Луцьку відбулася міжвідомча нарада через міграційну кризу

У Луцьку відбулася міжвідомча нарада через міграційну кризу
  • У Луцьку відбулася міжвідомча нарада через міграційну кризу.
  • До України доставлено 80 т боєприпасів зі США.
  • На Донеччині знову зросла інтенсивність бойових дій.

В Україні

  • Міністр внутрішніх справ Монастирський повідомив про намір значно збільшити кількість камер спостереження на автотрасах у 2022 р., а також про закупівлю експрес-тестів на алкоголь та наркотики для оперативних перевірок водіїв.

Пандемія коронавірусу

  • У неділю в країні зроблено 50,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 10,8 тис. осіб, одужали 12,2 тис. хворих, померли – 442. Вакциновано за добу 97 тис. громадян. У світі зареєстровано 358 тис. випадків інфікування, померло 4,7 тис. хворих. Канцлер Австрії Шалленберг оголосив, що в країні з 15 листопада запроваджено додаткові обмеження для невакцинованих, щоби стимулювати щеплення. Один із найбільших виробників вакцин – компанія AstraZeneca – дістала $1,66 млрд збитків за рік, попри зростання виторгу в 1,5 раза. Минулого року компанія одержала прибуток у розмірі $0,65 млрд.

Війна

  • У неділю бойова ситуація на фронті загострилася. Окупаційні війська все частіше застосовують важку артилерію та міномети. Під артобстріл потрапили житлові будинки в Невельському на околицях Донецька та в Оріхово-Донецькому в Луганській обл. на лівому березі Сіверського Дінця. З мінометів обстріляно оборонців Новоолександрівки на околицях Попасної, Кримського на березі Сіверського Дінця в районі траси Р-66 та Золотого неподалік ділянки розведення військ та КПВВ на окуповану територію. Перестрілки сталися в Донецькій обл. – у Чермалику на березі Кальміусу на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Південному в районі Горлівки, у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища. У Луганській обл. перестрілки тривали в Катеринівці в районі Попасної, у Причепилівці на трасі Р-66 та в Золотому. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій втрат серед українських військовослужбовців та мирного населення не було.

Україна та світ

  • На білорусько-польському кордоні сталися чергові сутички. Мігранти та білоруські вояки закидали камінням польських прикордонників, з білоруського боку зроблено постріли в повітря. Польща та Чехія через загострення ситуації на кордоні обговорили можливість ініціювати консультації в рамках 4 статті договору НАТО щодо загрози їхній територіальній цілісності. МЗС Чехії повідомило про готовність країни допомогти Польщі в протидії агресії. Єврокомісар із закордонних справ Боррель повідомив, що ЄС 15 листопада планує посилити санкції проти Білорусі. У розмові з главою МЗС Білорусі Макеєм він заявив про неприпустимість використання мігрантів як зброї. Президент РФ Путін учергове звинуватив у міграційній кризі країни ЄС.
    У Луцьку відбулася міжвідомча нарада РНБО за участю силових міністрів, глави СБУ та посла Польщі в Україні Ціхоцького через ситуацію на кордоні з Білоруссю. За словами секретаря РНБО Данилова, у Білорусі наразі перебуває до 16 тис. мігрантів, а криза може безпосередньо торкнутися України. Данилов та міністр оборони Рєзніков попередили мешканців прикордонних територій про кримінальну відповідальність за допомогу мігрантам у перетині кордону. Міністр внутрішніх справ Монастирський не виключає оголошення режиму надзвичайного стану в прикордонних із Білоруссю областях та анонсував збільшення витрат на зміцнення кордону наступного року.
    Ситуацію на кордоні України обговорили під час телефонних переговорів держсекретар США Блінкен та міністр закордонних справ Франції ле Дріан. Під час переговорів із главою МЗС Польщі Рау Блінкен заявив, що міграційною кризою Лукашенко намагається відвернути увагу світової спільноти від зосередження російських військ на кордоні з Україною. Британське видання The Mirror повідомило про готовність влади країни перекинути до України до 600 десантників елітного спецпідрозділу SAS. Начальник штабу оборони генерал Картер заявив, що збройні сили мають бути готовими до війни з Росією. За його словами, зараз президент Путін навряд чи хоче великої війни із Заходом, тому намагається досягти цілей іншими методами. Міністр закордонних справ Трас закликала країни ЄС об'єднатися проти введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2".
    В Україну зі США прибуло 80 т боєприпасів у рамках програми додаткової військової допомоги.
    За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, в Альянсі немає консенсусу щодо прийняття України, а країна не підпадає під дію 5 статті статуту про колективну оборону.

Тренди

  • Колишній спікер Верховної Ради Разумков заявив, що на депутатів, які увійшли до його міжфракційного об'єднання, чиниться тиск із боку Офісу президента. За його словами, Держбюро розслідувань, перш, ніж розслідувати справу про "хуліганство" депутата Лероса, мусило оголосити підозри іншим депутатам, які потрапили в гучні скандали.

No comments:

Post a Comment