November 05, 2021

04.11.2021: Призначено 4 міністрів та голову апарату Верховної Ради

Призначено 4 міністрів та голову апарату Верховної Ради

  • Призначено 4 міністрів та голову апарату Верховної Ради.
  • Компанія Укренерго розмістила єврооблігації на суму $825 млн та обвалила валютний ринок.
  • Лукашенко та Путін підписали документи про глибоку інтеграцію в рамках єдиної Союзної держави.

В Україні

  • Верховна Рада призначила міністром оборони Резнікова, який подав у відставку з посади міністра в справах тимчасово окупованих територій. Його наступницею стала депутатка монобільшості Верещук. Віцепрем'єр-міністром – міністром економіки призначено заст. глави Офісу президента Свириденко. Начальник Митної служби Рябікін став міністром стратегічних галузей промисловості. Керівником апарату парламенту знову призначено Штучного, якого ЗМІ називали "наглядачем від Єрмака за Розумковим" і якого було звільнено з цієї посади в липні 2020 р. Під час засідання депутат Лерос показав присутньому в залі президенту Зеленському середній палець і назвав його зрадником України.
    Депутати ухвалили закон про кредитування малих аграрних підприємств зі спеціально створюваного Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.
  • Держкомпанія Укренерго оголосила про розміщення єврооблігацій на суму $825 млн із терміном погашення у 2026 р. з прибутковістю 6,875 % річних. Випуск буде спрямовано на погашення заборгованості за "зелену електроенергію". Частину випуску викупив Європейський банк реконструкції та розвитку. Міненерго має намір використати газ для генерації електроенергії тепловими станціями для уникнення локальних відключень. За словами голови профільного парламентського комітету Геруса, Росія заблокувала транзит вугілля, що постачається на українські ТЕС із Казахстану.
  • Мінфін представив проєкт другого рівня накопичувальної пенсійної системи, який передбачає перерахування 1 % заробітної плати працівників на спеціальний накопичувальний рахунок.
    Пресслужба міністерства повідомила, що з моменту старту програми банки видали понад 1 тис. іпотечних кредитів під 7 % річних на загальну суму 888 млн грн, з них на ¼ – для придбання житла на первинному ринку.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг прогноз зростання ВВП України у 2021 р. на рівні 3,5 % та вважає, що наступного року він збережеться на тому ж рівні.
  • На валютний ринок потрапили кошти від розміщення євробондів Укренерго. За низького попиту це призвело до суттєвого падіння котирувань долара. На процес наклалися продажі валюти експортерами, які побачили тенденцію ще більшого зміцнення гривні. Обсяг торгів за сесію перевищив $370 млн. Нацбанк кілька разів виходив на торги, й у сукупності придбав не менш ніж $130 млн. Курс на п'ятницю оголошено на позначці,26,19 ₴/$ (-0,05 грн), 30,28 ₴/ € (-0,08 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Київ

  • Київська міськрада випустила внутрішні облігації на суму 300 млн грн із погашенням у вересні 2024 р. для фінансування оновлення інфраструктури. Планується ще 2 випуски облігацій, загальна сума емісії становитиме 1,1 млрд грн.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість проведених тестів на коронавірус у країні – дуже велика, і майже не зменшується у вихідні. За добу зроблено 148 тис. тестів, виявлено інфікування 26,4 тис. осіб. Одужали 13,2 тис. хворих, померли 696. Вакциновано 270 тис. чол. Головний санлікар Кузін заявив, що МОЗ очікує спад захворюваності лише в середині грудня, а загальне покращення – в I кварталі 2022 р. Пресслужба Міністерства повідомила, що в додатку "Дія" з наступного тижня з'явиться сертифікат про одужання. Він буде дійсний протягом усього 90 днів із моменту видавання та надаватися лише в разі внесення хворого до бази електронної системи охорони здоров'я, якщо людина захворіла після запуску системи сертифікатів у червні.
    У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено зараження 510 тис. осіб, померло 7,4 тис. хворих. ЄС планує виключити Україну із "зеленого" списку найближчим часом через зростання захворюваності. Попри тотальну вакцинацію, у Європі впродовж жовтня зафіксовано зростання випадків зараження на 55 %. Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Клюге попередив, що Європа може знову опинитися в епіцентрі пандемії. Регулятор Великобританії схвалив застосування препарату Молнупіравір під час захворювання, навіть вдома. Президент США Байден підписав указ про обов'язкову вакцинацію всіх працівників підприємств до 4 січня, а також про щотижневе складання ними тестів та носіння масок на робочому місці.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з важкої артилерії та мінометів позиції українських військ у Зайцевому на північ від Горлівки, також із мінометів було обстріляно оборонців Мар'їнки на околицях Донецька та Майорська – поблизу КПВВ на окуповану територію поруч із Зайцевим. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Луганській обл. – у районі Попасної та в Новотошківському на трасі Р-66. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
    Начальник Генштабу Шаптала заявив, що командування було змушене застосувати бойові безпілотники Bayraktar у відповідь на артобстріли з боку окупаційних військ. Він також анонсував збільшення кількості безпілотників уже незабаром.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін відвідав окупований Крим. У Севастополі він заявив, що півострів "назавжди залишиться з Росією".
    На онлайн-засіданні Ради союзної держави Білорусі та Росії президенти Лукашенко та Путін підписали інтеграційний декрет, ухвалили концепцію міграційної політики та затвердили спільну військову доктрину. Лукашенко заявив, що регіональне угруповання військ у Білорусі буде посилено. Спільні програми союзної держави включають інтеграцію валютних систем, загальні принципи стягування непрямих податків, загальне законодавство в пенсійній політиці та соцзабезпеченні, взаємний доступ до держзакупівель та координацію зусиль щодо боротьби з тероризмом. Буде сформовано спільні ринки нафти та газу, гармонізовано грошово-кредитну політику та інтегровано платіжні системи.

Тренди

  • За інформацією журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях", перший заступник глави Офісу президента Демченко у 2010 р. лобіював укладання харківських угод із Росією щодо подовження оренди Севастополя в обмін на знижку на газ.
  • За словами колишнього міністра внутрішніх справ Авакова, Зеленський перетворив консультативний орган – РНБО – на щось подібне до виконавчого та судового, який приймає рішення поза правовим полем за його безпосередньою вказівкою. Рішення Ради готуються непублічно, а її члени отримують матеріали безпосередньо перед засіданням.


 

No comments:

Post a Comment