September 09, 2021

08.09.2021: Верховна Рада легалізувала криптовалюти

Верховна Рада легалізувала криптовалюти

  • Верховна Рада легалізувала криптовалюти.
  • Іноземні члени наглядової ради Нафтогазу подали у відставку.
  • "Конституційний бунт" підготували Портнов, Вовк та Богдан.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про легалізацію торгівлі криптовалютами в Україні, а також віртуальних активів. Закон є базовим й, на твердження депутатів, відкриває можливість для юридичного захисту учасників ринку. Глава НБУ Шевченко заявив, що єдиним законним засобом платежу в країні залишається гривня.
    Також прийнято закон про публікацію у відкритому доступі інформації щодо оплати праці співробітників держкомпаній.
    У першому читанні прийняті законопроєкти про меліорацію земель та про гарантування прав інвесторів на нерухомість, що будується.
    Депутати провалили голосування постанови про звернення до Конгресу США про надання Україні статусу основного партнера поза блоком НАТО.
  • Три незалежних іноземних члени наглядової ради Нафтогазу подали у відставку, глава ради Спотісвуд тощо. Причиною відставки вони назвали неможливість комунікації із правлінням компанії, насамперед, з її головою – Вітренком.
  • Нещодавно призначений голова Бюро економічної безпеки Мельник заявив, що відомство може й не встигнути розпочати роботу у встановлені терміни – до 25 вересня "через літні відпустки".
  • На валютному ринку відчувається "дно" курсу долара. Пропозиція валюти скоротилася. НБУ поставив заявку на купівлю нижче середньоринкового курсу, чим позначив нижню межу пропозиції. Курс долара поступово зростав всю сесію й на четвер зафіксований на позначці 26,75 ₴/$ (+0,01 грн), 31,63 ₴/€ (-0,08 грн), 3,65 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зростають обсяги тестування на коронавірус, поступово зростає й кількість зареєстрованих випадків зараження. У середу проведено 62,7 тис. тестів, підтверджено інфікування понад 3,6 тис. осіб, одужали – 1,5 тис. хворих, померли – 61. Вакциновано за добу 161 тис. осіб, двома дозами вакцин щеплено понад 4,5 млн громадян. Український МОЗ не наводить статистику заражень серед вакцинованих. Чиновники запропонували не посилювати карантин у "жовтому" та "червоному" режимі для підприємств, працівники яких вакциновані.
    У світі зафіксовано майже 600 тис. випадків зараження, померли – 9,8 тис. людей. Всесвітня організація охорони здоров'я запропонувала оголосити мораторій на вакцинацію додатковими дозами до кінця поточного року, хоча США та Ізраїль уже ухвалили відповідні рішення. Уряд Чехії не збирається вводити "локдаун" у разі нової хвилі епідемії. Президент США Байден планує суттєво посилити обмеження й наростити обсяги тестування через зростання кількості заражень.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову застосували важку артилерію – було обстріляно Старогнатівка на схід від Волновахи та Кряківка на північному березі Сіверського Дінця в Луганській області. Під мінометний обстріл потрапили оборонці Авдіївки та Опитного в районі Донецька. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Павлополі, а також неподалік від ділянки розведення військ у Золотому на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістали поранень 2 українських військовослужбовців. За попередню добу місія ОБСЄ зафіксувала понад 1,5 тис. порушень режиму припинення вогню, в окупованій Горлівці в місцевої жительки ампутували ногу після вибуху.

Україна та світ

  • За інформацією інформагентства Bloomberg, Газпром 1 жовтня планує розпочати прокачування газу першою гілкою газогону "Північний потік-2". Компанія заявила, що до кінця року до Німеччини може бути поставлено 5,6 млрд м³, навіть попри брак сертифікації та страховки через санкції США.

Тренди

  • Радник глави президентського Офісу Подоляк заявив, що скандальна стаття CNN про зривання операції зі затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" є брехнею. За його словами, стаття повторює твердження, яки озвучила російське пропагандистське видання "Комсомольська правда". Офіційні особи США спростовують інформацію про участь спецслужб країни в цій операції.
  • Журналісти програми "Слідство.info" опублікували аудіозаписи розмов глави Окружного адмінсуду Києва Вовка, колишнього глави Офісу президента Богдана та колишнього. заст. глави Адміністрації президента Януковича – Портнова. Вони обговорювали зняття з посади голови Конституційного суду Шевчука та скасування закону про люстрацію, що згодом було реалізовано.
  • Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення 83 млн грн на проведення перепису населення у 2023 р. Ще 70 млн грн депутати виділили на будівництво президентського університету.
  • Міністерство економіки підготувало законопроєкт про регулювання електронної комерції, який передбачає створення держреєстру продавців.

 

No comments:

Post a Comment