September 08, 2021

07.09.2021: Міжнародні резерви України зросли до 9-річного максимуму

Міжнародні резерви України зросли до 9-річного максимуму

  • Міжнародні резерви України зросли до 9-річного максимуму.
  • Туреччина будує корвет для ВМС України.
  • Агентство CNN опублікувало статтю про провалення операції із затримання найманців "Вагнера".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про індустріальні парки. Він передбачає часткову компенсацію витрат на інфраструктуру парків коштом державного та місцевих бюджетів. Підключення до інженерних мереж для парків буде безоплатним. У бюджеті наступного року на ці цілі планується зарезервувати 2 млрд грн.
    Також прийнято в першому читанні кілька законопроєктів у сфері освіти й загалом – закони про активізацію діяльності наукових парків та про присвоєння кваліфікаційних категорій працівникам галузі освіти.
  • Прем'єр-міністр дав доручення підготувати конкурс із відбору членів наглядової ради та глави Нафтогазу. Нового керівника компанії має бути обрано до 1 травня 2022 р.
  • НАБУ перевірить витрачання бюджетних коштів, які витрачено на роботи в рамках президентського проєкту "Велике будівництво".
  • Нацполіція в рамках розслідування можливого вбивства мера Кривого Рогу Павлова провела обшуки, у виконувача обов'язків мера Вілкула тощо. Слідство відкинуло версію необережного поводження зі зброєю.
  • НБУ зареєстрував перші 5 колекторських компаній на підставі закону, прийнятого у 2021 р.
  • Мінфін знову провалив аукціон із розміщення ОВДП. У вівторок обсяг продажів держоблігацій склав усього 1,37 млрд грн, понад 2/3 з них (1,03 млрд грн) – облігації з терміном погашення за 1,5 роки. Результати аукціону не вплинули на валютний ринок. НБУ оголосив, що міжнародні резерви на 1 вересня сягнули 9-річного максимуму і склали $31,6 млрд, що на 9 % більше, ніж на 1 серпня. Причиною їхнього зростання стали кошти, які Україна отримала від МВФ у рамках програми підтримки економік країн після пандемії. Після вихідного дня в США український валютний ринок пожвавився. Пропозиція, як і раніше, перевищує попит, що призводить до зміцнення гривні. НБУ купив $5 млн і це не вплинуло на загальну тенденцію. На середу курс зафіксовано на позначці 26,73 ₴/$ (-0,08 грн), 31,71 ₴/€ (-0,10 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • Аукціон із продажу Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик") відбудеться 27 жовтня. Один із цехів цього заводу має бути знесено для добудови шляхопроводу.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у вівторок у країні було проведено 67,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,7 тис. осіб, одужали 1,4 тис. хворих, померли – 60, зроблено 147 тис. щеплень. За інформацією київської міськадміністрації, половина жителів Києва вже дістали щеплень однією або двома дозами препаратів. Президент Зеленський оновив склад координаційної ради з протидії поширенню коронавірусу. Рада практично припинила роботу у вересні 2020 р.
    У світі зафіксовано 522 тис. випадків зараження, померли 8,5 тис. хворих. Попри високі темпи вакцинації (75 % населення щеплені хоча б однією дозою), кількість інфікованих у США наразі в 3 рази більше, ніж рік тому, до початку кампанії щеплень.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти та перестрілки в Новомихайлівці та Водяному в околицях Донецька, у Залізному та Зайцевому в районі Горлівки, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Причепилівці на трасі Р-66 на півночі Луганської обл., неподалік – у районі Катеринівки окупаційні війська здійснили дистанційне мінування "сірої зони". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні розгляне резолюцію про прохання до американського Конгресу надати Україні статус основного союзника США поза НАТО. Посол України в США Маркарова застерегла депутатів, що це прохання фактично означає відмову від планів вступу до Альянсу. Вона нагадала, що Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями й це дає великі можливості для співпраці. Курс на отримання членства закріплено в Конституції.
  • У Туреччині відбулася урочисте закладення корвету для Військово-морських сил України. Українські підприємства, які могли б побудувати подібний корабель, фактично знищені.
    США до кінця року передадуть Україні ще один патрульний катер типу Island.

Тренди

  • ЗМІ повідомили про термінову підготовку до голосування фракцією "Слуга народу" закону, який покликаний обмежити повноваження мера Києва Кличка. У першому читанні законопроєкт було прийнято ще в жовтні 2019 р.
  • Міністерство економіки підготувало законопроєкт про перевірки підприємств Держкомітетом із питань праці. До них збираються залучати співробітників Нацполіції.
  • Агентство CNN опублікувало статтю про провалення операції із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер". Колишні співробітники української розвідки заявили, що вона здійснювалася з відома й за підтримки спецслужб США.
  • За даними соцопитування служби "Рейтинг", президент Зеленський лідирує в рейтингу довіри – йому довіряють/не довіряють приблизно 50 % респондентів. На другому місці – голова Верховної Ради Разумков. Зеленський та його політсила отримали б набагато більше голосів, ніж конкуренти в разі проведення дострокових президентських та парламентських виборів. Проти початку серпня їхня підтримка зросла.

 

No comments:

Post a Comment