September 06, 2021

05.09.2021: Росія вимагає зняти питання Криму як умову для переговорів Путіна та Зеленського

 

Росія вимагає зняти питання Криму як умову для переговорів Путіна та Зеленського

  • Росія вимагає зняти питання Криму як умову для переговорів Путіна та Зеленського.
  • У Криму затримано заступника глави Меджлісу та кілька кримських татар.
  • Київська влада готова оголосити "локдаун" з 15 вересня?

В Україні

  • Міністерство регіонального розвитку повідомило про 80 %-у готовність комунальних підприємств до опалювального сезону.
  • За словами глави Нафтогазу Вітренка, ціна газу для населення цього опалювального сезону складе 7,4 грн/м3 не враховуючи вартість транспортування.
  • СБУ повідомила про затримання "телефонного терориста" який загрожував життю "перших осіб держави". Служба повідомила, що в затриманого є "ознаки психічних розладів".
  • У кількох містах України відбулися марші за права тварин. У Києві в акції взяли участь кілька тисяч осіб.
  • Представники бізнесу зібрали на ремонт костелу Святого Миколая в Києві понад 20 млн грн. Кошторис на ремонт досі не оприлюднено.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 23 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 773 осіб, одужали – 457, померли – 18, зроблено майже 42 тис. щеплень. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 427 тис. випадків інфікування, померли 6,7 тис. хворих.
    За твердженням чиновників українського МОЗ, у Луганській, Херсонській та Чернівецькій області та Києві рівень захворюваності (інфікування) перевищує 75 осіб на 100 тис. населення, тому вони вже не відповідають критеріям "зеленої" зони. ЗМІ повідомили, що київська влада планує оголосити в столиці жорсткий карантин з 15 вересня, для чого готує запровадження електронних перепусток на проїзд у громадському транспорті. В Умань на святкування єврейського Нового року прибули понад 23 тисяч хасидів, серед них зафіксовано поодинокі випадки зараження. Головний інфекціоніст США Фаучі заявив, що регулятор планує схвалити вакцинацію третьою дозою препарату Pfizer до 20 вересня, а незабаром – і препаратом Moderna. Уряд Німеччини планує до кінця року передати міжнародним організаціям 100 млн доз вакцин для країн третього світу. У Франції, Німеччині та Нідерландах відбулися масові маніфестації проти коронавірусних обмежень.

Війна

  • За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі протягом доби сталися перестрілки на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, а також у Луганській області – у Золотому, поруч із ділянкою розведення військ. Втрат серед українських військовослужбовців не було.
    Посольство США в річницю підписання мінського протоколу закликало Росію виконати зобов'язання, які вона взяла, зокрема, щодо розміщення постів місії ОБСЄ на неконтрольованій ділянці кордону в Луганській обл.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков назвав "безпосередньою загрозою для Росії" намір України вступити в НАТО. Він заявив, що питання Криму російське керівництво вважає вирішеним і воно не може бути темою переговорів президентів Зеленського та Путіна. За словами Пєскова, Путін готовий зустрітися із Зеленським, якщо обговорення окупації півострова буде знято з порядку денного.
  • Українська збірна на Паралімпіаді в Токіо виступила набагато краще за основну. Українські спортсмени вибороли 96 медалей і за кількістю нагород посіли 5 місце, а в медальному заліку – 6 місце.
  • У Криму затримано одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова й ще кількох кримськотатарських активістів. Держдепартамент США закликав Росію негайно звільнити затриманих кримських татар.
  • На території Білорусі та Росії з 10 до 16 вересня відбудуться масштабні військові навчання. За даними ЗМІ, у них візьмуть участь понад 200 тис. військовослужбовців країн, що входять до ОДКБ – Організації договору про колективну безпеку, яку фактично очолює Росія.

Тренди

  • Болгарський журналіст-розслідувач із групи "Bellingcat" Грозєв повідомив, що матеріал про провалення операції із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" буде оприлюднено до кінця вересня. За інформацією низки ЗМІ, у звіті буде наведено дані про роль українського керівництва в зриванні спецоперації.
  • Уряд підготував законопроєкт "про оптимізацію функцій Фонду соціального страхування". Документ передбачає збільшення терміну оплати лікарняних роботодавцем із 5 до 7 днів, інші дні непрацездатности, як і раніше, буде компенсовано коштом Фонду.


No comments:

Post a Comment