September 04, 2021

03.09.2021: Агросектор може дати понад половину валютного виторгу країни у 2021 р

Агросектор може дати понад половину валютного виторгу країни у 2021 р

  • Агросектор може дати понад половину валютного виторгу країни у 2021 р.
  • На Будинку Профспілок у Києві "випадково" розмістили рекламу Мураєва.

В Україні

  • Міністерство аграрної політики оголосило, що на 1 вересня в Україні зібрано рекордний урожай ранніх зернових – 44,8 млн т. Світові ціни на зерно, цукор та рослинну олію й надалі швидко зростають. За словами міністра Лещенка, аграрна галузь може принести у 2021 р понад половину валютного виторгу країни й до 20 % ВВП.
  • На Майдані Незалежності на будівлі Будинку профспілок було розміщено рекламний банер проросійського політика Мураєва та його телеканалу "Наш". Проте зняли його менш ніж за годину. Керівництво Будинку заявило, що банер повісили "випадково".
  • За інформацією "Нафтогазу", підземні сховища газу України заповнено на 60 %, до них закачано майже 18 млрд м3 газу. З них у режимі "митного складу" зберігається 3,3 млрд м3 газу. За словами глави Укртрансгазу Переломи, нерезиденти зберігають газ у ПСГ у середньому понад рік, а потім реалізують його, переважним чином, на внутрішньому ринку України. До початку опалювального сезону чиновники планують довести обсяги зберігання до 19 млрд м3.
  • Заст. глави НБУ Ніколайчук заявив, що після погашення єврооблігацій та виплати купонного доходу за ними в сумі $1,3 млрд золото-валютні резерви країни все ще більше, ніж $30 млрд.
  • Протягом усієї торговельної сесії на міжбанківській біржі пропозиція валюти перевищувала попит. Це спричинило поступове зростання курсу гривні, навіть попри купівлю валюти Нацбанком: 26,93 ₴/$ (-0,09 грн), 31,97 ₴/€ (-0,04 грн), 3,70 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у країні впродовж доби проведено 56,9 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 2,6 тис. осіб, одужали – 1,4 тис., померли – 44 хворих. Вакциновано 167 тис. осіб., З початку кампанії двома дозами щеплено 4,1 млн громадян. У світі зафіксовано 665 тис. випадків інфікування, померли – 9,9 тис. людей.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки із застосуванням гранатометів у Старогнатівці на схід від Волновахи та в Луганській області – у Катеринівці неподалік від Попасної. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця.
    Укрзалізниця з 4 вересня відновлює рух поїздів до Авдіївки, який було зупинено після артилерійських обстрілів міста.

Україна та світ

  • Прессекретар російського МЗС Захарова повідомила, що керівництво країни вважає "недоцільним" розміщення спостерігачів місії ОБСЄ на пунктах пропуску Донецьк та Гуково на неконтрольованій ділянці кордону в Луганській обл. Вона заявила, що згода на присутність спостерігачів була "жестом доброї волі" Росії для "спонукання Україну до мирного вирішення кризи на сході країни".

Тренди

  • Комітет Верховної Ради відмовився підтримати поправки до закону про Конституційний суд, які передбачають проведення конкурсу на посаду суддів. На думку низки експертів, провал поправок заблокує реформу суду та поглибить конституційну кризу.
  • У промові в Каліфорнії президент Зеленський виступив за впровадження подвійного громадянства в Україні. Проте, за його словами, через агресію Росії в Криму та на Донбасі, а також масового видавання російських паспортів похід до надання другого громадянства не може бути універсальним.

 

No comments:

Post a Comment