August 14, 2021

13.08.2021: Меркель перед зустріччю із Зеленським їде до Путіна

Меркель перед зустріччю із Зеленським їде до Путіна

  • Меркель перед зустріччю із Зеленським їде до Путіна.
  • Депутата Беленюка образили расистськими висловлюваннями.
  • ЦВК відмовила в проведенні референдуму ще одній ініціативній групі.

В Україні

  • Міністерство економіки знизило граничну вартість моторного палива на заправках до 31,67 грн/л для бензину (-0,19 грн/л проти початка серпня), а дизпалива – до 28,64 грн/л (-0,60 грн/л).
  • Вищий антикорупційний суд задовольнив позов про цивільну конфіскацію активів скандального депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Ківи на суму 1,2 млн грн.
  • Депутат від "Слуги народу", золотий призер Олімпіади в Токіо Беленюк повідомив про інцидент – кілька молодих людей у центрі Києва образили його расистськими висловлюваннями.
  • Шахтарі державного шахтоуправління "Львіввугілля" зажадали від уряду виплати зарплату за 5 місяців, в іншому випадку загрожують перекриттям міжнародних автомагістралей та акціями протесту біля Офісу президента.
  • Через зростання цін на сировинні товари, обсяг експорту українських товарів у грошовому вимірі за перше півріччя зріс на 25,5 % проти аналогічного періоду минулого року.
  • На міжбанку експортери активно продають валюту для сплати квартального податку на прибуток, обсяг угод перевищив середній рівень і сягнув $169 млн. Основним покупцем валюти в п'ятницю був Укрсиббанк. На думку учасників торгів, він купив майже $70 млн для клієнтів – нерезидентів, які виводять дивіденди. НБУ також брав участь у сесії, але купив усього $5 млн за найнижчим курсом, і цим вказав "дно", до якого дозволить опуститися котируванням. На понеділок курс встановлено на позначці 26,70 ₴/$ (-0.08 грн), 31,40 ₴/€ (-0,02 грн), 3,64 ₴/10 руб. Загалом за тиждень регулятор придбав $25,5 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні МОЗ збільшує кількість тестів і щодня рапортує про прискорення темпів зараження коронавірусом. У п'ятницю зафіксовано 1,35 тис. випадків, одужав 791 хворий, померли – 21, вакциновано 161 тис. За даними Мінфіну, на закупівлю вакцин та боротьбу з епідемією з початку року витрачено 29 млрд грн, хоча багато лікарів скаржаться на невиплату компенсацій за роботу з хворими на коронавірус та затримку зарплати. У місті Балта Одеської області влада незаконно вимагає для відвідування адміністративних будівель надання громадянами довідки від сімейного лікаря про вакцинацію або одужання від коронавірусної хвороби.
    У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено тестами 721 тис. випадків інфікування, померли 10,1 тис. хворих. Влада найбільшого міста Австралії – Сіднея оголосила наджорсткий карантин через зростання кількості випадків зараження, у Сан-Франциско (США) мерія заборонила відвідування барів, ресторанів та спортзалів без підтвердження повної вакцинації, подібні ж заходи найближчим часом планують запровадити в Нью-Йорку та Новому Орлеані. Влада іспанського курорту Ібіца за допомоги іноземців збирає дані про відвідування туристами нелегальних вечірок, де нібито порушуються коронавірусні обмеження.

Війна

  • Окупанти на Донбасі в п'ятницю обстріляли позиції українських військ у Невельському в околицях Донецька зі стрілецької зброї та гранатометів, а в Південному в районі Горлівки – з важкої артилерії та мінометів. Унаслідок обстрілів осколкові поранення дістали 2 українських бійців, один перебуває у важкому стані.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель перед переговорами в Києві планує відвідати Москву для очної зустрічі з президентом РФ Путіним. Темою переговорів названо завершення будівництва російського газогону "Північний потік-2".
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав "обурливим" заклик президента Зеленського переїхати до Росії громадянам, що проживають на окупованій території Донбасу й відчувають себе росіянами.
  • Національне управління океанічних та атмосферних досліджень уряду США назвало липень 2021 р найспекотнішим місяцем у світі за 142 роки спостережень.
  • Посольство Грузії в Україні вважає неприйнятним організацію турів українською компанією на непідконтрольну територію Абхазії. МВС України проведе перевірку турфірми.

Тренди

  • Центральна виборча комісія відмовила ініціативній групі в проведенні референдуму з питань продажу землі та реалізації газу населенню за ціною видобутку через ненадання підписних листів. Усього про підготовку до референдуму оголосили 5 груп, зокрема, організувати референдум про заборону продажу землі намагалася партія "Батьківщина". Усім групам ЦВК відмовила або в реєстрації, або через неправильне оформлення чи ненадання документів. На думку низки експертів, влада за допомоги ЦВК, яка повністю підконтрольна Офісу президента, використовує недосконалість закону для відмови в проведенні референдумів, які не подобаються Зеленському та його оточенню.


 

No comments:

Post a Comment