August 06, 2021

05.08.2021: Кабмін схвалив законопроєкт про "перехідний період" для ОРДЛО

Кабмін схвалив законопроєкт про "перехідний період" для ОРДЛО

  • Кабмін схвалив законопроєкт про "перехідний період" для ОРДЛО.
  • На Донбасі поранено мирного жителя.
  • Глава МЗС Польщі впевнений, що Росія використовуватиме "Північний потік-2" для тиску на ЄС та Україну.

В Україні

  • Міністр фінансів Марченко анонсував створення структури страхування накопичувальних пенсій громадян, подібної Фонду гарантування банківських вкладів фізосіб.
  • З лютого до липня до бюджету надійшло 976 млн грн платежів за ліцензії за відкриття грального бізнесу. Після прийняттям Верховною Радою закону про зниження оподаткування азартних ігор та букмекерської діяльності, до кінця року ця сума зросте лише незначно.
  • За інформацією НБУ, міжнародні резерви України в липні зросли на 2,1 % – до $28,95 млрд через дорозміщення валютних єврооблігацій та ОВДП, а також купівлі регулятором валюти на міжбанку. У серпні на виплати з погашення та обслуговування держборгу має бути спрямовано 27,5 млрд грн, у вересні – 104,9 млрд грн. Торги в четвер пройшли спокійно, обсяги купівлі-продажу валюти були на середньому рівні. НБУ несподівано для банкірів наприкінці сесії купив приблизно $5 млн, хоча необхідності в регулюванні курсу не було. На п'ятницю курс гривні зафіксовано на позначці 26,94 ₴/$ (+0.03 грн), 31,90 ₴/€ (-0,05 грн), 3,68 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні другу добу поспіль чиновники МОЗ фіксує перевищення рівня інфікування понад 1000 випадків, Не дивлячись на прискорення вакцинації населення. У четвер тестами підтверджено 1081 випадок зараження, виписано 478 хворих, померли – 16, зроблено 167 тис. щеплень. У світі темпи інфікування коронавірусів знову зростають – за даними сайту Worldometers, упродовж доби зафіксовано вже 704 тис. випадків зараження, померли 10,4 тис. хворих. Попри жорстокий карантин, в Австралії знову різко зросла кількість випадків. У США зафіксовано найбільшу кількість ствердних тестів у світі за добу, хоча за показниками вакцинації країна на одному з перших місць, а смертність – на низькому рівні. У державі Сент-Вінсент і Гренадіни, яке розташовано в басейні Карибського моря, спалахнули масові протести проти вакцинації, поранено прем'єр-міністра країни. У Франції відбулися масові протести проти рішення Конституційного суду, який підтвердив впровадження "паспортів вакцинації", допуск через них до місць загального користування та транспорту, а також обов'язкових щеплень для медиків. Уряд Італії запровадив обов'язкову вакцинацію вчителів, викладачів ВНЗ та студентів або підтвердження ними одужання від коронавірусу.
    Міністр охорони здоров'я Ляшко повідомив, що міністерство опрацьовує дії на випадок нової хвилі епідемії. Київська школа економіки загрожує новою хвилею вже за два тижні.
    Виробники вакцин Pfizer й Moderna заявляють, що їхні препарати забезпечують захист організму на 93 % й більше, водночас різні групи дослідників повідомляють, що вакцини не дають гарантію проти інфікування. За твердженням представників Moderna, третя доза їхнього препарату дає надійний захист від штаму коронавірусу "дельта". Всесвітня організація охорони здоров'я закликала розвинені країни відмовитися від вакцинації населення третьою дозою на користь країн, що розвиваються.

Війна

  • На Донбасі знову різко загострилася бойова ситуація. Окупанти обстріляли з важкої артилерії село Галицинівка в околицях Донецька за 15 км від лінії фронту, зруйновано сільськогосподарські споруди. Унаслідок артобстрілу житлового сектору Красногорівки на околиці Донецька поранено місцевого жителя, пошкоджено багатоквартирний будинок і автівку. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному в районі узбережжя Азовського моря, в Авдіївці, у Південному на околиці Горлівки, а також на півночі Луганської області – у Новотошківському на трасі Р-66 та в Золотому неподалік від ділянки розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
  • Кабмін схвалив законопроєкт про "перехідний період" для Донбасу, який представило Міністерство в справах тимчасово окупованих територій. Він запроваджує визначення "перехідної юстиції", обмежує права членів окупаційних адміністрацій та "органів влади і правосуддя" "республік", а також визначає умови проведення виборів на території ОРДЛО після деокупації. Президент Зеленський дав інтерв'ю російською мовою телеканалу "Дім", у якому запропонував жителям окупованих територій Донбасу та Криму виїхати до Росії, якщо вони її люблять, а іншим – порадив відсвяткувати День Незалежності. Зеленський заявив, що деокупація Донбасу і Криму "на 90 %" залежить від російського президента Путіна.
  • Генпрокурор Венедиктова оголосила про намір розсекретити матеріали розслідування справи про поразку українських військ під Іловайськом.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ України Кулебою та главою президентського Офісу Єрмаком і підтвердив підтримку суверенітету та територіальної цілісності країни, а також участь американської делегації в саміті "Кримської платформи".
  • Міністр закордонних справ Польщі Рау заявив, що Росія обов'язково використовуватиме газогін "Північний потік-2" для політичного шантажу Європи та тиску на Україну.
  • Ще одну срібну олімпійську медаль для України завоювала каратистка Терлюга.

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, після посилення та збільшення кількості перевірок підприємства масово оформляють своїх співробітників підприємцями. Попри те, що податкова служба вважає таку схему ухиленням від податків, компанії в суді виграють справи. Подібний тиск призводить до витіснення бізнесу з України, а також масового виїзду кваліфікованих працівників, зокрема, галузі IT. Міністерство економіки повідомило, що за місяць перевірок виявлено 5 тис. неоформлених працівників.
  • Антимонопольний комітет стверджує, що 25 % ринку автомобільного пального в країні наразі перебуває в тіні, унаслідок чого бюджет втрачає від ненадходження податків 20 млрд грн.

 

No comments:

Post a Comment