July 20, 2021

19.07.2021: Лідери Молдови, Грузії та України підписали декларацію про європейську перспективу

 

Лідери Молдови, Грузії та України підписали декларацію про європейську перспективу

  • Лідери Молдови, Грузії та України підписали декларацію про європейську перспективу.
  • Київ підтопило сильною зливою.
  • Держбюро розслідувань відкрило справу проти суддів Верховного суду, які скасували указ Зеленського.

В Україні

  • До другого читання "закону про олігархів" подано вже понад 1,2 тис. поправок, які фракція "Слуга народу" планує відхилити "у турборежимі".
  • Пресслужба найбільшої державної енергогенерувальної компанії "Центренерго" оголосила про проблеми в підготовці до нового опалювального сезону. Запаси вугілля на складах скорочується через неможливість його оплати, Зниження цін на електроенергію на ринку "на добу вперед" призвело до зменшення надходжень від реалізації. Через зниження ціни скоротилися на чверть запаси вугілля й на ТЕС інших виробників.
  • У Львівській області тривають міжнародні військові навчання за участю 1200 військовослужбовців спільної бригади УкрЛітПолБріг та зведеного підрозділу США.
  • Міністерство економіки оголосило, що ВВП країни за 5 місяців збільшився на 0,7 %, а в другому кварталі – на 6 % проти першого.
  • На заправках різко зросла ціна на скраплений газ – до 16 грн/л, чого не було з 2018 року, коли відбувся перерозподіл ринку на користь підприємств кума російського президента Медведчука.
  • Слідчі Держбюро розслідувань за заявою якоїсь громадської організації відкрили кримінальне провадження за фактом перевищення владних повноважень суддями Верховного суду, які визнали незаконним указ президента про скасування призначення суддею Конституційного суду його колишнього глави Тупицького.
  • Директор департаменту ліцензування НБУ Бевз, що 2 тижні тому оголосив про відставку, повідомив, що керівництво регулятора ліквідувало управління, що координувало юридичну діяльність у справах Приватбанку проти його колишніх власників.
  • Торгівля на міжбанку йшла досить активно. Основними гравцями були держбанки, які, на думку учасників торгів, продають валюту, яку Укравтодор отримав від розміщення єврооблігацій, а також агрохолдинги. Ринок прийшов до рівноваги без участі НБУ: 27,21 ₴/$ (-0,02 грн), 32,03 ₴/€ (-0,11 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • Після аномальної спеки попередніх двох тижнів, Київ накрили потужні зливи, вітер ламав та валив дерева. Протягом години випала тижнева норма опадів. Зливи спричинили затоплення метро та підземних переходів, а також зупинення руху наземного транспорту.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зафіксовано 598 випадків зараження коронавірусом, виписані 540 хворих, померли – 25. Зроблено 81 тис. щеплень, а з початку кампанії двома дозами вакцини щеплено майже 1,5 млн осіб. Міністр охорони здоров'я Ляшко пообіцяв, що ЄС незабаром визнає вакцину CoviShield, якою щеплено майже 0,5 млн українських громадян. Він також повідомив, що цього тижня Всесвітня організація охорони здоров'я передасть країні тести, які дають змогу діагностувати штам коронавірусу "дельта". За даними Держстату, у країні за 5 місяців померли майже 300 тис. осіб, що на 25 % більше, ніж торік. Водночас скоротилася на 5,5 % кількість новонароджених – до 109,6 тис. Чиновники вважають, що населення країни становить 41,4 млн осіб, що на 0,9 % менше, ніж торік.
    У світі підтверджено 420 тис. випадків зараження, померли 6,9 тис. людей. Британський уряд послабив карантинні вимоги, попри зростання кількості інфікованих. Головний науковий радник уряду Валанс визнав, що 40 % шпиталізованих під час нової хвилі були вакциновані. Канада з вересня дозволить відвідування країни іноземними вакцинованими туристами за умови пред'явлення ПЛР-тестів. Кіпр також відкриває кордони для вакцинованих туристів. Латвія та Естонія відкрили кордони для українських громадян, для туризму тощо. Влада департаментів західної Франції знову ввела обов'язкове носіння маски на відкритому повітрі. МОЗ України має намір зобов'язати всіх невакцинованих українських туристів після повернення до країни йти на самоізоляцію.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти, із застосуванням мінометів тощо: на приморській ділянці фронту – у Водяному та Павлополі, а також у передмістях Авдіївки. У Луганській області окупанти активно ведуть авіарозвідку за допомоги безпілотників російського виробництва. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • За інформацією Міністерства в справах тимчасово окупованих територій, в окупованих районах Луганської області зафіксовано дефіцит питної води, яку мешканцям подають за графіком через добу.
  • ОБСЄ призначила спецпредставником на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі заст. глави МЗС Фінляндії Кіннунена.

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, США та Німеччина незабаром оголосять про досягнення угоди щодо будівництва газогону "Північний потік-2", яка дасть змогу скасувати санкції проти учасників проєкту. Радник Держдепартаменту Чолла цього тижня відвідає Україну й Польщу для консультацій з урядами з цього приводу.
    Газпром забронював на серпень усі додаткові потужності для прокачування газу через Україну, які було запропоновано Укртрансгазом.
  • У Батумі відбулася міжнародна конференція за участю президентів Молдови, України та Грузії. Президент Зеленський у виступі нагадав президенту Європейської ради Мішелю, що якщо він не буде демонструвати "залізну підтримку" України, то "дехто" продемонструє "залізні м'язи зброї" на кордоні країни, що є загрозою для всього континенту. За його словами, наступний саміт "Східного партнерства" покаже справжню картину ставлення ЄС до трьох країн. Зеленський запропонував Мішелю розглянути на найближчому саміті ЄС питання про можливість вступу України. Президенти підписали спільну декларацію про намір інтеграції країн до ЄС на підставі ключових положень угод про асоціацію.
    За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 52 % респондентів підтримують вступ України до ЄС, 48 % – до НАТО. Вступ країни до Митного союзу підтримали 22 % опитаних.


No comments:

Post a Comment