July 16, 2021

15.07.2021: Верховна Рада звільнила Авакова

Верховна Рада звільнила Авакова
  • Верховна Рада звільнила Авакова.
  • Гральний бізнес платитиме всього 10 % прибуткового податку.
  • З 16 липня розширюється застосування української мови в усіх сферах життя.

В Україні

  • Верховна Рада звільнила міністра внутрішніх справ Авакова. У фракції "Слуга народу" заявляють, що він є найкращою кандидатурою на пост мера Харкова. Заст. міністра Геращенко заявив, що Аваков і надалі підтримуватиме та консультуватиме Зеленського, а у відставку запропонував йому піти особисто президент. Профільний комітет парламенту підтримав призначення міністром депутата від "Слуги народу" Монастирського, який очолює цей комітет. Низка ЗМІ називають Монастирського людиною зі сфери впливу Авакова. Депутат дав позитивну оцінку "дисертації" скандального депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Ківи, який також має тісні стосунки з Аваковим та деякий час служив у МВС.
    Прийнято закон про надання електронних державних публічних послуг. Чиновники анонсували запуск безпаперового надання адмінпослуг громадянам, починаючи з 24 серпня. Чиновники не матимуть права вимагати від громадян надання паперових довідок у разі наявності інформації в держреєстрах.
    У першому читанні проголосовано законопроєкт про оподаткування грального бізнесу, який передбачає зниження ставки прибуткового податку на діяльність букмекерів та казино до 10 %.
    Депутати внесли зміни до закону про бюджет на 2021 рік, які передбачають виділення додаткових 6 млрд грн на ремонт доріг та "велику реконструкцію" коштами від оподаткування та ліцензування грального бізнесу.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про прискорення приватизації та оренди державного й комунального майна, яким змінено функції, обов'язки та права Фонду держмайна. На думку низки депутатів, закон дає можливість проведення прихованої приватизації підприємств оборонно-промислового комплексу.
    Загалом прийнято закон про спеціальний податковий режим для представників IT-індустрії "Дія-city". У ньому передбачено новий тип наймання співробітників – так званий "гіг-контракт", який, за твердженням чиновників, дасть змогу змінити схему роботи таких підприємств зі співробітниками, які оформлені фізособами-підприємцями.
    Депутати прийняли закон про протидію жорсткому поводженню з тваринами, який вводить нові правила вигулу та поводження з домашніми тваринами. Тварини мусять мати нашийник з ідентифікацією, небезпечні породи мають вигулюватися на повідці в намордниках. Заборонено фотографування з дикими тваринами та використання тварин для жебракування. Заборонено умертвіння бездомних тварин для регулювання популяції.
    Прийнято зміни до закону про охорону атмосферного повітря для виконання зобов'язань України перед міжнародними партнерами з контролю викидів парникових газів, охорони озонового шару та запобігання зміни клімату. Закон регулює діяльність підприємств, що викидають до атмосфери озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази. У першому читанні прийнято закон про регулювання викидів до атмосфери речовин, що містять вуглець, які вимагає від підприємств-забруднювачів ведення щоденного обліку роботи джерел викидів.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про електронну реєстрацію місця проживання, який дасть змогу реєструвати місце проживання без подання додаткових документів явковим порядком за погодженням із власником нерухомості. Ведення електронного реєстру інформації про місце проживання планується передати територіальним громадам.
    Посилено відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин – відтепер ці дії вважатимуться кримінальним злочином.
    Прийнято закон про об'єкти підвищеної небезпеки та аварійне оповіщення населення про надзвичайні події на них, яке покладено на Держслужбу з надзвичайних ситуацій.
    Заборонено продаж ліків дітям до 14 років. Депутати стверджують, що це дасть змогу скоротити кількість випадків самогубств серед неповнолітніх.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про передачу Кабміну права погодження зміни цільового призначення лісів.
  • Відповідно до закону про мову, з 16 липня всі шоу, концерти, фільми та екскурсії мусять бути україномовними. Видавництва мають друкувати понад 50 % книг українською, асортимент магазинів мусить на понад 50 % складатися з українських книг. З 16 липня починаються іспити для осіб, які зобов'язані володіти українською для здійснення службових повноважень, а також для іноземців, що претендують на отримання громадянство.
  • Президент Зеленський підписав указ про відправлення 40 військовослужбовців до Конго для служби в складі миротворчої місії ООН.
  • Міністерство інфраструктури запропонувало заборонити ввезення до країни з 2030 р бензинових та дизельних автівок.
  • Міністр сільського господарства Лещенко не вбачає ажіотажу на ринку землі – з початку місяця укладено угоди з продажу всього 700 га земель сільгосппризначення. Міністр закликав громадян не продавати землю, а розвивати власне господарство.
  • Держпотребслужба скасувала штраф у розмірі 325 млн грн, який було накладено співробітниками відомства в Харкові на поштового оператора "Нова пошта".
  • В Одеському аеропорту введено в експлуатацію злітно-посадкову смугу, яка дасть змогу приймати рейси за практично будь-яких погодних умов. Це перша ВПП, яку введено в експлуатацію за 10 років.
  • МВФ привітав прийняття Верховною Радою законів про судову реформу з пакета домовленостей про виділення кредиту stand-by. Представник Фонду Райс заявив, що цих кроків замало для виділення наступного траншу, і закликав українську владу продемонструвати прогрес і в інших напрямах. Заст. глави НБУ Гелетій очікує отримання другого траншу кредиту МВФ до кінця 2021 р, крім того, за його словами, уряд планує отримати €600 млн макрофінансової допомоги (кредиту) від Єврокомісії та $350 млн кредиту від Світового банку.
  • Торгівля на міжбанку відбувалася мляво, за збігу попиту та пропозиції. Курс гривні практично не змінився: 27,29 ₴/$ (-0,01 грн), 32,24 ₴/€ (-0,01 грн), 3,69 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 41,6 тис. тестів, кількість випадків зараження на коронавірус зросла до 737, померли – 17 осіб, одужали – 616. Щеплення різними вакцинами зроблено 117 тис. громадян. За твердженням прем'єр-міністра Шмигаля, до України до кінця липня має надійти 8 млн доз різних вакцин, а із серпня розпочнеться постачання вакцини Novavax. Українська професійна футбольна ліга затвердила протокол, згідно з яким дозволено заповнювати стадіони глядачами на 66 %.
    У світі триває зростання темпів поширення інфекції – зареєстровано 563 тис. випадків, померли 8,6 тис. людей. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус закликав китайську владу сприяти розслідуванню походження коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі тривають активні бойові дії всією лінією фронту, окупанти ведуть обстріли позицій українських військ та населених пунктів із мінометів та важкої артилерії. Вогневі контакти та перестрілки сталися в Широкиному на узбережжі Азовського моря, у Мар'їнці на околиці Донецька, у селищі Нью-Йорк у районі Горлівки, а також у Луганській області – у Новоолександрівці поруч із Попасною, у Причепилівці на трасі Р-66 "Бахмутка" та в Піщаному – між Щастям та Станицею Луганською. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій та обстрілів поранено 3 бійців, ще 2 – дістали бойові травми. Окупаційні війська ведуть активну авіарозвідку за допомоги безпілотників російського виробництва. Передову відвідав виконувач обов'язків тимчасового повіреного в справах США в Україні Кент. Він заявив, що американська адміністрація пильнує за ситуацією на сході України.

Україна та світ

  • У Вашингтоні відбулася зустріч президента США Байдена та канцлера Німеччини Меркель. На підсумковій пресконференції Байден заявив, що США й надалі підтримуватимуть євроатлантичні ініціативи країн Західних Балкан та України, виступають за відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, і разом із союзниками з НАТО допомагатимуть їй у захисті від російської агресії. Він вважає російський газогін "Північний потік-2" загрозою енергетичній безпеці Європи. Меркель називає газогін комерційним "додатковим" проєктом, і просить не вважати його заміною транзиту російського газу українською ГТС. Меркель і Байден підписали "Вашингтонську декларацію" про стратегічні принципи співробітництва двох країн.
  • Польща виграла в суді ЄС гучну справу про заборону Газпрому користування всіма потужностями газогону "Opal", без чого "Північний потік-2" не можна використовувати повністю. Німецькі екологічні організації судяться з владою, вимагаючи заборони будівництва "Північного потоку-2" через тяжкі наслідки для довкілля.


 

No comments:

Post a Comment