July 14, 2021

13.07.2021: Аваков подав у відставку

Аваков подав у відставку

  • Аваков подав у відставку.
  • Верховна Рада прийняла закон про корпоратизацію Укроборонпрому.
  • Колишнього депутата Семенченка відпущено під домашній арешт.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про корпоратизацію Укроборонпрому, який передбачає перетворення підприємств, казенних тощо, у господарські товариства, а сам концерн – в акціонерне товариство. На думку Головного юридичного управління парламенту, частина положень закону суперечить Конституції.
    Відправлено на доопрацювання законопроєкт про обіг коноплі в медичних, наукових та технічних цілях. Документ передбачає жорсткий державний контроль над діяльністю учасників ринку, зокрема, обов'язкове ліцензування.
    У першому читанні прийнято закон про "електронне резидентство", який, за твердженням депутатів, дасть змогу іноземним IT компаніям та фахівцям відкривати бізнес в Україні без фізичної присутності та працювати в режимі пільгового оподаткування.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков подав у відставку. Президент Зеленський запропонував призначити на цю посаду главу парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Монастирського. Фракція планує призначити Монастирського міністром уже в п'ятницю. Глава фракції "Батьківщина" Тимошенко оголосила, що її депутати не голосуватимуть за відставку Авакова.
  • За інформацією інвестиційної компанії Concorde Capital, приблизно 9 % (3,9 млн га) усіх наявних в Україні земель сільгосппризначення обробляють 25 великих агрохолдингів. З цієї землі понад 0,5 млн га – в управлінні агрохолдингу "Кернел", трохи менше – в "Укрлендфармінгу ", на третьому місці – "" Миронівський хлібопродукт ". Компанія запустила вебпортал для обслуговування угод купівлі-продажу землі.
  • Солом'янський райсуд Києва відпустив під домашній арешт колишнього комбата батальйону "Донбас" і депутата Верховної Ради минулого скликання Семенченка.
  • Суд наклав арешт на все рухоме та нерухоме майно депутата Козака, якому прокуратура та СБУ пред'явили підозру в державній зраді. Козак переховується за кордоном, імовірно в Білорусі.
  • Поліція обшукала офіси та квартири власників консалтингової компанії А-95 за підозрою у відмиванні коштів. Директор компанії Куюн пов'язує обшуки з критикою роботи мережі АЗС "БРСМ-Нафта".
  • Рада НБУ призначила заступником голови регулятора замість Сологуба главу департаменту фірми ICU Ніколайчука, який працював заступником міністра економіки в уряді Гончарука.
  • НБУ зобов'язав фінансові компанії та ломбарди вказувати реальні річні відсоткові ставки за кредитними договорами та загальну вартість кредиту для споживачів.
  • Мінфін розмістив на аукціоні у вівторок держоблігації на загальну суму 8,1 млрд грн, водночас не підвищивши їхню дохідність. 12 місячні ОВДП було продано на суму 2,1 млрд грн, 17-місячні – на 1,7 млрд грн, 26-місячні – на 3,7 млрд грн. Надії на те, що частину ОВДП купили нерезиденти, не виправдалися – Сітібанк, що їх обслуговує, скуповував валюту, а не продавав. Коливання котирувань були незначними, торгівля активно тривала "в обидві сторони". На середу курс встановлено на позначці 27,32 ₴/$ (+0,03 грн), 32,37 ₴/€ (+0,03 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, у країні у вівторок зареєстровано 547 випадків інфікування коронавірусом, одужали 797 осіб, померло – 25 хворих. У світі підтверджено тестами 510 тис. випадків зараження, померли 8,1 тис. людей.
    За інформацією "Радіо Свобода", ЄС планує зняти обмеження на в'їзд для громадян України. Попри тотальну вакцинацію, у кількох країнах ЄС фіксується різке зростання кількості випадків зараження на коронавірус.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення. З артилерії та мінометів окупанти обстріляли Широкине та Павлопіль на ділянці фронту в районі азовського узбережжя, Тарамчук поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, Троїцьке в районі Світлодарського виступу, а також Причепилівку на трасі Р-66 в Луганській області. Перестрілки сталися в Південному (Чигирях) на околиці Горлівки та в Луганському на березі Світлодарського водосховища. Під час обстрілів армія знову зазнала втрат – загинув військовослужбовець, ще 6 бійців – дістали поранень та бойових травм.

Україна та світ

  • Помічник держсекретаря США з питань Європі та Євразії Кент закликав українську владу до пильності у відносинах із Китаєм, який, на його думку, прагне дістати контроль над ключовими підприємствами країни. Президент Зеленський провів телефонні переговори з головою КНР Сі Цзян Піном, під час яких сторони домовилися про укладення угоди про безвізовий режим між країнами.
  • За словами голови представництва ЄС Маасікаса, в Україні зосереджено родовища 21 рідкоземельних елементів із 30, які визначено Єврокомісією як "критична сировина", і він вбачає в цьому потенціал для розвитку успішного партнерства.
  • У Санкт-Петербурзі відбулася зустріч президентів Білорусі Лукашенка та РФ Путіна. Росія надасть Білорусі знижки на газ, а також додаткову кредитну підтримку. Переговори тривали понад 5 годин, серед їхніх тим ЗМІ називають протидію планам Заходу щодо розхитування ситуації в Білорусі, спільні економічні проєкти та зміцнення взаємодії в рамках союзної держави.
  • Російський президент Путін стверджує, що Газпром повністю виконає зобов'язання з транзиту газу українською ГТС. Контракт на прокачування газу закінчується у 2024 р. Путін заявив, що Росія шукає "компромісні шляхи" для налагодження "дружніх відносин" з Україною. Президент Зеленський у відповідь на висловлювання Путіна заявив, що в того немає часу на особисту зустріч, проте він знайшов час на написання великої статті. Зеленський порівняв тезу Путіна про "братські народи" з біблійною притчею про Каїна й Авеля.
  • Соцмережа Facebook видалила повідомлення українського посла в Чехії Перебийноса з критикою слів Путіна про "єдиний народ", але після гучного розголосу в ЗМІ відновила його.

 

No comments:

Post a Comment