July 07, 2021

06.07.2021: Зеленський відмовився звільняти Татарова

Зеленський відмовився звільняти Татарова

  • Зеленський відмовився звільняти Татарова.
  • В Україні "впали" сайти президента та спецслужб.

В Україні

  • 6 липня "впали" сайт президента, СБУ, НАБУ, ДБР, Служби зовнішньої розвідки, Нацполіції та інших силових структур. За твердженням чиновників, сайти розміщено на єдиному хостинговому майданчику, а припинення їхньої роботи сталося через відмову обладнання та не пов'язано із зовнішнім втручанням.
  • Укрзалізниця провела аукціони з надання права оренди на трьох вокзалах: Дніпро-головний, Запоріжжя-1 та Хмельницький. Під час аукціону вартість оренди зросла в кілька разів.
  • Секретар РНБО Данилов повідомив про запровадження санкцій проти 100 громадян України, які потрапили під американські санкції. Усього в санкційному списку США – 134 громадян, серед них – олігарх Коломойський та депутат Дубинський.
  • Із 6 липня мав бути запущений механізм автоматичного списання боргів із рахунків громадян. Представник Приватбанку стверджує, що готового рішення досі немає, списання коштів не відбувається, а чиновники Мін'юсту заявили, що мова йде лише про автоматизований арешт коштів.
  • НБУ повідомив про зростання золото-валютних резервів України в червні на 2 % до $28,4 млрд через розміщення валютних ОВДП, купівлю валюти регулятором на міжбанку та переоцінку кошику валют. Цих коштів достатньо для фінансування критичного імпорту протягом 4,3 місяця.
  • Мінфін розмістив на аукціоні держоблігації на загальну суму 3,1 млрд грн, з них 2,5 млрд грн – середньострокових 1- та 2-річні. Цієї суми знову не вистачить для погашення облігацій попередніх випусків та сплати процентного доходу за ними, тому частину суми знову доведеться компенсувати коштом бюджету. Обсяг угод на міжбанку зріс у півтора рази проти понеділка. Попит на валюту зранку був невеликим, гривня трохи зміцнилася. Проте після обіду валюту почали купувати нерезиденти під виведення дивідендів за кордон, а також держбанки. Курс на середу зафіксовано на позначці 27,25 ₴/$ (-0,04 грн), 32,27 ₴/€ (-0,11 грн), 3,71 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Влада столиці оголосила про запровадження авансового платежу на опалення, який, за їхніми твердженнями, дасть змогу скоротити витрати домогосподарств в осінньо-зимовий період. Борг киян за тепло та гарячу воду наразі становить 3,6 млрд грн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я, у вівторок зроблено 93 тис. щеплень від коронавірусу різними вакцинами. Протестовано 46,1 тис. осіб, виявлено 610 інфікованих, одужали 1,7 тис. хворих, померли – 33. У світі впродовж доби підтверджено тестами зараження 431 тис. осіб, померли 8,2 тис. хворих.
    За твердженням голови парламентського комітету з охорони здоров'я Радуцького, принаймні третина мешканців України мають антитіла до коронавірусу, зокрема, ті, хто офіційно не хворіли, але були інфіковані та побороли вірус власним імунітетом.

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, у зоні бойових дій на Донбасі вперше за кілька місяців упродовж доби не зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню.
  • За інформацією ЗМІ, спецпредставник ОБСЄ на переговорах тристоронньої контактної групи Грау планує піти у відставку. Її наступника вже визначено, і це не представник США.

Україна та світ

  • У столиці Литві Вільнюсі відбулася міжнародна конференція щодо реформ в Україні. На ній виступив держсекретар США Блінкен, який озвучив 5 основних кроків, які, на думку американської адміністрації, дадуть можливість Україні досягти успіху: ухвалення законів про порядок вибору членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, прозорий відбір керівництва НАЗК та САП, збереження корпоративного управління держпідприємствами, реформа СБУ з передаванням частини функцій до Бюро економічної безпеки, й, головне – реальне покарання посадових осіб, які вчинили корупційні злочини. Президент Литви Науседа вважає, що Україні треба надати чіткий план дій, який вона мусить виконати для набуття членства в НАТО та ЄС. Міністри закордонних справ Польщі, Литви та України підписали спільні документи про підтримку європейських та євроатлантичних зусиль України.
  • Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію щодо ситуації в Україні. У ній констатовано збільшення російської військової присутності поблизу українських кордонів, у Криму, Чорному та Азовському морях. ПА ОБСЄ зажадала від РФ припинити окупацію Криму та зняти обмеження на судноплавство в Чорному морі. 1 липня російський президент Путін підписав закон, що надає право Росгвардії блокувати території та акваторії об'єктів для запобігання спробам незаконного проникнення.
    Делегації Росії й Білорусі залишили засідання Парламентської асамблеї Ради Європи в знак протесту проти включення до порядку денного постанов із негативними оцінками дій двох держав, Йдеться про тиск на опозицію та порушення свободи слова, а також про дестабілізаційні дії російської армії поблизу кордону з Україною.
  • Конкурента білоруського президента Лукашенка, глава "Белгазпромбанку" Бабарику засуджено до 14 років позбавлення волі.

Тренди

  • Президент Зеленський відмовився задовольнити петицію про звільнення заст. глави його Офісу Татарова. Глава "Центру протидії корупції" Шабунін вважає, що Зеленський "відмазує" Татарова від відповідальності. Розслідування щодо протиправних дій чиновника здійснювало НАБУ, однак генпрокурор Венедиктова передала справу до СБУ, яку очолює друг президента Баканов. Справу проти Татарова було остаточно "поховано" судом після того, як розслідування було розвалено прокуратурою та СБУ.
  • За результатами соцопитування групи "Рейтинг", президент Зеленський усе ще попереду всіх інших кандидатів у разі проведення позачергових президентських виборів, водночас він перемагає в другому турі всіх своїх суперників. Антирейтинг Зеленського – 27 %, Порошенка – 45 %. До парламенту на позачергових виборах мають шанси потрапити 4 партії – "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа – За життя" та "Батьківщина".

 

No comments:

Post a Comment