July 04, 2021

03.07.2021: Ахметов тисне на владу монополією в енергетиці

Ахметов тисне на владу монополією в енергетиці

  • Ахметов тисне на владу монополією в енергетиці.
  • Стратегія нацбезпеки РФ передбачає захист російської мови та громадян в інших країнах.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров'я повідомило про підтвердження зараження коронавірусом 377 людей, померло – 10 хворих, одужали – 526. Упродовж доби зроблено майже 39 тис. щеплень. Департамент охорони здоров'я Вінницької області стверджує, що 47-річний вінничанин, що помер напередодні після щеплення препаратом Pfizer, страждав на серцево-судинну недостатність, а у всіх інших громадян, щеплених із цього флакона, проблем зі здоров'ям не виникло. У світі зафіксовано 380 тис. випадків інфікування, померли 7,2 тис. хворих

Війна

  • На Донбасі тривають бої місцевого значення всією лінією фронту. Вогневі контакти, зокрема, зі застосуванням мінометів, сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Чермалику на північний схід від Маріуполя, у Невельському, Пісках та Опитному в околицях Донецька, в Авдіївці, у Світлодарську в районі водосховища, а також на півночі Луганської області – у Катеринівці в околицях Попасної, у Новотошківському на трасі Р-66 та в Золотому поблизу ділянки розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під бойових дій армія протягом доби втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Держприкордонслужба спростувала твердження білоруського президента Лукашенка про нібито величезний потік зброї, яка надходить до країни з України. Білоруські прикордонники за 5 місяців цього року вилучили в осіб, що перетинають кордон, усього 4 одиниці різної зброї та 10 набоїв. Уряд Литви оголосив режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю через спроби прориву нелегальних мігрантів. У п'ятницю литовські прикордонники відкрили попереджувальний вогонь та застосували сльозогінний газ проти мігрантів, які поводилися агресивно.
    Білоруський президент Лукашенко застеріг представників культури та інтелігенцію "від невірних кроків" та закликав їх "не втручатися в політику".
  • З 4 липня Україна виходить зі ще однієї угоди в рамках СНД – про захист прав споживачів. У червні Україна денонсувала угоду про співпрацю в галузі туризму.
  • Росія провела навчання винищувальної, бомбардувальної та штурмової авіації в районі узбережжя Криму на тлі міжнародних навчань Sea Breeze 2021, що тривають у західній частині Чорного моря в районі Одеси.
  • Американський сенатор від Республіканської партії Круз заблокував призначення дипломатів на ключові посади Держдепартаменту США, вимагаючи від адміністрації президента Байдена запровадження дієвих санкцій проти газогону "Північний потік-2". У п'ятницю сотні американських компаній зазнали кібератак, експерти вважають, що група злочинців пов'язана з російською владою. Президент Байден заявив, що в разі підтвердження зв'язку кіберзлодіїв із Росією США "дадуть адекватну відповідь".
  • Російський президент Путін затвердив стратегію національної безпеки РФ. Серед її напрямів – посилення позицій російської як "мови міжнаціонального спілкування", підтримання російських громадян, що мешкають в інших країнах, а також "зміцнення братніх зв'язків між російським, білоруським та українським народами".

Тренди

  • На ринку електроенергії "на добу вперед" різко – на 29 % – впали ціни. На думку колишньої уповноваженої Антимонопольного комітету Загребельської, у цьому винна компанія ДТЕК олігарха Ахметова, яка почала купувати електроенергію у своїх дочірніх компаній за двосторонніми договорами, що обвалило ринок та вдарило по іншім великим виробникам – Енергоатому, Центренерго, Укргідроенерго. На думку Загребельської, Ахметов у такий спосіб тисне на владу для зменшення екологічного податку на викиди вуглецю тепловими електростанціями, власником більшості яких він є. Нацкомісія з регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг звинуватила ДТЕК у цінових маніпуляціях і має намір звернутися до Антимонопольного комітету для відкриття розслідування.

 

No comments:

Post a Comment