July 03, 2021

02.07.2021: Росія розширила ембарго на товари з України

Росія розширила ембарго на товари з України

  • Росія розширила ембарго на товари з України.
  • Київ повністю відмовився від кондукторів у громадському транспорті.
  • Лукашенко оголосив про закриття кордону з Україною.
  • Суд не скасував довічне ув'язнення організатору вбивства Гонгадзе генералу Пукачу.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності для осіб, що нелегально проникають у зону відчуження Чорнобильської АЕС.
    Тимчасова слідча комісія Верховної Ради затвердила звіт про розслідування ситуації в Укрзалізниці. У ньому констатовано, що за нинішніх умов компанія не в змозі повністю виконувати свої завдання. Інфраструктуру доведено до критичного стану, працівники масово звільняються, скорочуються обсяги пасажирських та вантажних перевезень. Комісія встановила, що керівництво компанії та її наглядова рада у 2016–2020 рр. складали фінансові плани з урахуванням вартості перевезень, яку занижували на 24 %, а Міністерство інфраструктури та Кабмін їх затверджували. Комісія запропонувала змінити кадрову політику Укрзалізниці та підвищити зарплати працівникам підприємства.
    Низка депутатів Верховної Ради обурилися наміром Міністерства оборони направити на парад до Дня Незалежності жінок-військовослужбовців на підборах.
  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив про подання позову до Окружного адмінсуду Києва про скасування розпорядження НАЗК, яке вимагає його звільнення.
  • Верховний суд залишив чинним довічний вирок генералові міліції Пукачу, якого було засуджено за вбивство журналіста Ґонґадзе.
  • Слідом за зростанням європейських цін на газ ціни на нього зросли й в Україні, У четвер на торгах Української енергетичної біржі було продано лот за ціною понад 15 тис. грн/1000 м³. Однією з головних причин зростання цін експерти називають штучне обмеження постачання газу Росією до Європи.
  • Мінфін повідомив про надходження коштів першого траншу кредиту Світового банку на суму $350 млн для реалізації проєкту "розвитку та економічного відновлення".
    Чиновники також поінформували про завершення півріччя з дефіцитом 50 млрд грн, за перевиконання надходжень до загального фонду держбюджету майже на 5 %.
  • У п'ятницю обсяги торгів на міжбанку були досить великими, активізувався попит на валюту з боку імпортерів та нерезидентів, які виводять за кордон кошти від погашення ОВДП і виплати купонного доходу за ними. Попит та пропозиція прийшли до рівноваги без втручання Нацбанку: 27,41 ₴/$ (+0,03 грн), 32,41 ₴/€ (-0,11 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,04 грн). Цього тижня НБУ купив на міжбанку $26 млн, а з початку року позитивне сальдо купівлі та продажу валюти склало $804 млн.

Київ

  • У Києві громадський транспорт почав працювати без кондукторів. Квитки можна купити в e-кіосках, терміналах самообслуговування та EasyPay, на станціях метрополітену, а також у додатках для киян та "Київ цифровий".

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у країні зареєстровано 705 випадків зараження коронавірусом, одужали – 1072 осіб, померли 36 хворих. Упродовж доби вакциновано 94 тис. громадян, усього з початку кампанії зроблено понад 2 млн щеплень. У Вінницькій обл. помер 47-річний чоловік за 4 години після щеплення препаратом Pfizer. МОЗ не вбачає зв'язку між щепленням та смертю.
    У світі підтверджено тестами інфікування 438 тис. осіб, померли – 8,5 тис. Естонія відкрила кордони для в'їзду вакцинованих громадян низки країн, зокрема, для України.

Війна

  • На Донбасі триває напруга, окупаційні війська всією лінією фронту ведуть активні обстріли позицій ВСУ. З мінометів, ствольної артилерії та гармат БМП обстріляно оборонців Старогнатівки на схід від Волновахи, бої зі застосуванням артилерії та мінометів тривають в околицях Донецька – у Красногорівці, Невельському, Пісках, в Авдіївці під обстріл знову потрапили житлові квартали.Перестрілки та зіткнення сталися в Гнутовому на схід від Маріуполя, у Кам'янці неподалік від Авдіївки, у Світлодарську на березі водосховища, а також на півночі Луганської області – у Золотому, поруч із ділянкою розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія під бойових дій втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Уряд РФ розширив перелік товарів, які заборонено до імпорту з України. До нього включено українське морозиво, газовані напої, макарони, ячмінь, томатна паста, консервовані м'ясні та морепродукти, попкорн.
    Президент Росії Путін поскаржився французькому президентові Макрону на "деструктивні дії" України, яка, за його словами, "фактично саботує зусилля з урегулювання конфлікту на Донбасі". Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що жодної підготовки до зустрічі Путіна з президентом Зеленський не проводиться.
  • Президент Білорусі Лукашенко розпорядився перекрити кордон з Україною, звідки, за його твердженням, до країни надходить "величезна кількість зброї" для "сплячих терористичних осередків", мета яких – захоплення влади. МЗС України офіційної інформації про закриття кордону не отримав.
  • Єврокомісія підготувала план допомоги країнам "Східного партнерства", Україні тощо, на загальну суму €2,3 млрд.
  • У Чорному морі зазнало аварії українське риболовецьке судно, Російські військові кораблі, що були поруч, допомоги не надали, траулер було взято на буксир українським катером берегової охорони.
  • Комітет з асигнувань нижньої палати Конгресу США проголосував за поправку, яка забороняє президенту Байдену припиняти санкції проти російського газогону "Північний потік-2". Поправку мусять затвердити Конгрес т Сенат, а далі – підписати сам Байден.

Тренди

  • Глава парламенту Разумков заявив, що подасть правки до президентського законопроєкту про олігархів, оскільки, на його думку, РНБО не може бути органом, який ухвалює рішення про включення до "реєстру олігархів".
  • Оператори ринку грального бізнесу заплатили до бюджету майже 900 млн грн за ліцензії. До кінця року вони не платитимуть податків до бюджету, оскільки досі не прийнято зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування прибутку від цієї діяльності.

 

No comments:

Post a Comment