June 19, 2021

18.06.2021: РНБО затвердила санкції проти компаній Фірташа та Фукса

РНБО затвердила санкції проти компаній Фірташа та Фукса

  • РНБО затвердила санкції проти компаній Фірташа та Фукса.
  • Окружний адмінсуд Києва тимчасово зупинив звільнення Вітренка.
  • Глава французького МЗС не вбачає можливостей для вступу України до НАТО.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО, на якому було запроваджено санкції проти титанового бізнесу олігарха Фірташа, а також проти нафтогазової компанії "Голден Деррік" російського бізнесмена Фукса, бізнес-партнера олігарха Коломойського. Експерти звернули увагу на те, що президентська політична сила паралельно із санкціями планує списати борги перед Нафтогазом газопостачальних компаній (облгазів), більшість із яких належать Фірташу. Загальна сума боргів облгазів та підприємств теплокомуненерго перед Нафтогазом перевищила 120 млрд грн. Фукс назвав санкції "помстою" секретаря РНБО Данилова та має намір подати на РНБО позов до суду з вимогою скасування санкцій.
    Рада запровадила також санкції проти осіб, причетних до розроблення комп'ютерного вірусу Petya.
    Данилов оголосив, що мережа дискаунтерів "MERE" не працюватиме в Україні.
  • Користувачі соцмереж звернули увагу, що на сайті Зеленського петицію про звільнення заст. глави Офісу президента Татарова підписав користувач на ім'я Biden Joe. Офіс президента звернувся до Держспецзв'язку з вимогою перевірити цей факт. Низка експертів припускають, що провокацію організували чиновники Офісу для дискредитації петиції.
  • Окружний адмінсуд Києва за заявою прем'єр-міністра Шмигаля авральним порядком тимчасово припинив дію розпорядження Нацагентства з запобігання корупції щодо звільнення глави Нафтогазу Вітренка.
  • Міністр енергетики Галущенко заявив, що встановлена ​​потужність електрогенерації набагато нижче ніж реальна, оскільки 90 % енергоблоків ТЕС уже виробили свій ресурс та потребують реконструкції. Він також пообіцяв знизити тариф на електроенергію для домогосподарств, що споживають менш ніж 100 кВт•год на місяць.
  • Нацбанк затвердив новий порядок нагляду за дотриманням небанківськими фінустановами положень про захист прав споживачів та рекламу.
  • Приватбанк перерахував до бюджету другу половину прибутку за 2020 р, загальна сума виплат склала 19,4 млрд грн. Мінфіну поки вдається вчасно закривати виплати за держборгом коштом дивідендів від держкомпаній та банків. Чиновники, що наближені до президента й сам Зеленський неодноразово заявляли про можливість припинення співробітництва зі МВФ, кошти від траншу якого вже закладено до бюджету 2021 р.
  • Держказначейство почало виплати відшкодування ПДВ експортерам, а нерезиденти й надалі купують валюту для виведення дивідендів за кордон, тому курс долара зростає, хоча й не так швидко, як попередніми днями: 27,19 ₴/$ (+0,02 грн), 32,29 ₴/€ (-0,15 грн), 3,76 ₴/10 руб. НБУ на торги не виходив, попит і пропозиція швидко збалансувалися.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби знову зареєстровано менш ніж 1 тис. випадків зараження коронавірусом, хоча темпи тестування не знижуються. Одужали 2,7 тис. хворих, померли – 40. Вакциновано 67,1 тис. громадян, зокрема, 18 тис. – другою дозою. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що міністерство має намір вакцинувати й підлітків, які складають лише 6 % кількості тих, хто заразилися.
    У світі зафіксовано 400 тис. випадків інфікування, померли 8,5 тис. хворих. Уряд Іспанії має намір скасувати обов'язкове носіння масок на відкритому повітрі з 26 червня. З цієї ж дати практично всі обмеження скасовують Нідерланди. ЄС відкриває з 18 червня кордони для туристів 14 країн, України в списку немає. У Німеччині понад 50 % населення вже вакциновано, принаймні, однією дозою вакцини. У Росії зафіксовано черговий рекорд кількості заражень – переважним чином, "індійським" штамом вірусу. Попри це, влада країни з 22 червня відновлює авіасполучення з Туреччиною, яке було зупинено 15 квітня.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Золотому на півночі Луганської обл. неподалік від КПВВ та ділянки розведення військ. У Новоселівці на схід від Волновахи позиції українських військ було обстріляно з мінометів. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Польщі Рау на переговорах із держсекретарем Блінкеном висловив розчарування відмовою США від санкцій щодо учасників будівництва та менеджерів компанії, що управляє газогоном "Північний потік-2". Наступного тижня відбудеться зустріч Блінкена з канцлером Німеччини Меркель та міністром закордонних справ Маасом, одним із головних питань якої буде ситуація навколо російського газогону.
  • Прессекретар Білого дому Саакі назвала "нонсенсом" інформацію ЗМІ про заморожування допомоги Україні на суму $100 млн.
  • Міністр закордонних справ Франції ле Дріан заявив, що наразі "умови для вступу України в НАТО не склалися".

 

No comments:

Post a Comment