June 16, 2021

15.06.2021: НАЗК наказала усунути Вітренка з посади голови Нафтогазу

НАЗК наказала усунути Вітренка з посади голови Нафтогазу

  • НАЗК наказала усунути Вітренка з посади голови Нафтогазу.
  • Верховна Рада прийняла закон про податкову амністію.
  • Вірастюк приніс присягу депутата.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив уповноваженого з прав дітей Кулебу на його прохання.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про реструктуризацію боргів теплопостачальних підприємств за газ, що вони спожили, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах. Загальний борг цих підприємств перед Нафтогазом становить понад 58 млрд грн, з них 8 млрд грн – пені та штрафи, у той час, як заборгованість до 1 липня 2016 р склала 40 млрд грн. Розрахункову дату початку погашення заборгованості депутати планують перенести з 2016 р на 1 травня 2021 р.
    Прийнято закон про поправки до Податкового кодексу з пакета про податкову амністію, який передбачає самостійне декларування активів фізособами з 1 вересня 2021 р. Декларантами не можуть бути депутати та чиновники, які виконували свої функції з 1 січня 2010 р. МВФ має намір вивчити текст закону через можливе відмивання коштів із його допомогою.
    Ратифіковано угоду з Німеччиною про кредит у розмірі € 250 млн, який було виділено наприкінці 2020 р під 2 % річних строком на 30 років.
    До Ради внесено альтернативні законопроєкти про деолігархізацію. Президент Зеленський заявив, що не вбачає сенсу в розпуску парламенту в разі неприйняття його законопроєкту.
    Під крики "Ганьба!" приніс присягу депутата член партії "Слуга народу" Вірастюк, якого ЦВК визнала обраним у мажоритарному окрузі в Івано-Франківській обл.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції видало припис про усунення глави Нафтогазу Вітренко з посади через конфлікт інтересів – він працював в. о. міністра енергетики, а Нафтогаз був йому підпорядкований. Після видавання розпорядження глава наглядової ради Нафтогазу Споттісвуд ініціювала звільнення Вітренко. Міністр юстиції Малюська заявив, що Кабмін оскаржить у суді припис НАЗК. Президент Зеленський наполягає на виході Нафтогазу та Енергоатому на публічне розміщення акцій – IPO протягом кількох років.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг збільшила граничні ціни на гуртовому ринку електроенергії – як на внутрішньодобовому, так і на добу вперед. Найбільше підвищення торкнулося годин пікових навантажень.
  • За 5 місяців 2021 року до бюджету надійшло 126 млн грн штрафів за перевищення швидкості, які зафіксовано автоматичними камерами спостереження.
  • Мінфін підготував законопроєкт про обкладення ПДВ продажу банківських металів. На думку банкірів, це зробить вкладення в банківське золото і платину неефективним, а ювеліри та компанії скуповуватимуть дорогоцінні метали в населення.
  • Головою комісії з відбирання директора Бюро економічної безпеки призначено колишнього міністра фінансів Милованова.
  • Мінфін розмістив 1–5-річні ОВДП майже на 6 млрд грн та на € 60 млн, незначно знизивши ставку дохідності. Міжбанківський ринок зранку сподівався на більші обсяги розміщення, тому курс гривні помітно зміцнився й був зафіксований на рівні 26,93 ₴/$ (-0,07 грн), 32,62 ₴/€ (-0,09 грн), 3,74 ₴/10 руб. Після оголошення результатів аукціону ОВДП котирування відкотилися до рівня вівторка, оскільки банкіри розраховували на більші обсяги розміщення.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, протягом доби зафіксовано 1,0 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 78 хворих, одужали – 4,8 тис., вакциновано 62,6 тис. громадян. За результатами опитування Центру Разумкова, 48 % респондентів планує вакцинуватися, а кількість осіб, які не планують робити щеплення від коронавірусу, за місяць зменшилася з 51 % до 43 %.
    У світі зареєстровано 371 тис. випадків інфікування, померли 9,2 тис. хворих.
    Всесвітній фонд захисту дикої природи заявив, що у світі щодня використовується 7 млрд масок, що спричиняє негативні наслідки для довкілля, особливо, у разі їхнього попадання до океану. Правозахисна організація Transparency International констатувала загострення корупції в ЄС, насамперед у сфері охорони здоров'я та закупівлі вакцин, а також використанні особистих зв'язків для доступу до медичних послуг.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Зайцевому в околицях Горлівки, неподалік – у Південному (Чигирях) зробили постріл із протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки сталися в Невельському та Авдіївці в районі Донецька, у Новгородському на північний схід від Горлівки, а також у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Ціна на нафту марки Brent сягнула $74,6. Вона зростає вже тиждень поспіль на тлі збільшення попиту та зменшення запасів, що неминуче спричинить зростання ціни палива і практично всіх товарів в Україні, а також вартості газу, яка прив'язана до ціни нафти.
  • Прессекретар російського президента Пєсков перед зустріччю Путіна з президентом США Байденом заявив, що до саміту НАТО у висловлюваннях американських офіційних осіб тема про можливий вступ України до Альянсу не звучала.
  • Посли країн ЄС затвердили санкції щодо білоруських фізичних та юридичних осіб, які причетні до примусової посадки авіалайнера Ryanair в аеропорту Мінська, після чого з нього було знято й заарештовано опозиційного журналіста Протасевича та його подругу.


 

No comments:

Post a Comment