June 14, 2021

13.06.2021: Кулеба заявив, що Україна готова на компенсацію за втрату транзиту

Кулеба заявив, що Україна готова на компенсацію за втрату транзиту

  • Кулеба заявив, що Україна готова на компенсацію за втрату транзиту.
  • Журналісти Bihus.info опублікували 35 годин аудіозаписів розмов Медведчука.
  • Лідери "Великої сімки" закликали Росію вивести війська з ОРДЛО та Донбасу.

В Україні

  • Міністр освіти Шкарлет заявив, що на думку Зеленського, у президентському університеті, якій влада хоче збудувати протягом 2 років, зарплата викладачів має бути "понад 4 тис. доларів або євро".
  • Журналісти-розслідувачі Bihus.info опублікували всі 35 годин запису прослуховування розмов голови політради партії "Опозиційний блок – За життя" кума російського президента Медведчука. Бігус заявив, що записи зробили спецслужби і звинуватив попереднього президента Порошенка у відмові прокоментувати розмови, у яких він виступає як пособник та спільник Медведчука.
  • У Маріуполі відбувся військовий парад на честь дня визволення міста у 2014 р.

Пандемія коронавірусу

  • У неділю в Україні підтверджено зараження коронавірусом 420 осіб, померли – 13, одужали – 3,3 тис. Ситуація поліпшується у всіх регіонах. У світі зафіксовано 300 тис. випадків інфікування, померли 6,8 тис. хворих. Раптовий спалах епідемії сталася в Росії, швидко зростає кількість інфікованих у Москві та Санкт-Петербурзі, де влада знову оголосила карантин. Російський МОЗ повідомив про виявлення нового штаму вірусу. Міністр охорони здоров’я Німеччини Шпан пропонує поступово скасувати носіння масок на вулицях, а надалі  й у закритих приміщеннях.

Війна

  • На Донбасі впродовж усієї доби тривали перестрілки в районі Новотошківського на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • На саміті "Великої сімки" G7 лідери країн визнали Росію стороною конфлікту на Донбасі та закликали її вивести війська з окупованої території ОРДЛО та Криму. "Сімка" зажадала від РФ пояснень із приводу застосування хімічної зброї на своїй території, а також припинення репресій проти російських громадян і притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють кіберзлочини. У підсумковому комюніке висловлено побажання налагодити "стабільні та передбачувані" відносини з Росією та надалі взаємодіяти в галузях, де є взаємний інтерес, зокрема, у сфері безпеки. Лідери G7 також закликали до проведення нових президентських виборів у Білорусі.
    Генеральний секретар НАТО вважає Росію причетною до примусової посадки авіалайнера Ryanair у Мінську, оскільки вона не засудила ці дії білоруської влади, а також арешт опозиційного журналіста Протасевича. Він заявив, що НАТО й надалі нарощуватиме військовий потенціал для протидії РФ. За даними Стокгольмського інституту проблем миру SIPRI, США й Росія у 2021 р збільшили ядерні арсенали, зокрема, ті, що перебувають у стані підвищеної бойової готовності.
    Президент США Байден перед зустріччю з російським президентом Путіним заявив, що він згоден із тим, що відносини між двома країнами "наразі перебувають на низькому рівні". Він має намір бути "прямолінійним" на переговорах, проте не впевнений, що це якимось чином вплине на дії Путіна. За словами Путіна він сподівається на відновлення особистих контактів глав держав та прямий діалог. Байден оголосив, що його пресконференція за результатами переговорів відбудеться без російського президента.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна готова розглянути пропозиції щодо виплати компенсації за втрату транзиту після введення в експлуатацію "Північного потоку-2", але не обов’язково погодиться з такою пропозицією. За його словами, газогін є загрозою для безпеки України. Партія зелених Німеччини висунула кандидатом у канцлери свого співголову Бербок, яка виступає проти закінчення будівництва газогону. Бербок має шанси очолити країну, оскільки рейтинги керівної партії ХДС та її лідера Меркель неухильно знижуються. Радник міністра енергетики Зеркаль вважає, що РФ штучно обмежує обсяги прокачування й не постачає до Європи необхідні обсяги газу, задля підвищення його вартості.

 

No comments:

Post a Comment