June 11, 2021

10.06.2021: Газпром почав заповнення газом "Північного потоку-2"

Газпром почав заповнення газом "Північного потоку-2"

  • Газпром почав заповнення газом "Північного потоку-2".
  • Порошенко спробував відмитися від "плівок Медведчука".
  • Оператори припинили підтримку Mobile ID.

В Україні

  • Набув чинності закон про електронні трудові книжки.
  • Мобільні оператори відмовилися від надання послуги Mobile ID через її непопулярність.
  • Міненерго повідомило про надання Україні Світовим банком кредиту в розмірі $211 млн на пільгових умовах для підвищення стійкості енергосистеми задля її інтеграції в енергомережу ЄС.
  • За інформацією ЗМІ, 6 суддів Конституційного суду заблокували його діяльність вимогою участі в засіданнях колишнього глави суду Тупицького, якого президент Зеленський відсторонив від посади.
  • Попередній президент Порошенко назвав "зомбуванням" публікацію аудіозаписів розмов глави політради партії "Опозиційний блок — За життя" Медведчука. У розмовах фігурує обмін Порошенком Севастопольського морського заводу, власником якого він був, на трубопровід "Самара — Західний напрямок" за участі Медведчука, а також створення ним фірми — "прокладки" для постачання електроенергії до окупованого Криму. Порошенко звинуватив чинну владу в створенні подібної ж схеми з постачанням електроенергії з Росії через підприємство, що належить олігархові Коломойському.
  • Представник МВФ Райс заявив, що для розв'язання питання щодо 2 траншу кредиту stand by Фонд очікує від України більшого прогресу у виконанні вимог меморандуму про співпрацю, який було підписано в червні минулого року.
  • Як тільки нерезиденти закрили угоди з купівлі гривневих ОВДП, пропозиція валюти на ринку різко скоротилося й курс долара трохи зріс: 27,11 ₴/$ (+0,02 грн), 32,99 ₴/€ (-0,04 грн), 3,76 ₴/10 руб. Нацбанк у торгах участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 55,3 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 1,6 тис. заражень. Померли 70 хворих, одужали — 5,5 тис., прищеплено різними вакцинами 54,3 тис. осіб. Пенсійний фонд виплатив із початку року 2,7 млрд грн фізособам-підприємцям та їхнім найманим працівникам за вимушений простій під час карантину.
    За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 435 тис. випадків зараження, померли 11,5 тис. людей. Країни "великої сімки" оголосили про намір передати країнам, що розвиваються, 1 млрд доз вакцин.

Війна

  • Активні бойові дії із застосуванням мінометів поновилися всією лінією фронту. Перестрілки та бойові зіткнення сталися на приморській ділянці фронту — у Водяному, на схід від Волновахи — у Старогнатівці, в околицях Донецька — у Пісках, Водяному, Опитному, у Новгородському та Шумах у районі Горлівки, у Світлодарську та Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Причепилівці на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій дістав поранення український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Компанія-оператор "Північного потоку-2" оголосила про "практичне завершення" прокладання першої нитки газогону — ділянки між Німеччиною та Росією з'єднані між собою, до труби почали закачувати газ. Польський прем'єр-міністр Моравецький висловив розчарування рішенням американської адміністрації відмовитися від санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві, а також керівництва Nord Stream-2. Представник Держдепартаменту заявив, що США не відмовляються від переслідування осіб, причетних до будівництва та експлуатації газогону, який вважають загрозою енергетичній безпеці Європи. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що в разі відмови Газпрому від прокачування газу через українську ГТС, Україна подасть на нього позов до Стокгольмського арбітражу. Контракт на транзит російського газу до Європи чинний тільки до 2024 р.

 

No comments:

Post a Comment