June 05, 2021

04.06.2021: Путін оголосив про завершення прокладання першої нитки "Північного потоку-2"

Путін оголосив про завершення прокладання першої нитки "Північного потоку-2"

  • Путін оголосив про завершення прокладання першої нитки "Північного потоку-2".
  • Великі експортери одержують відшкодування ПДВ у рази більше, ніж податки, що платять.
  • Кабмін планує запровадити акциз на "зелену" електроенергію.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО, яке прийняло секретні рішення щодо поглиблення інтеграції з НАТО. Після завершенні засідання президент Зеленський та секретар ради Данилов похвалилися, що санкції дали змогу "досягти нульового впливу злодіїв у законі". Данилов заявив, що РНБО перевірить 134 громадян, які потрапили під санкції США, для  можливого позбавлення їх громадянства. Він також повідомив про виселення 20 колишніх чиновників із дач державної резиденції "Конча-Заспа". Зеленський обурився браком результатів щодо модернізації Бортницької станції аерації та зажадав підготувати питання про якість питної води ще раз.
  • Міністр соцполітики Лазебна на "годині уряду" у Верховній Раді оголосила про підвищення пенсій у липні для 1 млн пенсіонерів. За її словами, протягом року пенсія зросте в 10,5 млн громадян.
  • Заборгованість державних шахт за електрику за 2 роки сягнула 170 млн грн і це може спричинити припинення видобутку вугілля.
  • Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що всі медустанови переходять на електронні лікарняні з 1 вересня, до цього терміну лікарняні можуть видаватися й у паперовій формі.
  • За даними Податкової служби, більшість великих експортерів сільгосппродукції та металу одержали у 2020 р із бюджету відшкодування ПДВ у багато разів більше, ніж заплатили податків. "Кернел-трейд" – одержав 9,96 млрд грн, сплативши всього 0,36 млрд грн, "Сантрейд" – 4,26 та 0,23 млрд грн відповідно, "Каргілл" – 3,81 і 0,09 млрд грн, "АДМ Юкрейн" – 4,66 і 0,1 млрд грн, "Нібулон" – 4,28 млрд грн і 0,46 млрд грн, ММК ім. Ілліча – 5,49 і 0,96 млрд грн, "Запоріжсталь" – 5,22 і 0,96 млрд грн, "ДМК" – 3,2 і 0,65 млрд грн, "АрселорМіттал Кривий Ріг" – 6,22 і 2,37 млрд грн.
  • Прокуратура й податкова міліція обшукали ще одне столичне комунальне підприємство – "Київтеплоенерго", для вилучення документів про діяльність субпідрядників.
  • Попередній президент Порошенко прийшов на допит до СБУ, де дав свідчення в справі про держзраду депутатів від партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука та Козака. Він заявив, що купівля вугілля в Росії була тимчасовим заходом. Він звинуватив Зеленського в тому, що його уряд купує на мільярди гривень електроенергію у РФ, а також вугілля з окупованих територій Донбасу.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що уряд спробує домовитися зі МВФ до кінця року про виділення ще двох траншів кредиту stand by на $700 млн кожен, але, у разі відмови, зможе обійтися без цих коштів.
  • Експортери сільгосппродукції та металу виставили на продаж великі суми валюти на тлі тенденції до зміцнення гривні, збільшилися також продажі іноземних спекулянтів під купівлю гривневих ОВДП на аукціоні Мінфіну у вівторок. Купували валюту, переважним чином, іноземні компанії під виведення дивідендів, а також турагентства. Пропозиція все ще перевищує попит, надлишки валюти (приблизно $20 млн) купив Нацбанк. На понеділок курс встановлено на позначці 27,29 ₴/$ (-0,05 грн), 33,06 ₴/€ (-0,19 грн), 3,73 ₴/10 руб. Кон'юнктура на світових ринках сільгосппродукції сприятлива для українських агрохолдингів – ціни у світі на зерно, оослинну олію та цукор стрімко зростають, у травні індекс продовольчих цін перевищив торішній майже на 40 %.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні підтверджено зараження на коронавірус у 1,9 тис. людей, одужали 8,3 тис., померли – 86 хворих. За добу зроблено 60,4 тис. тестів та 57,4 тис. щеплень. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що у вихідні працюватимуть пункти вакцинації в 10 великих містах, дістати щеплення можна живою чергою, за умови запису через додаток або портал "Дія". МОЗ також оголосив, що до вакцинації можуть бути залучені комунальні та приватні медустанови. Чиновники підтвердили утилізацію 742 доз вакцин на кінець травня, проте не повідомили суму втрат, оскільки "інформація про вартість вакцин є конфіденційною".
    Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив про відновлення планових шпиталізацій.
    У світі зафіксовано істотне зниження кількості заражень та смертності – у п'ятницю підтверджено 417 тис. випадків інфікування, померли 10,2 тис. людей.
    Аргентина та Сербія розпочали випуск за ліцензією російської вакцини "Супутник-V". США оголосили про початок постачання вакцин до різних країн, 80 млн доз буде поставлено до кінця червня.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пісках на околиці Донецька й у Новгородському в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія впродовж доби втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Російський президент Путін заявив, що в разі налагодження Україною добрих відносин із РФ, вона отримала газ за низькою ціною, а виплати за прокачування були б набагато вище – не $1,5 млрд, а $3–5 млрд. Він оголосив про готовність завантажувати українську трубу газом і після закінчення контракту, оскільки Росія планує збільшити щорічні постачання до Європи на 50 млрд м³, проте для цього "потрібна добра воля українських партнерів". Путін також стверджує, що прокладання першої нитки газогону "Північний потік-2" завершилося 4 червня, і Газпром уже готовий заповнити її газом. Секретар РНБО Данилов заявив, що трубу ще не прокладено, завершення проєкту триватиме ще не один день, плюс, треба провести випробування та погодити всі спірні питання. Він звинуватив Францію й Німеччину, які не дали можливості отримати України та Грузії план дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) у 2008 р, що спровокувало агресію Росії. Данилов заявив, що Німеччина та Франція є політичними й економічними партнерами РФ та закликав їх "припинити недомовленості з цього приводу".
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що від України поки не надходило конкретних пропозицій щодо зустрічі на вищому рівні. Пєсков підтвердив, що Путін не планує обговорювати тему Криму на зустрічі із Зеленським.
  • На думку міністра закордонних справ Кулеби, Україна наполягатиме на перенесенні переговорів тристоронньої контактної групи з Мінська, і цим обов'язково спробує скористатися Росія для гальмування переговорного процесу. Він підтвердив, що для перенесення переговорів із Білорусі треба отримати згоду Росії та ОБСЄ.
  • ЄС запровадив санкції проти білоруських авіакомпаній із 5 червня, зокрема, заборонено польоти в повітряному просторі Союзу та приземлення в аеропортах. Прессекретар російського президента Пєсков підтвердив, що на зустрічі Путіна й Байдена ситуація в Білорусі обговорюватися не буде.

Тренди

  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування нульового акцизу на електроенергію, яку вироблено з відновлюваних джерел, що, за твердженням чиновників, дасть змогу поповнити бюджет на 2,1 млрд грн на рік. Європейська бізнес-асоціація стверджує, що закон, у разі його схвалення, збільшить витрати виробників на 1,63 млрд грн щорічно. Також, подібні зміни не можуть запроваджуватися без попереднього повідомлення за пів року, а документ передбачає набуття ним чинності вже 1 липня. Перший віцепрем'єр-міністр Любченко заявив, що виконання урядом узятих на себе зобов'язань перед виробниками такої електроенергії є пріоритетом у рамках стратегії співпраці зі Світовим банком. Він підтвердив, що Кабмін має намір погасити борги перед виробниками через випуск держоблігацій, а потім змінити умови роботи ринку, щоби подібні борги не виникали. Найбільший в Україні виробник "зеленої" електроенергії – компанія олігарха Ахметова "ДТЕК ВДЕ" – збільшила дохід від реалізації у 2020 р на 67 % – до 8,2 млрд грн.
  • За твердженням міністра юстиції Малюськи, під критерії законопроєкту про олігархів точно підпадають Порошенко й Коломойський. Він заявив, що закон діятиме тимчасово, а надалі буде запроваджено цивілізовані механізми, що нададуть можливість обмежити вплив олігархів на суспільне життя. Президент Зеленський пригрозив винести питання про олігархів на всеукраїнський референдум, якщо "хтось" спробує домовитися з депутатами, задля провалення голосування за закон.
  • Конкурсна комісія з відібрання кандидатів на посаду глави спеціалізованої антикорупційної прокуратури провалила кандидатуру депутата від "Слуги народу" – глави парламентського комітету з правової політики Костіна через невідповідність критеріям доброчесності. Проти голосували всі іноземні члени комісії та 2 українських, усі члени від Верховної Ради проголосували "за".

 

No comments:

Post a Comment