June 04, 2021

03.06.2021: Конституційний суд так і не почав розгляд неконституційності продажу землі

Конституційний суд так і не почав розгляд неконституційності продажу землі

  • Конституційний суд так і не почав розгляд неконституційності продажу землі.
  • Прийнято закон про обкладання ПДВ транскордонних електронних послуг.
  • Створено Конгрес місцевих і регіональних влад при президентові.
  • Прийнято закон про добровільне декларування активів для податкової амністії.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про обкладання податком у розмірі 20 % електронних транскордонних послуг та примусової реєстрації компаній як податкових агентів в Україні. Насамперед цей податок вплине на всі послуги, які постачають найбільші провайдери – Netflix, Apple, Amazon, Google, Facebook, Booking, оподаткування реклами тощо. Ставка податку – одна з найбільших у світі. Весь податок заплатять українські споживачі, оскільки компанії просто збільшать ціни на 20 % для компенсації своїх витрат. Одним із можливих варіантів експерти називають припинення надання деяких послуг в Україні великими міжнародними компаніями через невеликий обсяг ринку.
    Прийнято закон про вдосконалення регулювання зовнішньої реклами. Зокрема, передбачено кодування кожної рекламної площини QR-кодом, який містить відомості про власника та конструкції.
    Також прийнято закон про криміналізацію неправдивого декларування доходів. Президент Зеленський заявив, що накладе на нього вето, оскільки документ не містить "пропорційного та справедливого покарання за порушення". Нацагентство з питань запобігання корупції стверджує, що закон містить норму щодо можливості чиновникам одночасно працювати й у приватних компаніях, а також дасть змогу уникнути покарання за дії на користь власників цих компаній.
    Прийнято закон про добровільне декларування активів із пакета про податкову амністію, яку проголосив президент Зеленський.
    Внесено зміни до закону про державні закупівлі, що регулюють повноваження Антимонопольного комітету щодо розгляду скарг учасників тендерів.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про запобігання героїзації військових злочинців та легалізації нацизму, який включає до українського законодавчого поля визначення антисемітизму.
    За основу прийнято законопроєкт про національну систему кваліфікацій, яким передбачено створення держреєстру професій та кваліфікацій.
    Депутати ухвалили закон про збільшення штрафів за перевантаження вантажівок та легалізували автоматизовану фіксацію порушень габаритно-вагового контролю.
    Провалено й повернуто для доопрацювання до комітету законопроєкт про зниження податків для грального бізнесу, інтернет-казино й лотерей тощо.
    За основу прийнято законопроєкт про спецстатус Держкосмосу як центрального органу виконавчої влади.
  • Конституційний суд так і не зміг почати слухання за поданням депутатів щодо неконституційності закону про продаж землі сільгосппризначення через неучасть у розгляді суддів Тупицького та Косминіна, яких президент Зеленський відсторонив від посади.
  • Створено Конгрес місцевих та регіональних влад при президентові. Головою палати місцевої влади призначено мера Львова Садового. На засіданні палати Зеленський оголосив, що протягом 2021 і 2022 рр потрібно завершити будівництво майже тисячі об'єктів у рамках програми "великого будівництва". На думку низки експертів, створення Конгресу, який не передбачено жодним законодавчим актом, служить для зміцнення впливу президента та його оточення на керівництво міст та територіальних громад і є противагою Асоціації міст України, яку очолює мер столиці Кличко.
  • Після погодження  владою Словаччини, з 2 червня відкрився аеропорт Ужгород. Літаки сідатимуть у візуальному режимі, у негоду рейси прийматиме аеропорт Львів.
  • Шевченківський суд Києва дав дозвіл на досудове розслідування проти колишнього президента Януковича за звинуваченням в узурпації влади.
  • Генпрокурор Венедиктова повідомила про відкриття розслідування щодо глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука щодо його участі в незаконному постачанні вугілля із шахт на окупованій території Донбасу. Вона повідомила, що до матеріалів справи долучено аудіозаписи, що оприлюднили журналісти Bihus.info.
  • На міжбанку торгівля йшла "хвилями", з ростом та зниженням котирувань протягом дня. Як і напередодні, відчувається певна перевага пропозиції валюти над попитом, проте необхідності у втручанні НБУ до процесу торгів не було. Курс на п'ятницю встановлено на позначці 27,34 ₴/$, 33,26 ₴/€ (-0,07 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я, проведено 61,3 тис. тестів, підтверджено зараження коронавірусом 2,3 тис. осіб, одужали – 8,3 тис., померли – 95. Вакциновано різними препаратами – 50,8 тис. людей, зокрема, другою дозою – 3,9 тис. У світі зафіксовано 475 тис. випадків захворювання на коронавірус, померли 10,7 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі триває відносне затишшя. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що позиції українських військ було обстріляні з мінометів у Пісках на околиці Донецька. Втрат серед особового складу ЗСУ впродовж доби не було.

Україна та світ

  • Білоруська влада оголосила про скорочення чисельності американського посольства у відповідь на санкції США. Державний телеканал країни показав визнання захопленого журналіста Протасевича, у якому він визнає свою провину за організацію масових заворушень. Агентство авіаційної безпеки ЄС заборонило польоти в повітряному просторі країни, крім надзвичайних ситуацій. Литва перекидає до кордону з Білоруссю додаткові прикордонні сили. Керівництво ЄС перед оголошенням санкцій шукає заміну білоруському імпорту, задля мінімізації негативного впливу на економіку Союзу. Верховна Рада засудила примусову посадку літака Ryanair білоруською владою. На думку глави української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи колишнього президента Кравчука, перенесення майданчика з Мінська до іншої країну дасть змогу змінити формат цих переговорів, але для цього всі сторони мусять досягти консенсусу. Польща запропонувала перенести переговори на свою територію.
  • ЄС змінив правила ввезення готівки – мають декларуватися суми у валюті, чеках, дорогоцінних металах в еквіваленті від €10 тис.
  • Німецька авіакомпанія-лоукостер Eurowings з вересня відкриває рейси з Дюссельдорфа до Києва.
  • Американська адміністрація оголосила про надання країнам, що розвиваються, зокрема, Україні, 25 млн доз вакцин. З них 75 % буде передано програмі COVAX, 25 % – країни отримають безпосередньо. Президент Зеленський подякував американському президенту Байдена за допомогу.
  • Віцепрем'єр-міністр уряду РФ Новак оголосив про намір добудувати газогін "Північний потік-2" до кінця 2021 р. За його словами, залишилося прокласти приблизно 100 км труби. Влада Данії з екологічних міркувань скасувала дозвіл на будівництво альтернативного газогону Baltic Pipe, який зв'яже газотранспортні системи Польщі, Данії та Норвегії. Газогін перетинає "Північний потік-2", тому Польща мусить погодити прокладання труби з російським "Газпромом".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев заявив, що частка нелегальних тютюнових виробів становить майже 13 % ринку. За його словами, це найбільша частка нелегальної продукції з моменту запровадження акцизів на тютюн. Причиною зростання "тіні" депутат вважає бездіяльність правоохоронних органів.
  • На сайті Верховної Ради з'явився президентський законопроєкт про олігархів. На думку більшості експертів, він не створить проблем Ахметову, Коломойському, Пінчуку та Фірташу, насамперед телеканалам, власниками яких вони є. Колишня уповноважена Антимонопольного комітету Загребельська вважає, що повноважень АМКУ цілком достатньо для протидії олігархічним придбанням, медіа тощо, а розширення впливу олігархів відбувається за мовчазної згоди або підтримки членів комітету. Наявність у документі норми про надання повноважень РНБО щодо оголошення бізнесменів олігархами призведе до їхнього "забезпечення квитками" та перерозподілу оточенням президента впливу й активів власноруч. "Європейська солідарність" вважає, що документ спрямовано виключно проти глави партії – колишнього президента олігарха Порошенка. Найбагатший бізнесмен України Ахметов вважає себе "інвестором", а не олігархом. Олігарх Коломойський заявив, що "морально готовий" потрапити до реєстру, проте не хоче бути його членом, крім того, він категорично проти продажу своїх активів. Секретар РНБО Данилов вважає, що процес деолігархізації потребуватиме додаткових законодавчих актів. Глава Верховної Ради Разумков зазначив, що в законопроєкті закладено конфлікт інтересів, тому треба створити спеціальний орган, який буде вести реєстр олігархів. На думку глави Нацради журналістів Томіленка, обмеження на володіння ЗМІ олігархами призведе до їхнього закриття, оскільки більшість каналів та видань нерентабельні.
  • Кабмін вніс до парламенту законопроєкт, у якому запропонував обкласти ПДВ продаж нових квартир та будинків, а також збільшити з 5 % до 10 % податок на доходи фізичних осіб від третьої й наступних продажів нерухомості
  • За інформацією журналістів-розслідувачів Bihus.info, колишній голова Конституційного суду Тупицький у 2016–2017 рр тричі відвідував окупований Крим, хоча заперечує це.
  • На думку депутата від фракції "Батьківщина" Івченка, законопроєкт про підвищення прожиткового мінімуму має метою тільки збільшення податкового навантаження, оскільки низка податків та зборів прив'язано саме до цього покажчика.

 

No comments:

Post a Comment