May 24, 2021

23.05.2021: Путін відмовляється обговорювати Крим і Донбас на переговорах із Зеленським

Путін відмовляється обговорювати Крим і Донбас на переговорах із Зеленським

  • Путін відмовляється обговорювати Крим і Донбас на переговорах із Зеленським.
  • Росія відновила будівництво газогону "Північний потік-2".

В Україні

  • За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, обсяги роздрібної торгівлі з початку року зросли на 14 %, попри "локдауни". Експерти вважають, що причиною зростання є підвищення цін на всі групи продовольчих товарів.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в неділю, за інформацією МОЗ, проведено 16,1 тис. тестів на коронавірус, виявлено 1,3 тис. інфікованих, померли 68 хворих, одужали – 7,0 тис. У світі підтверджено зараження 478 тис. людей, померли – 10 тис.
    Ізраїль скасовує карантин для своїх громадян з 1 червня, проте в’їзд іноземним туристам, як і раніше, заборонено через острах влади щодо потрапляння до країни нових штамів вірусу.

Війна

  • На Донбасі тривають бої місцевого значення, окупанти все частіше застосовують міномети. Позиції українських військ було обстріляно на схід від Волновахи – у Гранітному та Старогнатівці, в околицях Донецька – у Невельському та Авдіївці, у районі Горлівки – у Новгородському, а також у Світлодарську. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця. Штаб операції об’єднаних сил передав місії ОБСЄ інформацію про обстріли.

Україна та світ

  • За словами прессекретаря російського президента Пєскова, підготовка до зустрічі Путіна й українського президента Зеленського триває, проте обговорення можливих тем переговорів зайшло в глухий кут. Російське керівництво категорично не погоджується обговорювати окупацію Криму, а врегулювання на Донбасі прив’язує до прямих переговорів керівництва України з "республіками".
  • Влада Білорусі примусово, з використанням бойової авіації, посадила в Мінську авіалайнер компанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, під приводом знаходження на борту вибухового пристрою. З літака було знято та заарештовано керівника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Протасевича.МІД України, країни Балтії та Держдепартамент США зажадали негайного звільнення журналіста. Президент Єврокомісії фон дер Ляєн попередила Білорусь про наслідки таких дій. Колишня кандидат у президенти країни Тіхановська заявила, що захоплення опозиційного журналіста було операцією білоруських спецслужб.
  • Представники компанії "Nord Stream 2 AG" повідомили про відновлення прокладки газогону "Північний потік-2" у німецьких територіальних водах.


 

No comments:

Post a Comment