May 04, 2021

03.05.2021: Понад половина респондентів опитування КМІС не планують вакцинуватися

Понад половина респондентів опитування КМІС не планують вакцинуватися
  • Понад половина респондентів опитування КМІС не планують вакцинуватися.
  • Кулеба назвав "безпрецедентно великою" загрозу з боку РФ в Азовському морі.

В Україні

  • Антимонопольний комітет розглядає заявку компанії "Метінвест" олігарха Ахметова про купівлю Дніпровського металургійного комбінату в Кам’янському.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні впродовж доби проведено 17,5 тис. тестів, підтверджено зараження 2,5 тис. осіб, одужали – 7,8 тис., померли – 166 хворих. У світі зафіксовано зараження 670 тис. людей, померли – 10,5 тис.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебреєсус оцінив вартість вакцинації від коронавірусу всього дорослого населення планети в наступному році у $35–45 млрд, крім $19 млрд, які було виділено у 2021 році на міжнародну програму боротьби з пандемією ACT Accelerator.
    Опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що проти вакцинації налаштовано понад половина респондентів, але проти попереднього опитування кількість противників щеплень зменшилася, а тих, хто бажає вакцинуватися – збільшилася. Результати свідчать, що кількість осіб, що вже перехворіли, як мінімум, удвічі більша від офіційної.
    Єврокомісія запропонувала спростити в’їзд на територію ЄС туристам країн, що не входять до Шенгенської зони, у разі їхньої вакцинації препаратом, рекомендованим Європейською комісією з лікарських засобів, а також у випадку, якщо рівень інфікування в країні, звідки прибуває турист, менше, ніж у середньому в ЄС. Єврокомісія в цьому питанні може дати лише рекомендацію, уряди країн визначають правила в’їзду на власну територію самостійно. ЄК також закликала всі країни ЄС впровадити перевірку стічних вод на коронавірус.
    Влада німецької землі Баварії скасували щорічний пивний фестиваль "Октоберфест" і у 2021 р. У Польщі після карантину відкрилися торгові центри. Франція оголосила про першу фазу послаблення обмежень. Різко знизилася смертність в Іспанії та Португалії.

Війна

  • На Донбасі бойові дії зі застосуванням мінометів тривали на приморській ділянці фронту ≠ в Широкиному, Лебединському, Водяному, Талаківці, перестрілки сталися в Пісках на околиці Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, протягом доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Президенти країн Балтії, Польщі та України підписали спільну декларацію про фундаментальні принципи побудови Європи, серед яких – суверенітет та територіальна цілісність. Президент Польщі Дуда повідомив, що на саміті НАТО в червні обговорюватиметься "дорожня мапа" вступу України до Альянсу. Він також підтвердив свою участь у саміті "Кримської платформи" в серпні. Президент Зеленський повідомив про підтримку Польщею вступу України до НАТО та ЄС і висловив переконання, що між двома країнами надалі не буде історичних розбіжностей.
  • За оцінкою американської розвідки, головним воєнним суперником країни є Росія та Китай. РФ активно нарощує ядерний потенціал і прагне підірвати колективну оборону НАТО через вплив на історично та релігійно близькі країни блоку, водночас уникаючи прямих військових конфліктів. На Україну Росія тисне через конфлікт на Донбасі.
    За словами держсекретаря Блінкена, США пильнують за відведенням російських військ від українського кордону. Він також заявив, що США не прагнуть до ескалації, проте готові відповісти на агресивні дії Росії. Сенатори конгресу США від обох партій підтвердили підтримку України перед загрозою російської агресії.
    Прессекретар Російського МЗС Захарова заявила, що уряд працює над мінімізацією ризиків у разі відключення країни від системи міжнародних розрахунків SWIFT.
    Міністр закордонних справ Кулеба назвав "безпрецедентно великою" загрозу з боку Росії в Азовському морі, куди перекинуто флотилію бойових катерів із Каспійського моря.
    Заст. глави МЗС Єнин повідомив, що українські підприємства подали позови до Росії в арбітражні суди про відшкодування збитків унаслідок окупації Криму та війни на Донбасі на загальну суму понад $4,5 млрд.
  • Німецька спілка охорони природи та біорізноманіття подав позов до суду Гамбурга проти будівництва газогону "Північний потік-2". Це вже другий позов екологічних організацій, які стверджують, що будівництво завдасть шкоди заповідній території, через яку має бути прокладена труба.

Тренди

  • Депутати партії "Слуга народу" подали законопроєкт про спрощення видавання паспортів та вклеювання фото мешканцям окупованих територій Донецької та Луганської обл. Особливо гостро ця проблема стоїть перед молоддю, яка отримує паспорти вперше.


 

No comments:

Post a Comment