March 29, 2021

28.03.2021: У 2 мажоритарних округах відбулися позачергові вибори до Верховної Ради

У 2 мажоритарних округах відбулися позачергові вибори до Верховної Ради

  • У 2 мажоритарних округах відбулися позачергові вибори до Верховної Ради.
  • Україна та країни ЄС перейшли на літній час.
  • ЄС і США планують запровадити "паспорта вакцинації".

В Україні

  • У 2 мажоритарних округах відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. В Івано-Франківській обл. явка склала 35 %, у Донецькій обл. – 21 %. Поліція відкрила 2 кримінальні провадження за фактами порушення передвиборчого законодавства в Донецькій обл.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ України, у неділю проведено 39,7 тис. тестів, виявлено інфікування 8,3 тис. осіб, померли – 178 хворих, одужали – 2,9 тис. людей. У світі підтверджено інфікування 486 тис. осіб, померли – 6,8 тис.
    ЮНІСЕФ повідомив, що Індія планує відновити експорт вакцини CoviShield у середині травня.
    Чехія оголосила про виявлення нового штаму коронавірусу. Глава МОЗ Німеччини Шпан закликав уряд оголосити повний "локдаун" терміном 10–14 днів, щоб узяти під контроль черговий спалах епідемії. З неділі посилюються карантинні заходи в Румунії. Уряд Великої Британії пом’якшує карантин із понеділка. Президент Франції Макрон оголосив про намір уряду найближчими днями оцінити ефективність чинного карантину. Єврокомісар Бретон представив "сертифікат здоров’я ЄС", який Єврокомісія планує запустити 15 червня. Подібний же "паспорт" розробляє адміністрація США. Прем’єр-міністр Словаччини Матович оголосив про відставку після скандалу із закупівлею російської вакцини "Супутник-V".

Війна

  • На Донбасі зростає інтенсивність бойових дій. Окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Талаківці, а також у Південному в околицях Горлівки. У Світлодарську на березі водосховища й у Причепилівці в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. сталися перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. У Луганському поруч зі Світлодарськом окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. Під мінометний обстріл потрапив житловий сектор у Водяному. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала, жертв серед мирних жителів також немає.
  • Віцепрем’єр-міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Резніков заявив, що на Донбасі планується створення "поясів успішності", у яких уряд планує розвивати економіку за підтримки іноземних інвесторів. Ліквідація наслідків агресії, за словами чиновників, потребуватиме $21 млрд. За твердженням Резнікова, досвід Хорватії демонструє, що розмінування Донбасу триватиме 25–30 років.
    Уряд Австрії виділив Україні допомогу в розмірі €1.5 млн для реалізації гуманітарних проєктів у регіонах, що постраждали від воєнних дій.

Україна та світ

  • Прессекретар президента Мендель оголосила, що Зеленський наступного тижня обговорить загострення конфлікту на Донбасі з лідерами країн "Нормандської четвірки". Глава МЗС України Кулеба закликав світову спільноту засудити ескалацію бойових дій у регіоні.
  • Країни ЄС все-таки перейшли на літній час, попри домовленість про скасування переведення годинників і визначення фіксованого поясного часу всіма країнами.

 

No comments:

Post a Comment