March 11, 2021

10.03.2021: Франція й Німеччина розробили новий план врегулювання на Донбасі.

 

Франція й Німеччина розробили новий план врегулювання на Донбасі.

  • Франція й Німеччина розробили новий план врегулювання на Донбасі.
  • НКРЕКП оштрафувала енергокомпанії Ахметова на 5,7 млн ​​грн.
  • Ізраїль та Польща обурилися присвоєнням тернопільському стадіону імені Шухевича.

В Україні

  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг залишила незмінним тариф Укренерго на передавання електроенергії на рівні 30 коп./кВт•год. Глава комісії Тарасюк заявив, що з III кварталу тариф може бути підвищено, якщо з бюджету не буде компенсовано різницю між звичайним та "зеленим" тарифом. Одним із найбільших власників підприємств "альтернативної" енергетики є олігарх Ахметов.
    Комісія розпочала розслідування порушень законодавства про ринок електроенергії в грудні 2020 р держкомпаніями "Центренерго" та "Гарантований покупець", а також "ДТЕК", власником якої є Ахметов. Основна схема для держпідприємств – резервування фірмами-прокладками потужностей на ринку "на добу вперед" за мінімальними цінами й подальший її продаж на ринку поточного дня. Електростанції Ахметова підозрюють у саботажі через недостатнє постачання вугілля, що видобувається його ж шахтами та зупинкою енергоблоків на ремонт без необхідності. На три його компанії накладено штрафи 1,7 млн ​​грн на кожну, матеріали передані до РНБО, АМКУ й Держенергонагляду.
  • В Україні в останні кілька місяців швидко дорожчають продукти. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що зростання інфляції можна пояснити "об’єктивними чинниками", проте визнав наявність фактів монопольної змови. Водночас він заявив, що очікує стабілізації цін на продукти наприкінці березня. Він також сподівається на стабілізацію цін на паливо, оскільки, за його словами, Кабмін працює з постачальниками для збільшення пропозиції.
    Кабмін затвердив стратегію економічної безпеки країни до 2025 р, у яку закладено збереження незалежності НБУ та Антимонопольного комітету. У документі враховано ризики, що пов’язані з агресією РФ та тимчасовою окупацією частини територій країни.
    Уряд схвалив запуск нового вебпорталу "Дія: Цифрова освіта" протягом пів року. На ньому буде викладено онлайн-курси з цифрової грамотності.
    Шмигаль оголосив, що з 1 березня проіндексовано пенсії для 8 млн громадян, а протягом року для різних груп пенсіонерів буде проведено ще 3 індексації. Він наполягає, що шлях до підвищення пенсій лежить через впровадження накопичувальної системи.
    Кабмін затвердив збільшення держборгу на €116 млн для залучення кредиту на закупівлю у Франції 20 патрульних катерів для охорони морських кордонів.
  • "Нова пошта" з 20 березня підвищує тарифи на доставлення на 5 грн на кожне відправлення й на 1–6 грн – на пакування посилок.
  • З’їзд суддів обрав ще одну суддю до складу Вищої ради правосуддя й не зміг призначити суддю Конституційного суду за своєю квотою.
  • До Одеси прибули 4 кораблі 2-й протимінної групи НАТО, які взяли участь у навчаннях українських ВМС разом із літаками 4 країн НАТО.
  • Заст. глави НБУ Рожкова заявила про запровадження цензури з боку департаменту комунікацій регулятора, який нібито заборонив публікацію частини її інтерв’ю в журналі "Новий час".
  • Міністерство економіки повідомило про падіння ВВП країни в січні на 2,6–2,8 % через запровадження "жорсткого карантину".
  • Ванці валюту продавали агрохолдинги для фінансування посівної та нерезиденти для викупу ОВДП, однак ці продажі швидко завершилися. Після обіду котирування долара знову зросли. Курс зафіксовано на позначці. 27,70 ₴/$ (-0,04 грн), 33,93 ₴/€ (-0,04 грн), 3,75 ₴/10 руб. Банкіри вважають наступні 2 тижні критичними для курсу гривні, оскільки Мінфін мусить виплатити понад 27 млрд грн на погашення та обслуговування ОВДП, а аукціон із розміщення облігацій цього тижня був провальним.

Пандемія коронавірусу

  • Українська влада нарощує обсяги тестування. У середу було проведено 106 тис. тестів, ствердні результати отримані для 9 тис. осіб, померли 262 хворих, одужали – 5,3 тис. Головлікар Ляшко оголосив про додаткову закупівлю 6,5 млн експрес-тестів на антиген. З різних регіонів країни надходять повідомлення про масову відмову медиків вакцинуватись індійським препаратом CoviShield. Чиновники МОЗ заявили, що медики зможуть дістати щеплення іншою вакциною після її надходження до України.
    У світі тести підтвердили зараження на коронавірус 461 тис. осіб, померли – 10 тис. Європейське агентство з лікарських засобів стверджує, що смерть медсестри в Австрії не пов’язана з вакцинацією. США закуповують ще 100 млн доз вакцини Johnson & Johnson. Президент Байден заявив, що США зможуть поділитися вакцинами з іншими країнами лише після того, як буде повністю забезпечено внутрішні потреби країни. ЄС закупила додатково 4 млн доз вакцини Pfizer/BioNTech, попри затримку постачання партій, які було закуплено раніше.

Війна

  • На Донбасі не припиняються перестрілки всією лінією фронту. Унаслідок бойових дій у Старогнатівці на схід від Волновахи дістав важке поранення та помер український боєць. Перестрілки й локальні зіткнення відбулися у Водяному та Ломакиному на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці, Красногорівці та Авдіївці в околицях Донецька, у Південному в районі Горлівки й у Троїцькому на Світлодарському виступі.
  • Глава Офісу президента Єрмак заявив, що план мирного врегулювання на Донбасі, який розробили Франція та Німеччина й доопрацювала українська влада, очікує схвалення Росією. За словами Єрмака, до нього закладені якісь "кластери" локальних рішень, які, у разі погодження, можуть стати "дорожньою картою" для встановлення миру й реінтеграції територій. Єрмак сподівається, що план буде обговорено під час відеоконференції в "нормандському форматі" за тиждень чи два.
  • Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій планує здійснювати моніторинг екологічної ситуації в ОРДЛО і Криму за допомоги супутників.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен заявив на слуханнях у Конгресі, що американська адміністрація налаштована проти будівництва "Північного потоку-2". Сенатори-республіканці вважають, що рішучі заяви не підкріплено подібними рішучими санкціями.
    Блінкен також заявив, що американська адміністрація має намір посилити підтримку України у сферах безпеки, економіки й демократії, а також виступає проти агресії Росії на Донбасі.
    За словами тимчасового повіреного США Квін, основними перешкодами швидкому розвитку України є російська агресія та корупція. Посол України в США Маркарова заявила, що наша країна запропонує американській адміністрації нові формати взаємодії.
  • Посол Ізраїлю Ліон засудив рішення Тернопільської міськради про присвоєння міському стадіону імені головнокомандувача УПА Шухевича, а польське місто Замостя зупинило реалізацію спільного проєкту. Мер Тернополя Надал заявив, що Ізраїль мусить бути обізнаним про факти порятунку бійцями УПА євреїв під час Другої світової війни, а рішення про перейменування стадіону скасовано не буде.
  • Глава Офісу президента Єрмак провів зустріч із послами країн "великої двадцятки", на якій поінформував їх про ситуацію на Донбасі, а також про рішення внутрішньо- та зовнішньополітичних питань, про співробітництво зі МВФ тощо. Єрмак заявив, що подібні зустрічі проводитимуться регулярно.

No comments:

Post a Comment