March 05, 2021

04.03.2021: Верховна Рада провалила законопроєкти про обіг та облік зброї

Верховна Рада провалила законопроєкти про обіг та облік зброї

  • Верховна Рада провалила законопроєкти про обіг та облік зброї.
  • Зеленський видав указ про ревізію подвійного громадянства.
  • НБУ підвищив облікову ставку до 6,5 %.
  • У "червоній" карантинній зоні – уже 3 області, ще одна – на межі.
  • Україна – на 127 місці в рейтингу економічних свобод.

В Україні

  • Указом президента Зеленського набуло чинності рішення РНБО щодо протидії загрозам у сфері громадянства. Йдеться про інвентаризацію законодавства про подвійне громадянство та виключення можливості обіймання особами з подвійним громадянством та іноземцями державних та політичних посад, а також посад в органах місцевого самоврядування.
    Зеленський підписав закон про електронні трудові книжки.
    Він також анонсував запуск програми "Нове село", у рамках якої в селах планується спорудження сучасних центрів адмінпослуг, магазинів, концертних залів, кінотеатрів та спорткомплексів. Усе це відбувається на тлі різкого скорочення кількості сільських медпунктів та амбулаторій, а також ускладнення доступу сільських жителів до медпослуг.
  • Верховна Рада прийняла закон про перерозподіл повноважень місцевих рад у сфері пасажирських перевезень для конкретизації повноважень нових органів влади після зміни адміністративно-територіального поділу країни.
    Депутати повністю провалили 2 законопроєкти про легалізацію обігу короткоствольної зброї без можливості їхнього доопрацювання.
  • За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, Україна у 2025 р планує повністю забезпечити потреби в газі власним видобутком після початку розроблення нових родовищ. Він заявив, що не вбачає причин для звільнення глави Нафтогазу Коболєва, на чому наполягає в. о. міністра енергетики Вітренко. Шмигаль також стверджує, що ризику віялових відключень електроенергії наразі мінімальний. Прем’єр констатував, що з виплатою боргів виробникам "зеленої" електроенергії виникла затримка, проте стверджує, що уряд дотримуватиметься умов меморандуму з виробниками. Він також прогнозує, що тариф на електроенергію для населення у квітні залишиться на рівні 1,68 грн/кВт•год.
    За словами Шмигаля, ключовими вимогами для видавання наступного траншу кредиту експерти МВФ назвали відмову від регулювання цін на газ для населення та підприємств теплокомуненерго, погодження макроекономічних показників на 2 наступні роки, а також ухвалення законів про реформу судової системи, криміналізацію неправдивого декларування та роботу НАБУ. Він підтвердив, що МВФ побоюється щодо реалізації закону про податкову амністію та нульове декларування. Шмигаль заявив, що уряд не планує запроваджувати держрегулювання цін на основні продукти, а також встановлювати на них обмеження, лише спробує збалансувати їх непрямими заходами.
    Посли країн "великої сімки" на зустрічі з керівництвом "Нафтогазу" закликали прискорити реформу енергоринку. Глава Нафтогазу Коболєв запропонував запустити "річні" тарифи на газ для населення не з квітня, а з травня, після закінчення опалювального сезону.
  • Міністерство економіки не планує створювати ще одне держпідприємство для закупівлі медикаментів.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що олігарх Коломойський особисто бере участь у переговорах про розподіл компанії "Укрнафта".
  • Конкурсна комісія з виборів глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосить результати конкурсу в травні 2021 р. У відборі беруть участь 128 кандидатів.
  • За прогнозом НБУ, трудові мігранти у 2021 р перерахують до країни майже $13 млрд – на 8 % більше, ніж у 2020 р.
  • Як і передбачали більшість експертів, Нацбанк підвищив облікову ставку до 6,5 % і за певних умов готовий підвищувати її й надалі. На міжбанку триває розпродаж валюти держпідприємствами, експортерами для закриття податкових платежів, а також агрохолдингами під закупівлю палива та насіння для посівної. Попит тримається на низькому рівні після оголошення прем’єр-міністра Шмигаля щодо можливості оголошення ще одного "жорсткого карантину". Це дало змогу НБУ купити на торгах приблизно $20 млн. Курс на п’ятницю встановлено на позначці 27,76 ₴/$ (-0,10 грн), 33,41 ₴/€ (-0,15 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні протягом доби проведено 83,8 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування в 10,2 тис. осіб, померли – 172 хворих, одужали – 4,1 тис. ЗМІ заявили, що у двох жителів Івано-Франківська виявлено "британський" штам вірусу. Міністерство оновило зонування країни за ступенем епідеміологічної небезпеки. До “червоної" зони включено Чернівецьку, Івано-Франківську та Житомирську області, до "помаранчевої" – Закарпатську, Львівську, Тернопільську, Вінницьку, Київську, Сумську, Миколаївську, Запорізьку та Донецьку, решта областей та Київ – у "жовтій" зоні. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що в країні почалася третя хвиля епідемії, тому Кабмін розглядає сценарій оголошення жорсткого карантину у всій країні. За його словами, захворюваність у Закарпатській обл. росте, тому її незабаром може бути включено до "червоної" зони. Експерти звернули увагу, що показники "захворюваності" в Україні різко зросли після початку постачання до країни вакцин та збільшення обсягів тестування. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що уряд планує вакцинувати цього року майже 10 млн громадян та спробував спростувати інформацію ЗМІ про масову відмову лікарів від вакцинації. Він також уважає, що громадяни зможуть дістати щеплення, навіть в аптеках. Головний епідеміолог Збройних сил Олим повідомив про масові відмови військовослужбовців від вакцинації. Шмигаль стверджує, що розроблення та виробництво власної вакцини зараз менш вигідне, ніж закупівля препаратів за кордоном. Він також заявив, що вакцину, яка залишиться після першої хвилі щеплень, надалі буде використано для наступних груп, а також на комерційній основі – для людей, що прагнуть отримати паспорта щеплень для подорожей. Шмигаль назвав міністра Степанова "ефективним антикризовим менеджером" та заявив, що його ніхто не рятує від відставки.
    Головний санлікар Ляшко стверджує, що висока смертність пацієнтів під апаратами штучної вентиляції легень не є виключно проблемою України – подібне відбувається у всіх країнах, в основному, з пацієнтами віком від 60 років. Данія за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я поставила та запустила в українських лікарнях ще 30 апаратів ШВЛ.
    У світі показники поширення інфекції залишаються приблизно на попередньому рівні – упродовж доби, за інформацією сайту Worldometers, зареєстровано 447 тис. ствердних результатів тестів (повторних тощо), померли 10 тис. осіб. Канцлер Німеччини Меркель висловила надію, що епідеміологічна ситуація в країні цієї весни буде краще, ніж навесні минулого року. Австрійський уряд пропонує всім жителям одного з регіонів країни пройти вакцинацію без черги після виявлення там "південноафриканського" штаму вірусу. Регуляторна служба ЄС почала експертизу російської вакцини "Супутник V". Уряд Італії заборонив експорт вакцин до інших країни після прийняття відповідної норми Єврокомісією.
    Авіакомпанія Lufthansa оголосила про рекордні збитки у 2020 р у розмірі €6,7 млрд через коронавірусну кризу, разом зі скороченням обігу майже в 3 рази – з €36,4 млрд до €13,6 млрд.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що у Водяному на приморській ділянці фронту й у Водяному в околицях Донецька українські війська були обстріляно з мінометів та стрілецької зброї. На схід від Маріуполя – у Павлополі та Талаківці, на околиці Донецька – у Пісках, в Авдіївці, а також на півночі Луганської обл. – у Золотому та Новозванівці – сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. У Павлополі було припинено спробу ведення авіарозвідки окупантів за допомоги БПЛА.
  • Прессекретар російського президента Пєсков учергове звинуватив українські війська та "інші збройні формування" в ескалації бойових дій на Донбасі.

Україна та світ

  • Компанія Uniper – один із німецьких інвесторів "Північного потоку-2", вбачає ризики припинення будівництва газопроводу. Морське управління Данії прогнозує подовження термінів прокладання труби у своїх територіальних водах до вересня.
  • Прем’єр-міністр Словаччини Матович вибачився в соцмережі Twitter перед Україною за провокаційне висловлювання після того, як глава українського МЗС Кулеба порадив йому обміняти російську вакцину на кілька регіонів країни. Матович оголосив, що Росія готова скасувати контракт на постачання вакцини до Словаччини без штрафних санкцій.
  • ЄС офіційно подовжив ще на рік санкції проти колишнього президента України Януковича та ще 6 осіб із його оточення, проти ще 1 – до вересня нинішнього року, а для двох – ексміністра освіти Табачника та колишнього глави НБУ Арбузова – санкції скасовано.

Тренди

  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія оголосив, що найближчим часом буде зареєстровано законопроєкт про націоналізацію підприємства "Мотор Січ". Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що не чув про цю ініціативу.
  • У рейтингу економічних свобод Heritage Foundation Україна піднялася на 7 сходинок і посіла 127 місце зі 180 країн та територій, між Джибуті та Мавританією.

 

No comments:

Post a Comment