March 04, 2021

03.03.2021: Верховна Рада має намір залишити в Україні "зимовий" час

Верховна Рада має намір залишити в Україні "зимовий" час

  • Верховна Рада має намір залишити в Україні "зимовий" час.
  • Словацький прем’єр пообіцяв віддати українське Закарпаття Росії в обмін на вакцину.
  • Першу букмекерську ліцензію купила компанія "Паріматч".

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про відновлення конкурсу на посади в держструктурах.
  • Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про скасування переведення годинника двічі на рік. Документ передбачає, що в Україні залишиться "зимовий час" – +2 год до часу Гринвіча (GMT+2). У першому читанні прийнято законопроєкти про помилування та механізмі звільнення довічно ув’язнених осіб, що гармонізують українське законодавство з практикою Європейського суду з прав людини.
    До парламенту передано документи, що дають змогу призначити вибори мера Харкова замість Кернеса, що помер наприкінці минулого року.
  • До Конституційного суду направлено подання про визнання неконституційним призначення Шкарлета міністром освіти та науки, яке було прийнято парламентом із процедурними порушеннями.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг опублікувала проєкт постанови про введення річного тарифу на газ для населення, який набути чинності 1 травня поточного року та діятиме до 30 квітня наступного року.
  • За даними Укртрансгазу, у підземних сховищах на початок весни залишалося понад 18 млрд м³ газу – це найвищий рівень заповнення за останні 10 років.
  • Комісія з регулювання азартних ігор видала першу букмекерську ліцензію – її купила за 180 млн грн фірма "Паріматч".
  • Після майже 2 місяців енергетичної кризи в Україні, відновився експорт до Європи електроенергії з "Бурштинського енергоострова", власником усіх електростанцій якого є олігарх Ахметов.
  • Мінфін виплатив 15,1 млрд грн у погашення ОВДП та процентного доходу за ними. Водночас чиновникам не вдалося закрити діру в бюджеті через розміщення облігацій у вівторок. Нерезиденти не дуже активно купують державні цінні папери, сподіваючись на зростання їхньої прибутковості після практично неминучого підвищення Нацбанком облікової ставки. Вони майже не виводять валюту за кордон, реінвестуючи доходи в нові ОВДП. На міжбанку знову затишшя, пропозиція валюти перевищує попит через конвертацію експортерами та держкомпаніями валюти в гривню для сплати податків та виплати дивідендів. Курс на четвер встановлено на позначці 27,85 ₴/$ (-0,08 грн), 33,56 ₴/€ (-0,04 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Київ

  • Укравтодор та Укрзалізниця підписали меморандум про добудову Дарницького автомобільно-залізничного мосту до кінця 2021 р, зокрема, з’їздів на лівому березі Дніпра.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в середу проведено 83 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження в 10,0 тис. осіб, померли – 194 хворих, видужали – 4,8 тис. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про нову хвилю захворюваності. Вона збіглася з початком масового вакцинування. За інформацією Мінцифри, у чергу на вакцинацію записалося майже 100 тис. громадян. Заст. міністра охорони здоров’я Шаталова стверджує, що дані про ціну вакцини та її продаж засекречено на вимогу виробника.
    У світі зафіксовано 441 тис. випадків інфікування, померли 10,9 тис. людей.
    Словаччина із середи оголосила комендантську годину з 20:00 до 5:00, яка діятиме, як мінімум, до 19 березня. У Німеччині "жорсткий" карантин подовжено до 28 березня, з деяким пом’якшенням обмежень.

Війна

  • На Донбасі в середу внаслідок обстрілу поранено ще одного українського військовослужбовця. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Водяному в околицях Донецька, зі стрілецької зброї та гранатометів – у Водяному на схід від Маріуполя, у Пісках на околиці Донецька, у Кам’янці в районі Авдіївки, а також у Причепилівці на півночі Луганської обл.
    За твердженням глави української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Кравчука, Росія планує вийти з режиму припинення вогню, що поставить під загрозу виконання мінських домовленостей. "Республіки" через свої ЗМІ поширили інформацію про дозвіл ведення попереджувального вогню. Кравчук заявив, що українські війська дзеркально відповідатимуть на обстріли, оскільки в них немає іншого виходу. За його словами обстріли з боку "республік" – це не провокації, а війна.
    Українська делегація заявила, що "республіки" готуються прийняти "закони" про перетин "лінії розмежування" за перепустками з фотофіксацією й перевіркою відбитків пальців.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Словаччини Матович "пожартував", що пообіцяв Росії віддати українське Закарпаття в обмін на постачання вакцини. Міністр закордонних справ країни Корчок вибачився перед Україною за "невдалий жарт" глави уряду.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Шмигаль очікує ухвалення Верховною Радою найближчим часом закону про накопичувальне пенсійне страхування.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про плани запуску захищеного урядового зв’язку у вигляді смартфонів до кінця цього року.


 

No comments:

Post a Comment