March 03, 2021

03.02.2021: Зеленський зробив щеплення індійською вакциною

Зеленський зробив щеплення індійською вакциною

  • Зеленський зробив щеплення індійською вакциною.
  • Білорусь зміцнює військову співпрацю з Росією.
  • Посилено покарання за "телефонний тероризм".

В Україні

  • Верховна Рада посилила покарання за "телефонний тероризм", якщо метою неправдивого повідомлення було порушення роботи об’єктів інфраструктури, органів державної влади, а також установ охорони здоров’я та освіти. Прийнято закони про податкові та митні пільги для компаній, що роблять значні інвестиції в українську економіку. У першому читанні прийнято законопроєкт про збільшення розміру аліментів на дитину.
    Депутати збирають підписи для проведення позачергового засідання парламенту, на якому буде поставлено питання про звільнення директора НАБУ Ситника.
  • Компанія Укренерго повідомила, що запаси вугілля на теплових електростанціях за тиждень зросли на 40 %. У розпал опалювального сезону через брак вугілля станції для виробництва електроенергії спалювали дорогий газ.
  • За інформацією Держприкордонслужби, зовнішній товарообіг України в лютому виріс на 10 % проти аналогічного періоду 2020 року і склав $9,42 млрд. Найбільші обсяги імпорту приходять із Китаю, Німеччини та РФ, найбільше продукції експортується до Китаю, Польщі та Туреччини.
  • Держбюро розслідувань повідомило, що слідчі не викликають Порошенка на допити, оскільки триває виконання міжнародно-правових доручень, а підстав для закриття справ проти нього немає. Міністр внутрішніх справ Аваков не вважає за необхідне запровадження санкцій проти Порошенка, оскільки, за його словами, він не є ворогом України.
  • Аналітики Bank of America вважають, що меморандум про подовження програми кредитування stand by для України може бути підписано в III–IV кв. 2021 року після ухвалення Верховною Радою законів, необхідних для виконання “маяків” угоди зі МВФ, що було підписано торік.
  • Апеляційний суд призупинив розгляд скарги Приватбанку на рішення суду про незаконність його націоналізації до винесення вердикту Конституційним судом щодо закону про банківську діяльність, який спрямовано проти можливості повернення банку його колишнім власникам.
  • Мінфін досить вдало розмістив ОВДП на 6,9 млрд грн, знизивши на 0,3–0,5 % ставки прибутковості через зростання попиту на короткотермінові облігації, а також у валюті – на $163 млн. 1 березня Мінфін виплатив відсотки в розмірі $0,335 млрд за єврооблігаціями, які було випущено у 2015 р у рамках реструктуризації держборгу.
    На міжбанку після довгого затишшя зросли обсяги продажів – до $ 136 млн. Експортери продають валюту для сплати податку на прибуток, а держкомпанії готуються до виплати першої частини дивідендів. Продажі Нафтогазу можуть істотно зміцнити курс гривні та дасть змогу Нацбанку поповнити міжнародні резерви в умовах низького попиту на валюту. Загалом сесія пройшла під диктування покупців – валюти на продаж було виставлено багато і гривня зміцнилася. Водночас продажі валюти нерезидентами для купівлі ОВДП практично непомітні, що свідчить про те, що вони закривають угоди коштами, які отримали від погашення облігацій попередніх випусків. На середу курс встановлено на позначці 27,93 ₴/$ (-0,07 грн), 33,60 ₴/€ (-0,12 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,02 грн). Банкіри констатують зростання продажу валюти населенням перед святами.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у вівторок в Україні проведено 85 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування 7,2 тис. осіб, одужали – 5,1 тис., померли від ускладнень 185 хворих. Президент Зеленський дістав щеплення індійською вакциною й закликав населення записуватися на добровільну вакцинацію. За результатами опитувань суспільної думки, більшість респондентів не планують робити щеплення індійським препаратом CoviShield. Протягом доби в електронну чергу на вакцинацію записалися трохи менш ніж 45 тис. громадян. ЮНІСЕФ оголосив, що за програмою COVAX Україні виділено 1,77 млн ​​доз вакцини AstraZeneca, вакцину – дженерік CoviShield тощо.
    Згідно з дослідженням Національної академії наук, 88 % пацієнтів, які захворіли на коронавірус і яких було під’єднано до апаратів штучної вентиляції легенів, померли.
    Укрзалізниця із 7 до 12 березня тимчасово зупиняє продаж квитків у Чернівецькій та Житомирській областях, які оголошено «червоною» карантинною зоною.
    У світі зафіксовано 366 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли 9,4 тис. осіб.
    Президент Чорногорії Джуканович має намір нарощувати зусилля в боротьбі з епідемією – прискорити вакцинацію та закрити кордони для осіб, які не надали негативний ПЛР-тест на коронавірус. Канцлер Німеччини Меркель запропонувала подовжити жорсткий карантин до католицького Великодня з незначними послабленнями.
    За словами прем’єр-міністра Словаччини Матовича, російська вакцина “Супутник V” є ліками, а не гібридною зброєю й політизувати її закупівлі не варто. Президент США Байден пообіцяв надати до кінця травня можливість вакцинації кожному громадянинові країни. Канада дала дозвіл на використання індійської вакцини CoviShield, яку закупила Україна. ЄС розглядає можливість прискорення видавання дозволів на застосування нових вакцин від коронавірусу.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про обстріли окупантами позицій українських військ у районі Водяного на схід від Маріуполя. У Жовтому неподалік від Щастя засобами радіоелектронної боротьби ВСУ було припинено спробу ведення розвідки за допомоги безпілотника. За офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.
  • КПВВ “Щастя” відвідала делегація ЄС разом із президентом Зеленським. Голова Європейської Ради Мішель анонсував нову програму підтримки Донецької та Луганської областей, зокрема, фінансування роботи контрольно-пропускних пунктів на окуповану територію. Мішель прямо заявив, що Росія є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником у його врегулюванні.

Україна та світ

  • Президент Білорусі Лукашенко заявив про готовність розширити військову співпрацю з РФ та розмістити на території країни російські військові літаки, що безпосередньо збільшує небезпеку для України з півночі. Водночас Лукашенко виступає категорично проти створення єдиних органів управління Білорусі та Росії в рамках розбудови союзної держави.
  • Держсекретар США Блінкен оголосив про повне припинення експорту до Росії товарів, технологій та послуг оборонного призначення, крім співпраці в програмі освоєння космосу. Санкції запроваджено проти 7 російських чиновників, глав ФСБ і Федеральної служби виконання покарань тощо, а також проти 27 наукового центру РФ, 9 російських компаній, 3 – німецьких та 1 – швейцарської. МЗС РФ пригрозив США дзеркальними санкціями та закликав “не гратися з вогнем”.
    Санкції проти Росії за переслідування Навального запроваджує також Євросоюз – 1 березня посли країн – членів ЄС затвердили це рішення, яке набуде чинності після офіційної публікації. 

 

No comments:

Post a Comment