February 28, 2021

26.02.2021: Видавання іпотечних кредитів під 7 % річних розпочнеться 1 березня

Видавання іпотечних кредитів  під 7 % річних розпочнеться 1 березня

  • Видавання іпотечних кредитів  під 7 % річних розпочнеться 1 березня.
  • РНБО позбавив звань 10 воєначальників та чиновників за держзраду.
  • Армія знову зазнає втрат на Донбасі.

В Україні

  • РНБО в закритому режимі розглянув питання про деокупацію Криму, санкції, громадянство, а також результати розслідування справ про держзраду, дезертирство й порушення присяги. РНБО доручила Кабміну розробити законопроєкт про виявлення подвійного громадянства у мешканців країни. Ухвалено рішення про позбавлення військових та спеціальних звань і урядових нагород вищих офіцерів армії, флоту  та МВС, які вчинили зраду. За словами глави СБУ Баканова, держзрада не має строків давності. Президент Зеленський доручив секретареві РНБО Данилову підготувати проєкт державної стратегії деокупацію Криму.
  • Президент Зеленський подовжив термін відсторонення від посади голови Конституційного суду Тупицького ще на місяць.
    Зеленський також підписав указ про нову структуру РНБО зі збільшенням чисельності персоналу відомства зі 190 до 237 співробітників.
  • Зеленський також ввів у дію рішення РНБО від 19 лютого про посилення відповідальності за невиконання рішень, які прийняла Рада.
  • Почав ефірне мовлення, а також започаткував прямий ефір в Інтернеті львівський "Перший незалежний канал". Його очолив ставленик Козака – власника каналів "112", NewsOne та ZiK, проти яких запроваджено санкції президентом Зеленським. На "Перший незалежний" перейшли більшість журналістів закритих телеканалів. За годину після початку мовлення канал було відключено під тиском СБУ, супутникове мовлення тощо.
  • Фонд розвитку підприємництва підписав договори із 7 банками, зокрема, з 3 держбанками, про компенсацію відсотків за іпотечними кредитами за ставкою 7 %7 % річних. Протягом року Фонд планує витратити на ці виплати 300 млн грн.
  • За повідомленням Держказначейства, дефіцит держбюджету в січні склав усього 5,7 млрд грн за плану 26,6 млрд грн через збільшення надходжень від запозичень, податків, акцизу від імпортних товарів, ПДВ, а також екологічного податку.
  • Чиновники Мінфіну стверджують, що протягом 2020 р співвідношення держборгу до ВВП України зросло з 44,3 %3 % до 56,8 %8 %.
  • Останній день місяця учасники валютного ринку лише фіксували результати. Невеликі покупки валюти Сітібанком призвели до незначного зростання курсу долара. На понеділок НБУ встановив курс 27,95 ₴/$ (+0,02 грн), 33,84 ₴/€ (-0,30 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні протягом доби проведено 78 тис. тестів, підтверджено зараження 8 2 тис. осіб, одужали – 4,8 тис., померли – 151. Чиновники повідомили про різке зростання кількості заражень у Чернівецькій та Тернопільській областях, а також у Києві. МОЗ скоротило із 71 до 61 список країн "червоної" зони, у яких кількість заражень на 100 тис. осіб вища, ніж в Україні. У разі поверненні з країн "червоної" зони громадяни мусять здати ПЛР-тест або пройти самоізоляцію з використанням додатку для смартфона "Дій вдома". Чиновники стверджують, що в країні не зафіксовано заражень штамами коронавірусу з Великобританії, Бразилії та ПАР. Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив, що громадяни матимуть можливість записатися на вакцинацію через додаток "Дія", починаючи з березня. Посол України в Ізраїлі заявив про досягнення домовленості щодо постачання 10 млн доз вакцини Pfizer до України.
    За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 433 тис. випадків зараження на коронавірус, померли 9,9 тис. осіб. Апеляційний суд Нідерландів підтвердив правомірність рішення уряду про оголошення комендантської години. Громадяни країни неодноразово виходили на протест проти цих карантинних обмежень.
    Російський фонд прямих інвестицій оголосив про початок виробництва російської вакцини "Супутник V" у Білорусі вже найближчим часом.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї у Водяному на приморській ділянці фронту й у Пісках в околицях Донецька. Перестрілки сталися у Лебединському на схід від Маріуполя, у Мар’їр’їнці на околиці Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки й у Луганському на Світлодарському водосховищі. У Невельському в районі Донецька підірвався на вибуховому пристрої та дістав поранень український боєць. Ще 10 військовослужбовців дістали поранень та бойових травм унаслідок обстрілів.
  • МЗС України закликав громадян країни, що живуть на окупованій території Донбасу, не голосувати на виборах до російської Держдуми й назвав незаконною участь у них осіб, які отримали російські паспорти.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що перемовини щодо обміну утримуваними особами з "республіками" та Росією практично заморожені через позицію російської делегації на переговорах тристоронньої контактної групи. Речник української делегації Арестович заявив, що виконання плану спільних дій щодо Донбасу, проведення виборів на окупованій території тощо, відкладено на невизначений термін.

Україна та світ

  • Президент Зеленський підписав указ про створення оргкомітету саміту "Кримської платформи"  обговорення деокупації півострова, який має відбутися в Україні. Президент Байден заявив, що США підтримуватимуть Україну в спільному  протистоянні агресії Росії, а також ніколи не визнають анексію Криму.
  • Пресслужба МВС оголосила про закриття справ, у яких фігурував президент США Байден за кілька місяців до президентських виборів та заявила, що підстав для їхнього відновлення немає. Суд відмовив у поновленні розслідування щодо Байдена колишньому генпрокуророві Шокіну.
  • За твердженням міністра закордонних справ Кулеби, для просування у врегулюванні ситуації на Донбасі потрібна зустріч на вищому рівні в "нормандському форматі". За твердженням міністра, план, який було прийнято на саміті в Парижі в грудні 2019 р, є й наразі актуальним.

Тренди

  • Радник глави Офісу президента колишній міністр фінансів Милованов заявив, що уряд очікує наступний транш кредиту МВФ у розмірі $700 млн до літа поточного року. Президент Зеленський у своїх виступах більш консервативний в оцінках  та вважає, що Україна отримає наступну порцію кредитних коштів від МВФ до кінця року.
  • Законопроєкти президента Зеленського про податкову амністію припускають зниження ставки податку на одноразове декларування доходів до 2,5 %5 % за умови інвестування коштів в ОВДП. Стандартну ставку податку запропоновано встановити на рівні 5 %5 % для коштів в Україні та 9 %9 % – на активи за кордоном.


 

No comments:

Post a Comment