February 26, 2021

25.02.2021: Зеленський призначив послом у США колишнього міністра фінансів Маркарову

Зеленський призначив послом у США колишнього міністра фінансів Маркарову

  • Зеленський призначив послом у США колишнього міністра фінансів Маркарову.
  • Опубліковано аудіозапис розмови Медведчука й Суркова щодо ролі Порошенко в співпраці з РФ.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про створення конгресу місцевих та регіональних влад для діалогу з місцевими елітами, а також закликав Верховну Раду внести зміни до Конституції, які посилюватимуть децентралізацію й дадуть змогу проведення місцевих референдумів.
    У Верховній Раді зареєстровано пакет президентських законопроєктів про податкову амністію.
  • Одна з найбільших енергогенерувальних компаній країни Центренерго звернулася до Кабміну з проханням про реструктуризацію боргів за спожитий газ. Фонд держмайна планує продати держпакет акцій підприємства у 2021 р.
  • Компанія "Енергоатом" відсудила в держпідприємства "Гарантований покупець" 4,1 млрд грн, штрафи за несплату поставленої електроенергії тощо. Борги "Гарантованого покупця" перед виробниками "зеленої" електроенергії зростають, проти нього подано понад сто позовів, Кабмін планує збільшити витрати підприємства на ведення судових справ.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері інформатизації та зв’язку оголосила про намір заблокувати понад 400 російських інтернет-ресурсів, зокрема, "Живий журнал" та "РБК".
  • Суд заборонив проведення закритого конкурсу на главу правління Приватбанку. Колишній топменеджер банку Яценко, якого прокуратура звинувачує в розтраті коштів та виведення активів із банку перед його націоналізацією, вийшов із СІЗО під заставу в 52 млн грн.
    Київський Госпсуд відмовив Приватбанку в накладенні арешту на 250 АЗС, які було взято в лізинг групою "Приват" олігарха Коломойського перед націоналізацією банку.
  • Печерський суд наклав арешт на майно іноземних компаній, які пов’язані з колишнім міністром внутрішніх справ Захарченком, що очолював відомство під час правління президента Януковича. Майно передано в управління Агентству з розшуку та управління активами, які отримано у злочинний спосіб – АРМА.
  • Блогер Шарій, лідер партії власного імені, не з’явився до СБУ на допит у справі про держзраду, його оголошено в розшук.
  • НАБУ закрило ще одне кримінальне провадження проти колишнього президента Порошенка.
    Видання "Цензор.Нет" опублікувало аудіозапис розмови між главою політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуком і радником російського президента Сурковим, у якій йдеться про тісну співпрацю Порошенка з російською владою через Медведчука. Перед запровадженням санкцій усі літаки, що належать компаніям Медведчука, було перегнано до Швейцарії.
    Нацрада з питань телебачення та радіомовлення призначила 2 позачергові перевірки каналу "НАШ".
    Депутат від "ОПЗЖ" Козак оскаржив у Верховному суді санкції, запроваджені проти нього указом президента Зеленського.
  • Капітальні інвестиції у 2020 р в Україні впали на 38 %, проти 2019 р, хоча до кризи вони зростали на 15–16 % на рік.
    Промвиробництво в січні 2021 р знизилося на 4 % проти аналогічного періоду минулого року.
    Сукупний держборг України в січні зріс на 0,006 трлн грн і сягнув 2,56 трлн грн або $90,7 млрд в еквіваленті. Зростання склало 0,25 % у гривні й 0,53 % у доларах.
  • Ощадбанк відкрив у 10 містах 12 іпотечних центрів для оформлення пільгових кредитів на придбання житла. Президент Зеленський та Кабмін анонсували відкриття дешевої іпотеки для громадян уже цього року.
  • Укрексімбанк завершив покупки валюти для оплати постачання вакцин. Після його відходу з ринку на ньому практично не залишилося покупців, що призвело до зміцнення гривні, навіть попри великі виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам. Однак Нацбанку на торгах робити було нічого – обсяги продажів на міжбанку мінімальні. На п’ятницю курс встановлено на позначці 27,93 ₴/$ (-0,02 грн), 34,15 ₴/€ (+0,22 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні протягом доби проведено 78,2 тис. тестів на коронавірус, зараження підтверджено в 8,0 тис. випадків. Смертність уже другий місяць поспіль тримається на одному рівні – у четвер від ускладнень померли 146 хворих, видужали – 4,2 тис. осіб. На думку низки експертів, зростання заражень у країні зумовлено різким збільшенням обсягів тестування перед завезенням вакцин до країни. За повідомленнями з регіонів, багато лікарів, яких було включено до пріоритетних списків на вакцинування, відмовляються робити щеплення індійською вакциною. За 2 доби в Україні вакциновано менш ніж 1200 осіб.
    Сайт Worldometers повідомив про 445 тис. випадків зараження коронавірусною інфекцією у світі протягом доби, померли – 10,6 тис. людей. Канцлер Німеччини Меркель оголосила про досягнення домовленості між країнами-членами ЄС про запровадження єдиних електронних сертифікатів осіб, яких уже вакциновано від коронавірусу. Лідери країн ЄС вирішили подовжити обмеження на поїздки громадян через складну епідеміологічну ситуацію, що триває.
    Американська компанія Moderna очікує отримати від продажу вакцини від коронавірусу у 2021 р понад $18 млрд.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Лебединському на приморській ділянці фронту. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися поруч – у Павлополі, а також у районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь – поблизу Оленівки й у Славному, в околицях Донецька – у Мар’їнці та Пісках, у районі Горлівки – у Шумах, на Світлодарському водосховищі – у Луганському, й у районі траси Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. – у Жолобку. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков, член української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, стверджує, що "мінський" переговорний процес практично заблоковано діями "республік" та Росії.

Україна та світ

  • Президент Зеленський підписав указ про призначення колишнього міністра фінансів Маркарової послом у США. На думку експертів, влада сподівається за її допомоги просунути переговори зі МВФ. Представник МВФ Райс заявив, що Фонд очікує від української влади пропозицій щодо низки питань для відновлення переговорів про перегляд меморандуму про співпрацю.
  • З проєкту "Північний потік-2" вийшов ще один учасник – французька страхова компанія AXA.
  • Президент Зеленський у бесіді з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом заявив, що поточною метою України є отримання плану дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ).
  • Держдепартамент США заявив у річницю захоплення Криму Росією, що ніколи не визнає анексію півострова, а антиросійські санкції збережуться до його деокупації.
  • Міністерство закордонних справ запустило презентаційний сайт України англійською мовою – Ukraine Now.
  • Естонська розвідка вважає можливим вторгнення Росії до України через білоруський кордон.
    Євросоюз подовжив ще на рік санкції проти режиму білоруського президента Лукашенка.

 

No comments:

Post a Comment