February 12, 2021

11.02.2021: ЄК нагадала Україні про реалізацію судової реформи, боротьбу з корупцією та олігархами

ЄК нагадала Україні про реалізацію судової реформи, боротьбу з корупцією та олігархами

  • ЄК нагадала Україні про реалізацію судової реформи, боротьбу з корупцією та олігархами.
  • На Донбасі в день візиту Зеленського та послів G7 загинули 2 українських бійців.
  • Рейтинги "Слуги народу" падають усе нижче.
  • ОАСК скасував перейменування Московського проспекту та вулиці Суворова в Києві.

В Україні

  • Держбюро розслідувань повідомило про підозру двом командирам батарей, які перебували в безпосередній близькості від великого складу боєприпасів у Сватовому, де у 2015 році відбувся великий вибух. Слідство вважає вибух складів результатом диверсії. Досі не пред’явлено звинувачення колишньому керівництву арсеналів, де сталися вибухи.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок щодо  мера Одеси Труханова в справі про розкрадання коштів у розмірі 92 млн грн під час  приватизації заводу "Краян". Справа повторно розглядатиме ВАК.
  • Окружний адміністративний суд Києва скасував перейменування Московського пр. столиці на честь Бандери, а вул. Суворова – на Омеляновича-Павленка.
  • На думку фінансових аналітиків Deutsche Bank, вартість державних зобов’язань України, які було випущено у 2015 р для реструктуризації боргу та прив’язано до ВВП (варанти) може зрости з поточних 113 % до 140–170 % через хороший прогноз зростання ВВП країни. Торік Мінфін викупив приблизно 10 % цих зобов’язань і планує повторити подібну операцію й у 2021 р, що також призведе до зростання ціни варантів.
  • Після невеликого подорожчання долара вранці на торги вийшли експортери металу та сільгосппродукції, а також нерезиденти, які конвертували валюту для купівлі ОВДП на аукціоні Мінфіну у вівторок. Гривня стала швидко зміцнюватися. У цей момент Нацбанк купив приблизно $20 млн за 27,28 грн, після чого ринок заспокоївся. Офіційний курс зафіксовано на позначці 27,84 ₴/$ +0,07 грн), 33,81 ₴/€ (+0,15 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, 11 лютого було проведено 40,1 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження в 4,8 тис. осіб, видужали – 7,2 тис., померли – 116. У світі зареєстровано 437 тис. випадків інфікування, померли – 13 тис. людей.
    Головний санлікар Ляшко оголосив, що вакцини Pfizer та AstraZeneca надійдуть до України наступного тижня, а першими щеплення отримуватимуть медпрацівники. Президент РФ Путін заявив, що не отримав щеплення російською вакциною "Супутник V", тому що в нього є індивідуальний план щеплення, а застосовувати кілька вакцин одночасно не можна.
    Єврокомісія запускає програму підтримки вакцинації в країнах "Східного партнерства" на суму €40 млн.

Війна

  • Армія несе на Донбасі втрати практично щодня. У четвер снайпер застрелив бійця в Зайцевому в районі Горлівки, ще один військовослужбовець загинув унаслідок обстрілу в Новомихайлівці в околицях Донецька. Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту, в Авдіївці, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. Війська відкривали вогонь у відповідь. Штаб операції об’єднаних сил повідомив місію ОБСЄ про порушення режиму припинення вогню окупаційними військами.
    Лінію фронту відвідав президент Зеленський разом із послами країн "Великої сімки". Він заявив, що минуло вже 200 днів із моменту оголошення перемир’я. Зеленський визнав, що кількість обстрілів позицій українських військ збільшилася, що, як він вважає, є спробою тиску на Україну на переговорах тристоронньої контактної групи. За його словами, для встановлення миру на Донбасі всі сторони мусять виконувати мінські домовленості за погодженим графіком.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбулося засідання Ради асоціації Україна-ЄС.
    Європарламент у доповіді про виконання Україною Угоди про асоціацію позитивно оцінив її зусилля щодо імплементації в більшості сфер економіки, водночас констатувавши зростання кількості держпідприємств та уповільнення темпів приватизації. Європарламент закликав українську владу боротися з впливом олігархів на політичну та судову систему, повсюдним кумівством та корупцією у сфері охорони здоров’я, а також із тіньовою зайнятістю. Також євродепутати нагадали про необхідність дотримання Україною рішень Арбітражної комісії щодо невідповідності Угоді мораторію на експорт необробленої деревини. Енергетичний ринок України визнано неконкурентоспроможним за стандартами ЄС. У доповіді міститься заклик до влади країни завершити реформу ринку електроенергії, посилити незалежність національного диспетчера – Укренерго, відмовитися від перехресного субсидування, а також модернізувати електростанції відповідно до стандартів екології та безпеки ЄС.
    На саміті було підписано угоду про приєднання України до системи регулярних автобусних перевезень Євросоюзу.
    Заст. голови Єврокомісії Шефчович анонсував розширення стратегічного партнерства між Україною та ЄС у сировинній сфері й у виробництві батарей для електромобілів.
    Єврокомісар із сусідства та розширенню Союзу Варга висловив надію на отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) у нинішньому році.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель стверджує, що на переговорах у Москві захищав інтереси України та підтримав її територіальну цілісність. Боррель стверджує, що без повної реалізації мінських домовленостей відносини ЄС та Росії не повернуться до нормальних. Він заявив, що судова реформа та відновлення верховенства права мають стати головним завданням української влади.
    МЗС України привітав оцінку зусиль України Євросоюзом і пообіцяв врахувати рекомендації.
  • З ініціативи Росії в режимі відеоконференції відбулося засідання Ради Безпеки ООН за підсумками виконання мінських домовленостей 2015 року, Постійний представник РФ при ООН Небензя звинуватив Україну в окупації власної території і злочинах проти "народу Донбасу". Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук у відповідь заявив, що Росія сама не виконує домовленості. За його твердженням, РФ перетворила Крим та Донбас у свої військові форпости і надалі  видає паспорти жителям "республік". Представник адміністрації США Гантер прямо звинуватив Росію в окупації Криму та Донбасу, а також у спробі уникнути відповідальності за агресію. За його словами, РФ фінансує "республіки", постачаючи туди військову техніку, боєприпаси та паливо, а також навчає війська. Він також закликав інші країни до приєднання до "кримської платформи" для деокупації півострова.
  • Глава Кабміну Польщі Моравецький назвав "Північний потік-2" антиєвропейським проєктом, який є частиною агресивної політики Росії.

Тренди

  • Чергове соцопитування підтвердило швидке падіння рейтингів президентської партії "Слуга народу". Київський міжнародний інститут соціології опублікував дані про підтримку партій населенням, у якому на перше місце респонденти поставили "Європейську солідарність" з 12,2 % й "Опозиційну платформу – За життя" з 11,4 %. У "Слуги народу" – лише 10,5 % підтримки, у "Батьківщини" – 8,9 %.

No comments:

Post a Comment