February 11, 2021

10.02.2021: Українці незадоволені діями влади в боротьбі з коронавірусом

Українці незадоволені діями влади в боротьбі з коронавірусом

  • Українці незадоволені діями влади в боротьбі з коронавірусом.
  • Купівля валюти Укрексімбанком під постачання вакцин призвела до зростання курсу долара.
  • Знищення авіалайнера МАУ над Тегераном могло бути спланованою операцією.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про держпідтримку інвестиційних проєктів із сумою вкладень від $20 млн (про інвестиційних нянь).
  • Нафтогаз підняв на січень ціну на газ, що постачає за спецзобов’язаннями виробникам теплової енергії – із 6,1 до 7,33 грн/м³ не враховуючи транспортування та ПДВ.
  • Детективи НАБУ провели обшуки в Енергоатомі в справі про продаж електроенергії за заниженою ціною.
  • Компанія "ДТЕК-енерджі" олігарха Ахметова зупинила на позаплановий аварійний ремонт 11 з 12 енергоблоків ТЕС, власинком яких вона є. Це відбувається на тлі різкого скорочення запасів вугілля на електростанціях та зниження температури.
  • Господарський суд знову наклав арешт на майно та акції Промінвестбанку за позовом компаній олігарха Коломойського. НБУ не погодила продаж акцій банку олігархові Тігіпку.
  • Апеляційний суд Києва залишив під арештом військовослужбовця Антоненко, якого прокуратура та Нацполіція звинувачують в організації вбивства журналіста Шеремета в липні 2016 р.
  • Верховний суд відхилив два позови до президента Зеленського про скасування санкцій проти телеканалів, які контролює кум російського президента Медведчук – голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя". Опитування групи "Рейтинг" підтвердило підтримку більшістю респондентів рішення Зеленського про санкції.
  • Нерезиденти практично не продавали валюту для оплати куплених ними у вівторок гривневих ОВДП, оскільки розтягнули продажу на весь минулий тиждень і отримали кошти від погашення облігацій попередніх випусків. Однак уже другий день поспіль на торгах Укрексімбанк активно скуповує долари, пожвавилися й імпортери, які побачили відскок курсу в бік підвищення. На думку банкірів, розворот курсу викликаний купівлею доларів Укрексімбанком для оплати контрактів на постачання вакцин, який планує укласти МОЗ. Курс на четвер встановлено на позначці 27,77 ₴/$ +0,12 грн), 33,67 ₴/€ (+0,22 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Київ

  • Київська міська адміністрація ухвалила рішення про закриття шкіл та дитячих садків 11 й 12 лютого через погіршення погодних умов.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив, що в середу протестовано 43,1 тис. людей, зараження коронавірусом виявлено в 5,0 тис. осіб, одужали – 6,6 тис., померли – 124. За даними Держстату за 11 місяців 2020 р, у країні щодня від різних причин помирають майже 1650 людей. Згідно з результатами опитування групи "Рейтинг", 57 % респондентів незадоволені діями влади й особисто президента Зеленського в боротьбі з епідемією.
    Президент Єврокомісії Домбровскіс повідомив про погодження продажу Польщею Україні 1,2 млн доз вакцини компанії AstraZeneca. Український Кабмін заборонив реєстрацію російської вакцини.
    У світі зафіксовано 437 тис. випадків зараження, померли 14 тис. хворих. Середня щоденна смертність від усіх причин складає майже 170 тис.осіб.
    Канцлер Німеччини Меркель заявила про намір подовжити жорсткий карантин у країні до кінця лютого. Латвія закрила в’їзд до країни громадянам ЄС, Великобританії та Швейцарії з 11 до 25 лютого.

Війна

  • На Донбасі армія знову зазнала втрат. У Пісках на околиці Донецька кулею снайпера поранено українського військовослужбовця. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Верхньоторецькому на північ від траси Донецьк-Горлівка, й у Золотому на півночі Луганської обл., де окупанти скинули гранати на позиції українських військ із безпілотника. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що війська відкрили вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • За словами віцепрезидента Єврокомісії Домбровскіса, у 2021 р почнеться перегляд торговельної частини угоди про асоціацію України з ЄС із метою розширення доступу українських товарів на європейський ринок. Він заявив, що Україна отримає від Євросоюзу другий транш макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) за умови відновлення антикорупційних структур та подовження співпраці зі МВФ.
  • Канадські ЗМІ опублікували аудіозапис, який може свідчити про навмисне знищення іранською владою авіалайнера МАУ, який було збито в небі над Тегераном у січні 2020 р.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас заявив, що зупинення будівництва "Північного потоку-2" підштовхне Росію до посилення співпраці з Китаєм, що, за його словами, негативно вплине на Європу.

 

No comments:

Post a Comment