February 10, 2021

09.02.2021: Кабмін скасував мораторій на перевірки бізнесу

Кабмін скасував мораторій на перевірки бізнесу

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін скасував мораторій на перевірки бізнесу.
  • Росія розширила санкції проти українських підприємств.
  • На Донбасі під час спроби перетину лінії фронту було розстріляно цивільну автівку.

В Україні

  • Кабмін ухвалив постанову про створення єдиного резервного сховища держреєстрів для централізованого захисту даних від кіберзагроз.
    Уряд скасував мораторій на перевірки підприємств, який було запроваджено на час карантину в березні 2020 р. Компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" оголосила про відновлення СБУ слідчих дій проти неї за підозрою в ухиленні від сплати податків. За твердженням Європейської бізнес асоціації, почастішали звернення підприємств про затримки оформлення вантажів на митниці.
    Кабмін підписав меморандум із місцевою владою про її відмову від підвищення тарифів на тепло та гарячу воду до кінця опалювального сезону. 30 газопостачальних компаній встановили максимальну ціну на газ – 6,99 грн/м³, без урахування вартості транспортування і ПДВ, починаючи із січня.
  • Україну накрили снігопади, рух транспорту в містах та головними шляхами обмежено.
  • За даними Укренерго, запаси вугілля на ТЕС складають лише 43 % від мінімально необхідного рівня, що може вплинути на функціонування енергосистеми. Низка блоків теплових електростанцій виведено в позаплановий ремонт. Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг планує провести перевірку всіх ТЕС до кінця цього тижня.
  • Адвокат попереднього президента Порошенка повідомив про закриття НАБУ кримінального провадження щодо можливих фактів розкрадання $100 млрд його підзахисним та політичними діячами США.
  • За інформацією Держстату, у січні ціни на основні товари, продукти та послуги зросли на 1,3 % проти грудня 2020 р, а проти січня 2020 р інфляція збільшилася на 6,1 %.
  • НБУ оголосив про відновлення стрес-тестування банків, який було зупинено після оголошення карантину.
  • Мінфін провів успішний аукціон із розміщення ОВДП, на якому продав держзобов’язання на загальну суму 13,1 млрд грн, зокрема, валютні – на $209 млн (5,7 млрд грн). Експерти зазначили, що чиновники змушені підіймати прибутковість довготермінових ОВДП в умовах дефіциту коштів для фінансування бюджету через туманні перспективи отримання другого траншу кредиту від МВФ. Мінфін підвищив оцінку суми виплат за держборгом в I кв. на 7,3 млрд грн – до 146,1 млрд грн. За підсумками року сукупний держборг країни зріс на 7,1 % – до $90,3 млрд. Глава президентської партії "Слуга народу" Корнієнко оголосив, що головні законопроєкти 5 сесії Верховної Рад спрямовані на виконання "структурних маяків" МВФ.
    На міжбанку нерезиденти активно продавали валюту для викупу облігацій. НБУ знову купував долари – за оцінкою учасників торгів він придбав приблизно $20 млн. Ці покупки спровокували розвертання курсу й долар знову став дорожчати. Курс на середу зафіксовано на позначці 27,64 ₴/$ (-0,02 грн), 33,44 ₴/€ (+0,18 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у вівторок в Україні проведено 43,7 тис. тестів, зараження коронавірусом підтверджено в 3,4 тис. осіб, одужали – 7,8 тис., померли – 163. Уряд дозволив проводити масові та громадські заходи за умови дотримання дистанції, зокрема, в установах освіти. Головний санлікар Ляшко заявив, що МОЗ готує новий розподіл країни на карантинні зони. Українські вчені вважають, що кількість випадків зараження та смертність у країні зменшуватиметься й надалі. Міністерство фінансів оголосило, що Всесвітній банк готовий надати кредит на суму $30 млн на закупівлю вакцин у разі вакцинації 10 млн осіб, загальна допомога складе $90 млн. Центр громадського здоров’я повідомив, що списки на вакцинування ще не складено, хоча чиновники і президент оголосили про початок кампанії щеплень з 16 лютого. Компанія "Лекхім", через яку МОЗ планує закуповувати китайську вакцину, подала заявку про її реєстрацію в Україні.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі зафіксовано 384 тис. ствердних результатів тестів, померли 13,2 тис. людей.
    Соцмережа Facebook та її дочірня компанія Instagram оголосили про розширення переліку відомостей щодо коронавірусної інфекції та вакцинації, які вважає "хибними". Низка журналістів та експертів назвали ці дії посиленням цензури в мережі Інтернет.
    Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я після відвідування китайського міста Вухань, де було зафіксовано перший спалах епідемії, заперечують гіпотезу про лабораторне походження коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Богданівці – на одній із ділянок розведення військ, а також у Пісках на околиці Донецька й у Шумах у районі Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. Під час спроби перетнути лінію фронту на окуповану територію в районі Богданівки було обстріляно цивільну автівку, її водій загинув, пасажира – поранено.
  • Російську акредитацію отримали вже 5 вищих навчальних закладів "республік". Нещодавно свідоцтво отримав Донецький національний технічний університет для 10 груп спеціальностей. Дипломи цих ВНЗ вносяться до федерального реєстру дипломів РФ.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна сподівається отримати план дій щодо членства в НАТО одночасно з Грузією. У відповідь генеральний секретар Альянсу Столтенберг заявив, що Україні треба сконцентруватися на реформах, які наблизять її до членства. Про повсюдну корупцію, яка гальмує процес реформ в Україні, заявив і єврокомісар із закордонних справ Боррель.
  • Росія розширила список санкцій проти України, включивши до нього імпорт залізничних коліс та осей, що сильно вдарить по компанії "Інтерпайп" олігарха Пінчука.
  • Данське морське управління повідомило, що прокладання труби газогону "Північний потік-2" у територіальних водах країни має завершитися наприкінці квітня.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель після переговорів у Москві заявив про необхідність запровадження нових санкцій проти Росії через порушення прав людини її владою.

Тренди

  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про випуск ОВДП на суму 25 млрд грн для погашення боргів підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" електроенергії. Найбільші компанії альтернативної енергетики в Україні належать олігархові Ахметову.
  • Ексзаступник. глави СБУ Нескоромний оголосив про скасування пресконференції в Брюсселі через оголошення його в міжнародний розшук. Він виклав у своєму телеграм-каналі відео, у якому заявив, що служба не працює в інтересах України, а низку співробітників завербовано іноземними спецслужбами, вони залучені в корупцію, торгують секретними даними та "кришують" контрабанду. Нескоромний пообіцяв оприлюднити інформацію про факти корупції в СБУ, якщо отримає санкцію від своїх адвокатів. Служба назвала заяви Нескоромного "маніпулятивними".
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що іпотека під 7 % запрацює з березня 2021 року, а уряд працюватиме над зниженням процентної ставки до 5 % вже цього року.
  • Міністр економіки Петрашко стверджує, що в Україні склалися сприятливі умови для відновлення економіки та назвав прогнозне зростання ВВП у 2021 р "цілком імовірним".
  • За твердженням міністра агрополітики Лещенка, нинішній рік має стати початком запуску "цивілізованого ринку землі".
  • Прем’єр-міністр Шмигаль пообіцяв почати впровадження системи накопичувального пенсійного забезпечення вже у 2021 р.
  • За даними соцопитування Центру Разумкова, 69 % респондентів оцінили економічну ситуацію в країні як вкрай погану. Понад половина опитаних підтримують розпуск Верховної Ради та відставку уряду, 49 % виступають за дострокові президентські вибори. За твердженням соціологів, лідером довіри серед політиків став спікер парламенту Разумков – йому довіряють 32 % респондентів, не довіряють – 53 %, далі йдуть президент Зеленський із рівнем довіри/недовіри 27 %/65 %, лідер "Опозиційної платформи – За життя" Бойко (22 %/70 %), попередній президент Порошенко – (20 %/76 %) і лідер "Батьківщини" Тимошенко (19/75 %). Щонайнижчий рівень довіри – до міністра внутрішніх справ Авакова – 12 %. У президентському рейтингу відрив Зеленського від конкурентів скоротився до мінімуму – його підтримують майже 16 % опитаних, далі йдуть Бойко з 13 % та Порошенко з 11,7 %.

No comments:

Post a Comment