February 09, 2021

08.02.2021: В Україні першими вакцинуватимуть президента, прем’єра і "громадських авторитетів"

В Україні першими вакцинуватимуть президента, прем’єра і "громадських авторитетів"

  • В Україні першими вакцинуватимуть президента, прем’єра і "громадських авторитетів".
  • Активні продажі ОВДП обвалили курс долара на міжбанку.
  • ДТЕК повернув державі "Добропіллявугілля".
  • Зеленський анонсував проведення 30 масштабних форумів до Дня незалежності.

В Україні

  • У Києві відбувся форум "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді", на якому виступив президент Зеленський. Він анонсував проведення військового параду на День незалежності і 30 масштабних щотижневих форумів для "великого суспільного діалогу" громадян, експертів та влади.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції склало та направило до суду 13 протоколів на політичні партії за порушення фінансової звітності. Серед порушників – "Батьківщина" й "Демократична партія угорців України".
  • Компанія олігарха Ахметова ДТЕК повернула державі вугледобувне об’єднання "Добропіллявугілля", шахти якого були в неї в оренді з 2010 р. Компанія стверджує, що погасила всі борги перед державою.
  • Приватбанк планує провести закритий конкурс для обрання нового глави правління.
  • Активні продажі Мінфіном ОВДП з одночасним зростанням їхньої прибутковості привели до відновлення зацікавлення іноземних спекулянтів до українських держзобов’язань, Нерезиденти продають досить значні обсяги валюти для купівлі гривневих ОВДП, що призвело до суттєвого перекосу пропозиції над попитом і спровокувало скидання валюти експортерами, які не хочуть втрачати зароблені кошти. Гривня швидко дорожчає, цей процес стримує лише Нацбанк, який "пилотяжить" валюту з міжбанку. На вівторок курс встановлено на позначці 27,67 ₴/$ (-0,10 грн), 33,26 ₴/€ (-0,02 грн), 3,72 ₴/10 руб. Підвищення прибутковості держоблігацій призводять до зростання держборгу та його обслуговування, проте уряду нічого іншого не залишається, поки не досягнуто згоди зі МВФ про продовження співпраці й отримання Україною другого траншу кредиту stand by. У вівторок Мінфін спробує розмістити, крім гривневих, ще й 6-річні ОВДП у доларах та євро.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок проведено 30,9 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,6 тис. осіб, померли 127 хворих, одужали – 8,9 тис. людей. Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що уряд не планує посилювати карантинні обмеження до квітня-травня. За його словами, на вакцинування населення виділено понад 3,9 млрд грн і вона розпочнеться з 16 лютого. За планами уряду, першими щеплення одержить президент, прем’єр-міністр, Степанов, а також "громадські авторитети", щоби подолати скепсис населення до вакцинації. Президент Зеленський зв’язався з главою компанії Pfizer Бурлою для обговорення можливості укладення контракту на постачання вакцини. Тимчасова повірена в справах США Квін заявила, що американська адміністрація готує новий пакет допомоги для створення в Україні інфраструктури вакцинації.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі зафіксовано 319 тис. випадків зараження (за повторними тестами тощо), померли – 8,2 тис. людей. ЄС підписав із Pfizer ще одну угоду на постачання додаткових 300 млн доз вакцини.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів та гранатометів у Південному в районі Горлівки. Під обстріл зі стрілецької зброї та гранатометів потрапили оборонці Водяного на приморській ділянці фронту, Пісок на околиці Донецька й Авдіївки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. Про факти обстрілу командування операції повідомило місію ОБСЄ.

Україна та світ

  • Новий глава владної німецької партії ХДС Лашет вважає за можливе надання Україні перспективи членства в ЄС і підтримує збереження режиму санкцій проти Росії.
  • Слухання в Міжнародному суді ООН у Гаазі в справі про знищення малайзійського авіалайнера рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р відкладено до 15 квітня. Заст. міністра закордонних справ Єнин уважає, що розгляд справи завершиться не раніше 2023 р.

 

No comments:

Post a Comment