February 03, 2021

02.02.2021: Зеленський запровадив санкції проти 3 українських телеканалів

Зеленський запровадив санкції проти 3 українських телеканалів

  • Зеленський запровадив санкції проти 3 українських телеканалів.
  • Тютюновий монополіст "Тедіс-Україна" скасував 3,4 млрд грн штрафу АМКУ.
  • На Донбасі від кулі снайпера загинув український боєць.

В Україні

  • Президент Зеленський указом ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти 3 телеканалів та депутата від "Опозиційного блоку – За життя" Козака, який є формальним власником підприємств, що володіють цими каналами. Йдеться про канали "112", "ZiK", "NewsOne", які експерти пов’язують із депутатом Медведчуком – кумом російського президента Путіна. За інформацією СБУ, санкції нібито запроваджено через діяльність підприємств Козака, що постачають до України вугілля з окупованої території Донбасу. За інформацією ЗМІ, члени РНБО підписали проєкт рішення письмово, без пояснень від Зеленського та обговорення. На думку низки юристів, указ є незаконним і його буде скасовано судом. Національна спілка журналістів України назвала заборону телеканалів наступом на свободу слова. Трансляція каналів триває в мережі Інтернет, зокрема, через мережі кабельних провайдерів, хоча частина з них уже припинили мовлення.
    Зеленський має намір провести на День незалежності військовий парад на Хрещатику за участі лідерів країн-партнерів України.
  • Верховна Рада прийняла закон про автоматичне надання права власності/користування земельною ділянкою в разі придбання будівлі, яка розташована на ній.
    У першому читанні прийнято законопроєкт, що дозволяє третейським судам розглядати справи про захист прав споживачів. Право реєстрації третейських судів закріплюється за Міністерством юстиції.
    Прийнято закон про внесення в кадастр відомостей щодо прикордонних ділянок землі, без технічної документації та плану облаштування кордону.
    За основу прийнято законопроєкт про збереження покриття автодоріг за допомогою вдосконалення габаритно-вагового контролю вантажівок.
    Депутати від "Слуги народу" внесли законопроєкт про визнання подвійного громадянства, для громадян, які отримали російські паспорти на окупованій території Криму й Донбасу тощо.
    Затверджено санкції проти республіки Нікарагуа, яка відкрила почесне консульство в окупованому Криму.
  • Шевченківський районний суд учергове подовжив термін попереднього ув’язнення військовослужбовця Антоненка, якого Нацполіція звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета.
  • Печерський районний суд Києва дав дозвіл олігархові Коломойському на витребування в СБУ та НАБУ матеріалів розслідування агентства Kroll щодо виведення коштів Приватбанку на пов’язані з ним компанії.
  • Компанія-монополіст, постачальник практично всієї тютюнової продукції "Тедіс-Україна" скасувала через Верховний суд штраф у розмірі 3,4 млрд грн, який було накладено на неї Антимонопольним комітетом за зловживання монопольним становищем та антиконкурентні дії.
  • Глава НБУ Шевченко оголосив про плани уряду розмістити протягом року єврооблігації на суму $2,4 млрд. Прибутковість цих запозичень безпосередньо залежить від подовження співпраці України зі МВФ. Шевченко заявив, що Україна має намір отримати у 2021 р від МВФ 3 транші кредитів на суму $2,2 млрд.
  • Мінфін розмістив гривневі ОВДП на загальну суму 5,3 млрд грн, з них на 2 млрд грн – 3-річні під 12,15 % річних, на 2,1 млрд грн – 2-річні під 11,88 % річних, на 0, 9 млрд грн – 1-річні під 11,4 % річних, і всього на менш ніж 0,3 млрд грн – 3-місячні під 9,29 % річних. Ці результати ніяк не вплинули на міжбанк – торги тривали досить мляво. Курс практично не змінився, Нацбанк у сесії знову не брав участі: 28,06 ₴/$, 33,79 ₴/€ (-0,11 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило про проведення у вівторок у країні 43,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 3,2 тис. осіб, одужали 10,1 тис. хворих, померли – 165. За словами міністра охорони здоров’я Степанова, вакцина від коронавірусу в українських аптеках у вільному продажу з’явиться не раніше літа. Він заявив, що до кінця тижня міністерство планує укласти контракти з виробниками вакцин для постачання до України.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі зареєстровано 452 тис. випадків зараження, померли 14,7 тис. людей. У середньому, на день у світі від різних причин вмирає приблизно 170 тис. осіб. Китай оголосив про плани передавання 10 млн доз вакцини програмі COVAX. Програма безкоштовно постачає вакцини від коронавірусу до країн, що розвиваються, зокрема, до України. Китайську вакцину планують передати африканським країнам.

Війна

  • На Донбасі в Шумах під Горлівкою снайпер смертельно поранив українського військовослужбовця. Окупанти обстріляли позиції українських військ у Південному в околицях Горлівки з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів, з гранатометів та стрілецької зброї – у Зайцевому на північ від Горлівки, у Водяному та Павлополі на приморській ділянці фронту, а також у Кримському на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66 "Бахмутка". В Авдіївці ВСУ засобами радіоелектронної боротьби подавили безпілотник, за допомоги якого окупанти мали намір скинути гранати на позиції українських військ. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про "провокації" місію ОБСЄ.

Україна та світ

  • Німецька газета Handelsblatt повідомила, з посиланням на джерела в американській адміністрації, що влада США готова скасувати або пом’якшити санкції проти "Північного потоку-2". Підставою може послужити прив’язка санкцій до можливості обмеження прокачування газу через газогін у разі скорочення або припинення транзиту через Україну. США. нібито, також наполягають на вкладенні коштів Німеччиною в українську інфраструктуру транспортування водню. Німецький уряд готує "пакетну пропозицію" для США з цього питання.
    Російський суд засудив опозиціонера Навального до тюремного ув’язнення терміном на 3,5 роки. Влада Німеччини раніше заявила, що готова зупинити будівництво "Північного потоку-2" якщо переслідування Навального триватиме й надалі.
    На думку глави МЗС ФРН Мааса, США мають намір активніше брати участь у врегулюванні "конфлікту" в Україні.
    На відеоконференції тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі російська делегація знову спробувала виставити "республіки" стороною конфлікту на сході України й у такий спосіб уникнути відповідальності за агресію.
  • Кіпр скасував надання громадянства в обмін на інвестиції. Олігархи багатьох країн, України тощо, а також глави злочинних угруповань отримали громадянство ЄС через купівлю кіпрської нерухомості.


 

No comments:

Post a Comment