February 05, 2021

04.02.2021: Верховна Рада прийняла закон про дистанційну роботу

Верховна Рада прийняла закон про дистанційну роботу

  • Верховна Рада прийняла закон про дистанційну роботу.
  • Шмигаль має намір подовжити карантин до 1 квітня.
  • До Верховного суду подано позов про скасування указу Зеленського щодо санкцій проти телеканалів.

В Україні

  • Верховна Рада переважною більшістю голосів ухвалила закон про дистанційну та надомну роботу. У документі зазначено, що роботодавець зобов’язаний забезпечити точний облік відпрацьованого часу та контроль за його раціональним використанням. Закон також запроваджує визначення "гнучкого режиму робочого часу".
    Депутати прийняли закон про фінансовий лізинг. За твердженням авторів документа, він дасть змогу підприємствам залучати кошти для оновлення основних фондів та зростання виробництва.
    У першому читанні прийнято закон про "велику" приватизацію, для розблокування проведення аукціонів із продажу держпакетів акцій великих підприємств. Приватизацію було заморожено в березні 2020 р "до стабілізації ситуації на світових ринках".
    Прийнято закон про ветеринарну медицину. Документи на тварин можуть видаватися як у паперовому, так і в електронному вигляді.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про звільнення внутрішньо переміщених осіб від штрафних санкцій за несвоєчасне повернення кредитів із 2014 р. Здебільшого штрафні санкції багаторазово перевищили розмір кредитів. Згідно із законом про боротьбу з тероризмом держава в разі проведення антитерористичної операції мусить компенсувати громадянам втрату майна, проте досі жоден із внутрішніх переселенців такої компенсації не отримав.
    Внесено зміни до закону про присвоєння спеціальних звань співробітникам поліції.
    За основу прийнято законопроєкт про правила використання паспортів, зокрема, електронних.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про відновлення конкурсів на державні посади.
  • Проти президента Зеленського до Верховного суду подано позов про незаконність застосування санкцій до 3 телеканалів, які контролює партія "Опозиційна платформа – За життя". Партія провела позачерговий з’їзд, на якому ухвалила рішення ініціювати процедуру імпічменту Зеленського. Група активістів "Національного фронту" влаштувала пікет біля телеканалу "НАШ", який активно рекламує попереднього президента Порошенка і його партію.
    Через введені проти 3 телеканалів санкції, президентська фракція збирає позачергове засідання. Посли країн "великої сімки" щодо блокування мовлення телеканалів заявили, що Україна має право боротися з дезінформацією.
  • Укртрансгаз у березні починає торгівлю газом зі сховищ через Українську енергетичну біржу.
  • Міністр юстиції Малюська заявив про виграш справи в Стокгольмському арбітражі проти співвласників міноритарного пакета акцій "Укрнафти" – Коломойського, Боголюбова та Палиці, які вимагали від України компенсації в розмірі $6 млрд за невиплату дивідендів та зменшення вартості активів.
  • Вищий антикорупційний суд зупинив передавання від НАБУ до СБУ справи про корупцію заст. глави президентського офісу Татарова.
  • Верховний суд зняв арешт з акцій Промінвестбанку, який було накладено на вимогу його колишнього власника – російського державного банку ВЕБ. Отже, у такий спосіб був легітимізований продаж банку олігархові Тігіпку. Він купив акції в компанії "Фортіфай" олігарха Коломойського, яка придбала їх із великим дисконтом на аукціоні, попри арешт.
  • Нацбанк збільшив у 2 рази – до €200 тис. – ліміт на валютні інвестиції фізичних осіб за кордон.
  • Офіційні особи МВФ не озвучують можливі терміни надання Україні наступного траншу кредиту за програмою stand by.
  • На міжбанку пропозиція валюти помітно перевищувала попит. Нацбанк викупив майже всі надлишки, не дозволивши гривні зміцнитися сильніше: 27,89 ₴/$ (-0,11 грн), 33,45 ₴/€ (-0,19 грн), 3,69 ₴/10 руб.
    За даними НБУ, мешканці України в січні купили на 1,5 % (на $16 млн) більше валюти, ніж продали, а загальна сума купівлі склала $1,085 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби проведено 43,1 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 4,9 тис. людей, померли 158 хворих, видужали – 8,2 тис. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд має намір подовжити карантин до 1 квітня, й, найімовірніше, він триватиме й надалі "у тій чи іншій формі". Головний санлікар Ляшко заявив, що в країні вже одужали понад 80 % інфікованих, а летальність становить менш ніж 2 % від зареєстрованих випадків. Віцепрем’єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина заявила, що вакцинація стає новим "безвізовим режимом", а багато країн відмовлятимуть у в’їзді невакцинованим мандрівникам. Вона повідомила, що кілька європейських країн погодилися продати Україні надлишки вакцини.
    У світі отримано 505 тис. ствердних результатів тестів, померли 14,3 тис. осіб. Польський прем’єр-міністр Моравецький вважає, що в Європі триває третя хвиля епідемії, але в самій Польщі ситуація значно краща, ніж в інших країнах. У Великій Британії з 15 лютого введено вимогу про розміщення на 10 діб у спеціально виділених готелях осіб, що прибули з країн із високими темпами зараження.
    У звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я констатовано, що внаслідок карантинних заходів практично зупинено допомогу онкологічним хворим, що призвело до катастрофічного зростання їхньої смертності.
    За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, ціни на продукти в січні в усьому світу різко зросли – на 4,3 % – і сягнули максимуму з 2014 р.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів окупантів у Південному в районі Горлівки з мінометів та стрілецької зброї поранено ще одного українського бійця. Обстріли сталися й на приморській ділянці фронту – у Водяному та Павлополі, а також у Новомихайлівці в околицях Донецька. Командування повідомило місію ОБСЄ про факти порушення режиму припинення вогню. За твердженням міністра внутрішніх справ Авакова, на фронті відбувається загострення бойової ситуації, а мирного процесу вже немає, – саме тому президент Зеленський був змушений направити в район бойових дій начальника Генштабу Хомчака.

Україна та світ

  • США тимчасово зупинили виведення військ із Німеччини, який було розпочато адміністрацією президента Трампа.
  • За словами президента Франції Макрона, позиція Євросоюзу на переговорах із Росією має бути твердою, водночас дуже важливо й надалі вести діалог із Путіним щодо ситуації в Україні та Білорусі.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив про намір "розігріти" та накачати грошима економіку, що неминуче призведе до зростання інфляції.
  • За результатами опитування, яке проведене групою "Рейтинг", президент Зеленський поки ще випереджає основних конкурентів – співголову партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойко та лідера "Європейської солідарності" Порошенка. У парламентському рейтингу "ОПЗЖ" відтіснила на друге місце "Слугу народу" – обидві партії мають приблизно 16 % підтримки. До Верховної Ради мають шанси пройти ще 2 партії – "Європейська солідарність" (13 %) та "Батьківщина" (майже 11 %).
    73 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі. 50 % опитаних схвалюють проведення позачергових президентських виборів, а 63 % – підтримують розпуск парламенту та позачергові вибори до Верховної Ради. 58 % респондентів підтримують закон про всеукраїнський референдум. Ставлення учасників опитування до володіння гладкоствольною зброєю негативне – цю пропозицію схвалили всього 23 % респондентів, решта – не підтримують. 89 % опитаних підтримують акції протесту з вимогами про зниження тарифів. За підвищення тарифів респонденти покладають відповідальність на Кабмін – 36 %, на Верховну Раду – 29 % й на президента – 24 %.
  • В. о. міністра енергетики Вітренко наполягає на переведенні українських АЕС на американське ядерне паливо. За його словами, Україна може інтегруватися до європейського енергоринку до 2023 р. Вітренко також заявив, що в разі збереження чинних "зелених" тарифів, держава до 2029 р має щорічно компенсувати виробникам від $10 до $20 млрд.
  • За твердженням міністра агрополітики Лещенка, після відкриття ринку землі ціна 1 гектара складе приблизно $2 тис.

 

No comments:

Post a Comment