January 26, 2021

25.01.2021: Шмигаль обіцяє почати вакцинування наприкінці січня

Шмигаль обіцяє почати вакцинування наприкінці січня

  • Шмигаль обіцяє почати вакцинування наприкінці січня.
  • IFC підписала угоду з Укргазбанком щодо можливості купівлі 20 % акцій.
  • На Донбасі важко поранено українського військовослужбовця.

В Україні

  • У свій день народження президент Зеленський зібрав на нараду депутатів фракції "Слуга народу" для проштовхування рішення щодо затвердження віцепрем’єр-міністром виконувача обов’язки міністра енергетики Вітренка, а також про долю депутата Дубинського з "групи Коломойського". На обидва питання він так і не отримав ствердної відповіді, хоча керівництво парламенту пообіцяло винести на голосування кандидатуру Вітренка до кінця цього тижня. Депутат Дубинський відмовився вийти з фракції, попри санкції, які запровадив проти нього уряд США.
  • Обласні та міські газорозподільні компанії, що належать олігархові Фірташу під загальним контролем Регіональної газової компанії не визнають, що створюють перешкоди абонентам із переходу до інших постачальників насамперед до Нафтогазу. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін готує законодавчу базу для запровадження компаніями річного тарифу на газ, а також подасть законопроєкт про укрупнення газозбутових компаній, що нібито дасть змогу  знизити тарифи на розподіл газу. Нафтогаз відклав публікацію ціни на газ для підприємств теплокомуненерго через механізм спецзобов’язань (ПСО) до завершення переговорів з урядом, мерами міст і теплопостачальними компаніями. Шмигаль анонсував підписання меморандуму про введення фіксованих цін на тепло в поточному опалювальному сезоні. Він також пообіцяв, що споживачів не штрафуватимуть за несвоєчасну оплату за газ та опалення в січні. Під Офісом президента відбулася акція проти підвищення тарифів на всі комунальні послуги.
  • Рахункова палата повідомила, що план із наповнення дохідної частини бюджету у 2020 р перевиконано на 0,8 %, за видатками – недовиконано на 5 %, дефіцит бюджету протягом року зріс у 2,7 раза та побив десятирічний максимум.
  • Приватбанк виграв в апеляційному суді справу про повернення майна 287 автозаправних станцій, які підприємства групи "Приват" олігарха Коломойського отримали в лізинг до моменту націоналізації банку у 2016 р.
  • Після 3 років переговорів Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та державний Укргазбанк підписали угоду про виділення кредиту на суму $30 млн із можливою подальшою його конвертацією у 20 % акцій банку. На думку низки експертів, сума продажу акцій є заниженою – саме для цього й було придумано "схема" з кредитом.
  • Попри закінчення "жорсткого карантину", торгівля на міжбанку була млява. Експортери вже почали отримувати від Держказначейства великі суми відшкодування ПДВ, а іноземні спекулянти ще не визначилися з обсягами купівлі держоблігацій. Курс практично не змінився: 28,17 ₴/$, 34,23 ₴/€ (-0,02 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,02 грн), в участі Нацбанку в торгах необхідності не було. З огляду на план запозичень на 2021 рік у розмірі 500 млрд грн, Мінфін щотижня мусить розміщувати облігації на суму майже 10 млрд грн. До купівлі таких обсягів нерезиденти не готові, тому емісія гривні практично неминуча через надання НБУ банкам, насамперед державним, кредитів рефінансування під низькі відсотки. У 2020 р міністерству вдалося розмістити ОВДП на понад 380 млрд грн, але план за запозиченнями так і не було виконано.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про проведення в понеділок 32 тис. тестів на коронавірус. Підтвердилося зараження 2,8 тис. осіб, видужали – 12,5 тис. хворих, померли – 133.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд вивчає епідситуацію в країні для можливого повторного запровадження "адаптивного карантину".
    За опитуванням Харківського інституту соцдосліджень, лише 6 % респондентів довіряють китайській вакцині. Майже половина опитаних не планують вакцинуватися, хоча 2/3 не виключають, що вакцинація дасть змогу створити колективний імунітет. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що переговори з іще одним виробником вакцин увійшли в завершальну стадію, а масове вакцинування населення почнеться в лютому. Глава парламенту Разумков пообіцяв президенту швидке ухвалення закону про прискорену реєстрацію вакцин. Шмигаль заявив, що перші 200 тис. доз вакцини за програмою COVAX надійдуть до України наприкінці січня.
    Компанія Moderna оголосила, що її вакцина діє і проти нових штамів коронавірусу.
    У світі після вихідних зареєстровано 449 тис. випадків інфікування, з них 152 тис. – у США, померли 9,6 тис. людей. Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що пандемія у 2021 році не завершиться, оскільки вірус може швидко поширюватися, навіть після масового вакцинування населення.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Південному в околицях Горлівки, Перестрілки із застосуванням кулеметів та гранатометів сталися у Водяному та Павлополі на схід від Маріуполя, у Тарамчуку неподалік від блок-поста на трасі Донецьк – Маріуполь та на півночі Луганської обл. – у Золотому, де внаслідок обстрілу важко поранено українського бійця. Українська делегація через інцидент запропонувала скликати позачергове засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі.

Україна та світ

  • Рада ЄС поки не прийняв рішення щодо посилення санкцій проти Росії після арешту опозиціонера Навального, але "готова діяти за обставинами".


 

No comments:

Post a Comment