January 05, 2021

04.01.2021: Уряд закликають скасувати заборону на продаж товарів під час "локдауну"

Уряд закликають скасувати заборону на продаж товарів під час "локдауну"

  • Уряд закликають скасувати заборону на продаж товарів під час "локдауну".
  • НКРЕКП підвищила тарифи на транспортування газу для населення.
  • Співробітник КДБ Білорусі стверджує, що вбивство Шеремета готували білоруські спецслужби.
  • Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі.

В Україні

  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підвищила тарифи на транспортування газу для 43 компаній. Максимальний тариф – 2,55 грн/м³ – встановлено для вінницької компанії "Газовик", для споживачів "Київгазу" тариф складе 0,31 грн/м³.
  • Міністерство енергетики планує створити в першому півріччі акціонерну компанію в складі "Центренерго" та державних шахт.
  • Державна екологічна інспекція починає з 1 січня моніторинг та верифікацію викидів парникових газів промисловими підприємствами, що пов’язано з запровадженням системи торгівлі квотами на викиди.
  • Обсяг виданих "доступних кредитів" за програмою 5–7–9 % сягнув 17,4 млрд грн. З них 10,8 млрд грн витрачено на рефінансування позик, що видано раніше.
  • Колишній співробітник спецпідрозділу КДБ Білорусі Макар поширив аудіозапис, у якому обговорюється можливість вбивства спецслужбами країни журналіста Шеремета за допомогу підриву. Він заявив, що передав Україні ці матеріали ще в грудні та готовий підтвердити свої свідчення на допиті в прокуратурі. МВС стверджує, що ця інформація не суперечить версії слідства й не відіб’ється на статусі підозрюваних.
  • Офіс генпрокурора направив польській прокуратурі повідомлення про підозру колишньому голові Укравтодору Новаку.
  • Міністерство культури після ліквідації Міністерства інформполітики більше не веде реєстр сайтів, до яких заборонено доступ українським користувачам.
  • Згідно з результатами опитування НБУ, індекс ділової активності підприємств залишається на низькому рівні – 45,5 %, хоча й дещо зріс проти листопада, коли він склав 43,4 %. Найнижча оцінка – у компаній-забудовників житла –39,1 %.
  • Мінфін повідомив про виконання плану за доходами бюджету у 2020 р. Загальні надходження склали 507 млрд грн, що на 10,7 % більше, ніж було заплановано, насамперед через збільшення надходжень від ПДВ, податку на доходи фізосіб, а також акцизного податку. Надходження митних платежів склали всього 91 % від плану, попри послаблення гривні.
  • Обсяги торгів у першу сесію нового року були невеликими. Попит значно перевищував пропозицію. поки не втрутився Нацбанк, який продав приблизно $20 млн. Основними покупцями валюти були ритейлери та держбанки, нерезиденти перед аукціоном Мінфіну активності не проявляли. На вівторок курс встановлено на позначці 28,43 ₴/$ (+0,15 грн), 34,93 ₴/€ (+0,20 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,08 грн). В останній тиждень грудня НБУ продав на міжбанку $46 млн. Упродовж року гривня подешевшала щодо долара майже на 20 % – з 23,69 грн до 28,27 грн.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у понеділок в Україні зареєстровано 5,4 тис. випадків інфікування, одужали – 13,8 тис. хворих, померли – 202. На нараді в президента Зеленського міністр охорони здоров’я Степанов стверджував, що наразі існує ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після свят. Епідеміологічна ситуація в Україні поліпшується, зважаючи на статистику МОЗ, і це викликає сумнів у необхідності запровадження жорсткого карантину. Американська торгова палата та низка депутатів Верховної Ради категорично заперечують обмеження торгівлі будь-яким товарами, крім продуктів, ліків, медичних та гігієнічних виробів, засобів зв’язку, а також кормів, ветеринарних препаратів та засобів захисту рослин. Згідно з грудневою постановою уряду, продаж усіх інших товарів можливий тільки з адресним доставленням. Засідання Кабміну з цього приводу відбудеться 5 січня.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про виплату компенсацій 456 тис. підприємцям та їхнім найманим працівникам, діяльність яких буде обмежена під час жорсткого карантину з 8 січня, з 480 тис. тих, хто подали заяви. Усього виплачено 3,6 млрд грн.
    За даними сайту Worldometers, у світі в понеділок підтверджено зараження 534 тис. осіб, померли – 9 тис. Уряд Греції посилив карантинні обмеження, Еллінська православна церква виступає проти заборони на час свята хрещення. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон оголосив про повну зупинку економіки з 4 січня через швидке поширення нового штаму коронавірусу. Випадки зараження новим штамом зафіксовано вже майже у 20 країнах.
    Уряд Ізраїлю оголосив про схвалення вакцини американської компанії Moderna і замовило в неї 6 млн доз. Євросоюз найближчими днями також готовий схвалити її застосування.
    Один із творців вакцини компанії Johnson & Johnson стверджує, що імунітет видужали після захворювання коронавірусів дуже стійкий, повторне інфікування можливо лише у виняткових випадках, а хвороба буде протікати незрівнянно легше або без симптомів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Лебединському та Гнутовому на схід від Маріуполя, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед особового складу підрозділів у зоні бойових дій упродовж доби не було.
  • В Авдіївці 4 доби було відсутнє водопостачання внаслідок пошкодження через погодні умови лінії електропередач, яка живить Донецьку фільтрувальну станцію.

Україна та світ

  • Компанія "Укренерго" відновила постачання електроенергії з Білорусі після скасування в грудні заборони на імпорт Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

 

No comments:

Post a Comment