January 04, 2021

03.01.2021: У 2020 р дефіцит зовнішньої торгівлі України зменшився більш ніж удвічі

У 2020 р дефіцит зовнішньої торгівлі України зменшився більш ніж удвічі

  • У 2020 р дефіцит зовнішньої торгівлі України зменшився більш ніж удвічі.
  • ДП "Медзакупівліі" не погоджуватиме з МОЗ постачання вакцин.

В Україні

  • Уповноважений із захисту української мови Кремень повідомив, що після набуття чинності закону про мову, іспит складатимуть особи, що набувають громадянства та держслужбовці – міністри, керівники обласних та районних держадміністрацій, директори підприємств, а також кандидати на державні посади. Співробітників правоохоронних структур та депутатів від іспиту звільнено.
  • Торговий представник України, заступник міністра економіки Качка заявив, що дефіцит зовнішньої торгівлі за підсумками 2020 р знизився у понад 2 рази – до $4,2 млрд, проти $10,2 млрд у 2019 р.

Київ

  • Запровадження автоматизованої системи оплати проїзду в столичних маршрутках відкладено до липня 2021 р.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, упродовж доби зафіксовано 4,1 тис. заражень коронавірусом, одужали – 4,7 тис. хворих, померли – 73. Попри позитивну статистику, уряд не планує скасовувати запровадження "жорсткого карантину" з 8 січня.
    Директор держпідприємства "Медичні закупівлі" Жумаділов заявив, що не має наміру погоджувати з МОЗ постачання вакцин, всупереч прямій вказівці прем’єр-міністра. Чиновник вважає, що для закупівлі російської вакцини "немає раціональних підстав".
    У неділю, за інформацією сайту Worldometers, кількість інфікованих збільшилася на 510 тис., померли – 7 тис. осіб. Усього з моменту початку фіксації випадків захворювання на коронавірус отримано 85,5 млн ствердних результатів тестів (зокрема, через багаторазове тестування), померли від ускладнень – 1,8 млн людей, одужали – 60,5 млн. За даними ООН, у 2019 р смертність від різних причин склала 58,4 млн осіб.
    МОЗ України долучив до списку країн "червоної зони" Польщу та Велику Британію.
    Німецький уряд планує продовжити жорсткий карантин після 10 січня – орієнтовно, до кінця місяця. Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон оголосив про можливе посилення обмежень через швидке поширення нового штаму вірусу. Британський уряд не виключає можливості вакцинування різними препаратами. Посилює карантин і уряд Норвегії. Саудівська Аравія скасувала заборону на міжнародне пасажирське сполучення. У столиці Чехії відбулася акція проти коронавірусних обмежень, учасники якої принесли до будинку прем’єр-міністра труну та унітаз. У країні з 15 січня стартує система резервування вакцин для осіб понад 80 років, а з 1 лютого – вакцинування буде доступне для всіх громадян. Найшвидші темпи вакцинування – в Ізраїлі. Регулятор США дозволив використання лише половинної дози вакцини компанії Moderna для осіб віком до 55 років, оскільки, згідно з результатами досліджень, імунні реакції організму ідентичні для повної та половинної дози.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів на приморській ділянці фронту – у Лебединському та Водяному, в околицях Донецька – у Мар’їнці, Красногорівці та Пісках, а також у Південному в районі Горлівки й у Світлодарську. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, війська протягом доби втрат не понесли.

Україна та світ

  • Командувач Військово-морських сил України Неїжпапа повідомив, що прибуття американських патрульних катерів серії Island до України очікується протягом першого півріччя 2021 р. У 2022 р очікується постачання новітніх ракетних катерів серії Mark VI за контрактом із Великою Британією.
  • У Мінську із середини серпня тривають маніфестації проти фальсифікації президентських виборів. Під час акцій у неділю правоохоронці затримали кілька десятків осіб.
  • Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна з 1 січня скасувала мита на імпорт вин європейських виробників.


No comments:

Post a Comment