November 25, 2020

24.11.2020: Набули чинності нові Правила дорожнього руху

Набули чинності нові Правила дорожнього руху

  • Набули чинності нові Правила дорожнього руху.
  • За 9 місяців держборг виріс на 347 млрд грн.
  • На фронті від кулі снайпера загинув український боєць.
  • Переговори щодо врегулювання на Донбасі знову завершилися нічим.

В Україні

  • Апеляційний суд Києва відновив розгляд позову олігарха Коломойського до Приватбанку щодо законності договорів, укладених із консалтинговими та детективними компаніями, які розслідували виведення коштів із банку перед націоналізацією.
  • Набули чинності нові Правила дорожнього руху. Ними передбачено обов’язок усіх водіїв та пасажирів пристібатися під час руху, у таксі тощо. Також заборонено змінювати форму, колір та інші характеристики номерних знаків. Велосипедистам дозволено рух смугою громадського транспорту. Пішоходи зобов’язані використовувати світлоповертаючі елементи одягу в разі пересування уночі.
  • За даними Держстату, капітальні інвестиції до економіки України впродовж 3 кварталів цього року скоротилися на 29 % проти аналогічного періоду 2019 року – до 268 млрд грн.
  • Рахункова палата повідомила, що державний та гарантований державою борг за підсумками III кварталу виріс на 17 % – на 347 млрд грн, а загальний борг складає 2,3 трлн грн. На обслуговування держборгу протягом 9 місяців 2020 р витрачено 433 млрд грн (на 36 % більше, ніж минулого року), що істотно зменшило можливості реалізації бюджетних програм.
  • Порожня скарбниця змусила чиновників Мінфіну істотно підвищити прибутковість держоблігацій для залучення коштів до бюджету. На черговому аукціоні розміщено ОВДП на загальну суму майже 16,8 млрд грн. 4,5 місячні зобов’язання продано на суму майже 7 млрд грн із прибутковістю 10 %, 6-місячні – на 3,26 млрд грн під 10,25 %, 12-місячні – на 0,5 млрд грн під 10,75 %, 2 річні – на 0,4 млрд грн під 11,4 %, 4-річні – на 0,2 млрд грн під 11,7 %. Також підвищено відсоткову ставку за ОВДП у євро – Мінфін продав їх на суму майже €158 млн під 2,45 % річних. Валютний ринок перебуває в напівсонному стані. Зранку покупці купили заплановані обсяги валюти, після чого попит вичерпався й торги практично завершилися. Курс встановлено на позначці 28,37 ₴/$, 33,68 ₴/€ (-0,08 грн), 3,73 ₴/10 руб. Попри різке зростання грошової маси, банки знижують ставки за депозитами і кредитами.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, у світі у вівторок отримали ствердні тести на коронавірус 543 тис. людей, померли від ускладнень – 11,7 тис. В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, заразилися 13,8 тис. осіб, померли – 229. Президент Зеленський заявив, що за програмою безоплатного доступу до вакцин COVAX Україна може отримати понад 8 мільйонів доз.
    За твердженням міністра охорони здоров’я Степанова, зарплата лікарів має починатися з 22 тис. грн для запобігання їхньому виїзду за кордон. Степанов також закликав Верховну Раду закласти до бюджету наступного року "адекватне фінансування" медицини.

Війна

  • На Донбасі від кулі снайпера під Авдіївкою загинув український військовослужбовець. Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на приморській ділянці фронту, а також у Шумах та Південному (Чигирях) під Горлівкою. Штаб операції об’єднаних сил повідомив спостерігачам ОБСЄ про загибель бійця.
  • Відбулася відеоконференція гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, на якій українська сторона спробувала обговорити відкриття КПВВ та обмін утримуваними особами. Переговори завершилися без результатів через позицію Росії, яка проігнорувала пропозиції. Також російська делегація підтримала план дій з урегулювання, який запропонували представники "республік", який передбачає закріплення "особливого статусу" ОРДЛО в українській Конституції.
  • За даними Головного управління розвідки, Росія й надалі постачає озброєння, боєприпаси й паливо через неконтрольовану Україною ділянку кордону автомобільним та залізничним транспортом.
  • За результатами соцопитування Центру Разумкова. понад половина респондентів узяли б участь у референдумі про реінтеграцію "окремих районів Донецької та Луганської областей", й здебільшого  б проголосувала за ізоляцію цієї території до відновлення над нею повного контролю

Україна та світ

  • Україна не впустила угорського чиновника, який влаштував агітацію на місцевих виборах на Закарпатті.

Тренди

  • Попри дірку в бюджеті, президент Зеленський пообіцяв підприємцям одноразову допомогу в розмірі 8 тис. грн, як компенсацію в разі припинення діяльності через "карантину вихідного дня", або таку ж суму за кожного працівника, у разі продовження роботи. Він також анонсував компенсацію виплат єдиного соціального внеску, анулювання податкового боргу, якщо він не перевищує 3,6 тис. грн, а також податкові канікули для підприємців першої групи. На думку більшості експертів в галузі  економіки та фінансистів, в уряду немає грошей для фінансування цих витрат.
  • За інформацією ЗМІ, Зеленський та чиновники його офісу прийняли рішення про звільнення міністрів економіки та фінансів після провалення переговорів зі МВФ про виділення другого траншу кредиту stand-by.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив, що електронні лікарняні листи будуть запроваджено у 2021 г, а інформація відразу ж передаватиметься Пенсійному фонду. МОЗ неодноразово переносив терміни введення цієї послуги.


No comments:

Post a Comment