November 24, 2020

23.11.2020: Нацбанк виступає проти скасування банківської таємниці.

Нацбанк виступає проти скасування банківської таємниці.

  • Нацбанк виступає проти скасування банківської таємниці.
  • Уряд передав до парламенту законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему.
  • Зеленський видужав.

В Україні

  • Кабмін відклав підвищення зарплати вчителів ще на рік.
    У парламентський комітет із питань соціальної політики надійшов урядовий законопроєкт про запровадження накопичувальної пенсійної системи для працівників важких професій. На думку низки економістів, закон, у разі набуття ним чинності, збільшить податкове навантаження на бізнес, що призведе до виведення зарплат "у тінь".
    Нацбанк виступив проти повного скасування банківської таємниці, яку передбачає законопроєкт про створення єдиного реєстру рахунків фізичних та юридичних осіб, а також банківських сейфів.
    Уряд досі не надав для обговорення Верховною Радою уточнений проєкт бюджету.
  • Нафтогаз підвищив ціну газу для виробників теплової енергії в листопаді до 5,37 тис. Грн/1000 м³ не враховуючи ПДВ та витрати на транспортування.
  • Антимонопольний комітет учергове відмовив китайським компаніям та олігархові Ярославському в придбанні контрольного пакету акцій підприємства "Мотор Січ".
  • За інформацією Держстату, промислове виробництво в жовтні зросло на 5,8 % проти вересня, однак проти минулого року падіння склало 5 %.
  • Згідно з інформацією ЗМІ, Держказначейство через брак коштів зупинило фінансування всіх незахищених статей видатків бюджету, а розподіл коштів на захищені здійснюється в ручному режимі.
  • 20 листопада Нацбанк надав 3-місячні кредити рефінансування під 6 % річних "Правекс-банку" і "Акордбанку" на суму 300 млн грн кожному,
  • Верховний суд скасував рішення НБУ про ліквідацію банку "Велес", проте ліцензію власникам фінустанови повернуто не буде. Нацбанк відкликав ліцензію "Велеса", запідозривши його в ризиковій діяльності та у виведенні коштів за кордон.
  • На думку експертів МВФ, податкова політика України потребує суттєвого вдосконалення і впровадження ефективних фінансових інструментів.
  • Застій в економіці зростає, про що свідчить вкрай млява торгівля валютою на міжбанку. За підсумками торгів курс гривні змінився незначно: 28,37 ₴/$ (+0,01 грн), 33,76 ₴/€ (+0,13 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у понеділок лабораторії отримали 12,2 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли – 188 осіб. Сайт Worldometers зафіксував істотне зниження нових випадків інфікування – до 503 тис., та смертності від ускладнень – 7,9 тис.
    Президент Зеленський повідомив, що він отримав негативний результат тесту на коронавірус. Заст. голови Верховної Ради Кондратюк заявила, наразі на коронавірус хворіють 27 депутатів та 34 співробітники апарату парламенту. Офіс президента оголосив про зниження кількості випадків зараження коронавірусом після запровадження "карантину вихідного дня". Уряд ще не визначилося з результатами карантину та необхідністю його подовження. Понад 40 депутатів направили до Конституційного суду подання про неконституційність певних положень постанови Кабміну про запровадження карантину, яке, за твердженням авторів, обмежує право громадян на отримання медичних послуг та фактично забороняє роботу деяких категорій працівників.
    Міністерство цифрової трансформації розробляє додаток для смартфонів, який посилить контроль за режимом самоізоляції.
    Компанія AstraZeneca оголосила, що розроблена нею в співпраці з Оксфордським університетом вакцина показала на випробуваннях ефективність 90 %. Як і низка інших вакцин, її потрібно вводити двічі.
    Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон оголосив, що з 2 грудня "локдаун" у країні буде скасовано й замінено іншими протиепідемічними заходами, які триватимуть до березня. Болгарська влада планує з 27 листопада закрити школи, ресторани та торгові центри для стримування поширення коронавірусу. Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто повідомив про початок тестування в країні російської вакцини.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із міномета в районі Красногорівки в околицях Донецька, зі стрілецької зброї та гранатометів – на приморській ділянці фронту – у Водяному, а також у передмістях Авдіївки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія у відповідь вогонь не відкривала, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Американська армія перенесла командування 5 армійського корпусу до польського міста Познань. Генеральний секретар НАТО Столтенберг уважає, що ЄС самостійно не спроможний захистити себе без військового підтримання з боку США, зокрема, з питань ядерного стримування.
  • Президент Зеленський підписав Закон про вихід України з Договору СНД про проведення спільної антимонопольної політики.
  • МЗС Франції має намір і надалі сприяти реалізації домовленостей щодо імплементації "формули Штайнмаєра" до українського законодавства, про що домовилися глави держав "нормандської четвірки" на саміті в Парижі в грудні 2019 р.


No comments:

Post a Comment