October 23, 2020

22.10.2020: Зеленський дав інтерв’ю 4 українським телеканалам

Зеленський дав інтерв’ю 4 українським телеканалам

  • Зеленський дав інтерв’ю 4 українським телеканалам.
  • Кабмін змінив голову Митної служби.
  • Нацбанк залишив облікову ставку на колишньому рівні – 6 %.

В Україні

  • Президент Зеленський дав інтерв’ю 4 українським телеканалам. Він заявив, що режим припинення вогню працює, уже велика територія безпечна, а створення вільної економічної зони на Донбасі "дасть змогу  завершити війну".
    Президент запевнив, що не має наміру знову запроваджувати жорсткий карантин, попри зростання захворюваності коронавірусом. Він звинуватив мерів великих міст у тому, що через ігнорування ними карантину "загинула велика кількість людей". Зеленський також заявив, що готовий випробувати українську вакцину від коронавірусу на собі в разі її вироблення.
    На його думку, транш МВФ Україні заважають отримати "певні  люди", водночас збрехав, що українська влада виконала всі вимоги Фонду. Ймовірно, він вирішив, що відповідати за нинішній стан економіки мусять міністри, тому заявив, що в Кабіні "полетять голови".
    Після інтерв’ю Зеленський відправився в поїздку на Донбас, де продовжив агітацію за свою партію, розповідаючи про свої досягнення.
  • Кабмін має намір передати в концесію 6 основних автодоріг, які недавно було відремонтовано коштом бюджету. Чиновники стверджують, що за проїзд по цих дорогах із водіїв плата стягуватиметься, проте концесіонери отримають право на встановлення реклами, експлуатацію закладів харчування та автозаправок, а від них вимагатимуть підтримання дорожнього покриття в справному стані. На Заході концесійні платні дороги будують паралельно державним коштом інвесторів.
  • Кабмін на позачерговому засіданні звільнив виконувача обов’язків голови Митної служби Павловського та призначив на цю посаду його заступника, колишнього чиновника міністерства цифрової трансформації Єнтіса.
  • Правління НБУ вирішило залишити облікову ставку на рівні 6 % річних. Інфляційний прогноз поліпшено – за підсумками 2020 р чиновники очікують, що рівень інфляції не перевищить 4,1 %, а у 2021 р – зросте до 6,5 %.
  • На міжбанку, попри очікування банкірів на зміцнення гривні, котирування  долару все-таки й надалі зростали до кінця торгової сесії. Експортери не поспішають продавати валюту, чекаючи виплат відшкодування ПДВ, а нерезиденти поступово виводять кошти з України, звільняючись від вкладень у гривневі ОВДП. На малооб’ємному ринку кілька великих гравців повністю рулять ситуацією. У четвер продажі були незначними й Нацбанк не мав можливості поповнити резерви. Курс зафіксовано на позначці 28,27 ₴/$ (-0,01 грн), 33,41 ₴/€ (-0,12 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомляє про постійне зростання кількості інфікованих коронавірусом. У четвер ствердні тести отримані в понад 7,5 тис. осіб, померли – 121. У світі також зросли темпи інфікування – упродовж доби заразилися 478 тис. людей, померли – 6,4 тис.

Війна

  • Після поїздки депутатів від "Слуги народу" на передову, з’ясувалися факти приховування командуванням операції об’єднаних сил кількості обстрілів. Депутат Леонов заявив, що під час його перебування на лінії фронту, позиції українських військ двічі було обстріляно з гранатометів. Штаб ООС повідомив, що протягом доби окупанти вели обстріл зі стрілецької зброї в Шумах у районі Горлівки й у селищі Артема Станично-Луганського району, а в Новолуганському – на березі Світлодарського водосховища – українські позиції було обстріляно з автоматичного станкового гранатомета. На приморській ділянці фронту було припинено спробу ведення окупантами авіарозвідки з використанням квадрокоптера. За офіційним зведенням, втрат серед військовослужбовців немає.
    Під час поїздки на Донбас депутати передали частинам дрони, куплені власним коштом. Багато експертів розцінили це, як передвиборчу агітацію.
  • У Луганській обл. до 31 грудня посилено режимні обмеження на кордоні з Росією, що пов’язано зі збільшенням спроб контрабанди товарів.
  • Представник України в ОБСЄ Цимбалюк звинуватив Росію в блокуванні переговорів тристоронньої контактної групи. Російські представники вимагають спочатку імплементувати політичні положення мінських домовленостей – проведення виборів у "республіках", не виконуючи зобов’язань щодо забезпечення безпеки. Представник США закликав Росії вивести війська та техніку з окупованої території Донбасу, виконавши в такий спосіб, свої зобов’язання, які зафіксовано в мінських домовленостях.

No comments:

Post a Comment