September 24, 2020

23.09.2020: Захід та Україна не визнали легітимність Лукашенка

Захід та Україна не визнали легітимність Лукашенка

  • Захід та Україна не визнали легітимність Лукашенка.

  • Кабмін створив комісію з регулювання у сфері грального бізнесу.

  • Нафтогаз отримав протягом пів року збитки в 11,5 млрд грн.

  • Офіс президента заперечує фінансування Ахметовим "команди Зеленського".

В Україні

  • Кабмін ухвалив рішення про скасування сплати пенсійного збору під час купівлі житла вперше. Також скасовано 40 застарілих нормативних актів міністерств та відомств у сферах цінового регулювання, ліцензування та енергетики.
    Створено комісію з регулювання у сфері грального бізнесу – азартних ігор та лотерей, яка буде ліцензувати учасників грального ринку.
    "Коронавірусні" обмеження розміру зарплати міністрів і глави уряду не скасовано, попри рішення суду.
    Наступного року заплановано відкриття національного ринку квот на викиди парникового газу, до цього моменту має бути створена система обліку викиду таких газів.
    Схвалено запозичення €300 млн коштів Європейського інвестиційного банку на заходи з підвищення енергоефективності.Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про підключення до додатка для смартфонів "Дія" електронного свідоцтва про народження.
    Кабмін доручив розробити пакет санкцій проти російського онлайн відеосервісу ivi.ru та одного з найбільших інтернет-магазинів Wildberries.

  • Президент Зеленський пообіцяв послам країн "великої сімки", що конкурс з обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде проведено прозоро та під контролем громадськості.

  • За інформацією Держстату, падіння промислового виробництва в серпні знову прискорилося з 4,2 % до 5,3 %. Упродовж 8 місяців промвиробництво скоротилося на 7,3 % проти аналогічного періоду минулого року. Прибуток банків у серпні скоротився в 1,8 раза проти серпня 2019 року – до 4,3 млрд грн. Президент Зеленський обіцяє, що громадяни відчують відновлення економіки до кінця поточного року.

  • Глава Нафтогазу Коболєв оголосив, що компанія за результатами І півріччя отримала чистий збиток у розмірі 11,5 млрд грн через зниження цін на енергоресурси. Він наполягає на погашенні заборгованості перед монополістом облгазами та підприємствами теплокомуненерго, що, за його словами, поліпшить фінансові результати компанії.

  • В Україні відбулися спільні навчання військ країн НАТО та України. До повітряного простору країни увійшли 2 стратегічні бомбардувальники США. Над територією країни, зокрема, над Києвом, у супроводі винищувачів ВПС пролетіли американські конвертоплани. У Херсонській обл. відбулися стратегічні українсько-британські командно-штабні навчання з форсуванням Дніпра спільними підрозділами.

  • Суд звільнив від покарання останнього фігуранта корупційної справи про "рюкзаках сина Авакова", через закінчення іспитового строку, протягом якого він не скоював злочинів.

  • Співробітники СБУ підтвердили в суді факти збирання доказів та підготовку операції з затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", про яку повідомив журналіст Бутусов.

  • Головою державного Ощадбанку призначено голову правління Піреус-Банку Наумова.
    Кабмін затвердив рішення щодо докапіталізації державного Укрексімбанку на суму 6,8 млрд грн через випуск 15-річних ОВДП із прибутковістю 9,3 % річних.
    Глава НБУ Шевченко оголосив про план списання державними банками кредитів, що не працюють, на суму 25 млрд грн.

  • За оцінкою аналітиків інвестиційного банку Morgan Stanley, МВФ навряд чи виділить наступний транш кредиту Україні у 2020 р, оскільки плани фінансування дефіциту бюджету за допомогою розміщення ОВДП занадто завищені.

  • Після підвищення курсу в останні кілька днів пропозиція валюти на торгах збільшилася, чим скористався Нацбанк, який викупив надлишки. Він не дав змогу зміцнитися гривні занадто сильно й позначив прийнятний для чиновників курсовий коридор. Курс встановлено на рівні 28,19 ₴/$ (-0,02 грн), 32,96 ₴/€ (-0,15 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,05 грн). Глава НБУ Шевченко заявив, що регулятор не планує стримувати зміцнення гривні.

Пандемія коронавірусу

  • У середу темпи інфікування коронавірусом у світі трохи прискорилися – позитивні тести отримали 313 тис. людей померли – 6,3 тис. В Україні заразилися майже 3,4 тис. осіб, померли від ускладнень – 52. Чиновники МОЗ оголосили, що обов’язковій шпиталізації підлягають лише пацієнти з групи ризику.
    За інформацією Міжнародної організації праці, доходи людей у ​​всьому світі внаслідок скорочення робочих місць та зарплат знизилися на $3,5 трлн на рік, не враховуючи фінансове підтримання урядів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ з автоматичного станкового гранатомета в районі Попасної Луганської обл., а на приморській ділянці фронту – проводили радіорозвідку із застосуванням БПЛА. За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, у Пісках на околиці Донецька підірвалися на вибуховому пристрої та дістали поранень 2 українських вояків.

Україна та світ

  • У Білорусі президент Лукашенко таємно провів церемонію інавгурації. Більшість країн Заходу її не визнали. Про невизнання Лукашенка президентом оголосив міністр закордонних справ України Кулеба. Єврокомісар із питань зовнішньої політики Боррель заявив, що ЄС уважає Лукашенка нелегітимно обраним. Він оголосив, що найближчим часом проти білоруських чиновників буде запроваджено санкції, зокрема, заморожування активів. Також влада ЄС підтримуватиме ініціативи щодо налагодження загальнонаціонального діалогу з залученням Координаційної ради та ОБСЄ, перегляне дипломатичні стосунки з Білоруссю, а також виділить кошти для юридичного та медичного підтримкання білоруських громадян. Боррель сподівається на проведення в країні демократичних президентських виборів. Прессекретар російського президента Пєсков назвав інавгурацію "внутрішньою справою білоруського керівництва".
    Опозиція закликала населення до безстрокових акцій непокори. У Мінську міліція розігнала демонстрацію водометами, в актах насильства над активістами на стороні влади брали участь "тітушки". Під час масових маніфестацій у середу правоохоронці затримали понад 250 осіб у всій країні.

  • Президент Зеленський заявив, що хотів би бачити в російського керівництва більше прагнення до відновлення миру на Донбасі. Він закликав ООН приєднатися до "платформі" щодо деокупації Криму та підтримати резолюцію про ситуацію з правами людини на півострові. На думку Зеленського, Росія зловживає правом вето в Раді Безпеки ООН, водночас порушуючи суверенітет України, тому Рада не виконує своїх функцій і потребує кардинальних реформ.

  • Росія розширила список єврочиновників, яким заборонено в’їзд на територію країни через запровадження Євросоюзом санкцій щодо фізичних і юридичних осіб РФ, причетних до отруєння опозиціонера Навального.

Тренди

  • Офіс президента назвав "фейком" поширену ЗМІ інформацію про фінансування "команди Зеленського" олігархом Ахметовим.

No comments:

Post a Comment